Власт изгубила емпатију према свом становништву

- Не постоји воља коалиције СНСД - ХДЗ БиХ - СДА да дође до усвајања диференциране стопе ПДВ-а и укидања акциза. Они имају задатак да одуговлаче овај процес и да нађу начине за одбијање приједлога, а савјет ММФ-а да се уопште не усваја диференцирана стопа ПДВ-а, није добар за грађане Републике Српске, кажу саговорници у "Изазовима" БН телевизије.

Република Српска 25.03.2022 | 22:56
Власт изгубила емпатију према свом становништву

 ММФ гледа своју корист. Задатак му је фискална стабилност, због тога савјетују власт у БиХ да не уводи диференцирану стопу ПДВ-а, сматрају саговорници. Такође чуди их што власт није ушла бар у фингирано рјешавање економске кризе, већ пролонгирају укидање акциза и смањење ПДВ-а.

- Нису велике шансе да се усвоји закон, ако буде усвојен биће то због притиска јавности, каже делегат у Дому народа БиХ Младен Босић. Од власти коју грађани бирају очекује се да има осјећај према њима, али показало се да је изгубила емпатију према свом становништву, додаје Босић.

“ММФ - његов задатак је фискална стабилност, односно да државе нагурају у буџете што више новца да би могле да отплаћују њихове кредите. Интерес УИО БИХ је да има што више пара да би и они имали од тога корист. Знате да сада заговарају да због повећаних прихода желе да купе зграду од бањуалучког тајкуна за 100 милиона марака. Значи, њихов интерес је да буде што више пара у буџету. Интерес власти је да буде што више пара у буџету с којима они могу да раде, оно што раде, а интерес грађана је да имају што више пара у својим џеповима".

Народни посланик Александар Главаш из ДНС-а каже да увијек треба урадити супротно од онога што тражи ММФ.

“Чим сам видио писмо од ММФ-а у ком траже да се не усваја диференцирана стопа ПДВ-а, одмах сам знао да је то добро за грађане. Увијек треба урадити супротно од онога што препоручује ММФ, јер у том истом писму нама ММФ савјетује да под хитно престанемо са производњом електричне енергије од угља, што представља око 60 одсто производње електричне енергије у Републици Српској. Дакле, ММФ у свом допису не да није хтио да заштити грађане Републике Српске, него својим дописом управо сугерише да се још додатно отежа ситуација грађанима у Републици Српској".

- Питање је зашто међународне институције, ни УИО БиХ нсу реаговале 2018. године када су повећане акцизе на гориво, а сада дају негативне оцјене на приједлоге за смањење, каже Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламента БиХ, и додаје да је опозиција на вријеме указала да треба кренути у суспензију акциза, али не свих.

- Суспендујемо само акцизе које иду директно у буџет, оне акцизе које се тичу аутопутева и путева нисмо дирали и рекли смо супензија на шест мјесеци, објаснила је Пекићева.

Власт размишља о већем приливу новца у буџет, а не размишља о потребама грађана, па се зато поигравају процедурама у Парламенту БиХ, како би што дуже одложили усвајање закона о укидању акциза и смањењу ПДВ-а, што би у многоме учинило  живот лакшим за бх. становништво, поручено је у емисији Изазови БН телевизије.

(БН) 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

в.д. коментатор

25.03.2022 22:24

Да ли се ико сјећа да је Игор Радојичић непосредно прије избора за градоначелника Бања Луке 2020. године дао интервју у којем је рекао "неки ми кажу да немам емпатије"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехее

26.03.2022 02:37

Зна власт ал не зна Европааа да овдје пензионер и радник не могу презивити од својих примања а о социјалним категоријама да не говоримооо док партијаси корумпирани тј власт умрезена са опозицијом енормно богацење преко ноци богатаси уласком у полизику најразвијенију привредну грану на балкану ез знања без морала харају од рата до данас!! Растјерали народ опљацкали лоповском приватизацијом са бјрлосвјетским хостаплерима умрезени зло 20 и 21 вијека на брдовитом балкану!! Прљави капитал по цијелом свијету разнесен !!! Хијене политицари опљацкали јавна предузецаа фабрике гиганте ресурсе земљисно градјевинска мафија тендер мафија институцијална мафија фармацеутска мафија итд итд урусили систем зло невидјено на овим просторима !!! Коза ностра!! Балканска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2022 09:07

У потпуности се слазем. Да цовјек не вјерују колико лопова има у овако малој земљи.

Name

Лонцо

26.03.2022 03:12

Ова власт на нивоу БиХ и ентитета не само да нема емпатија према градјанима ..Умјесто да буду власт народа,који би били авангарда за и у име народа,постали су власт за себе у преводу интересна скупина лопова на власти,којима је народ само гласацка масина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2022 09:09

Интересна скупина лоповцина, психопата, без образа и постења. То је најобицнија алава багра и олос људски.

Name

Фениx

26.03.2022 03:13

Исто ко кад ти за неке помоћи градјанима измисле 10-20 као потребних папира да их се што мање пријави. Што мање подјеле пара,више њима остане,приватна држава.Чуди ме народ све ове године подршке власти,ништа невиде,ко да су пали са Марса.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

26.03.2022 05:15

Ето људи ја сам Бошњак ал што не подносим оног Бакира ма тоо нееема ниђе! Не могу ни да гледам тв толико ми је мрзак. Није ми Додик ни близу колико овог не могу. Ето ја реко,ја који је оснивач СДА у свом мјесту. А ви комшије како хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2022 09:10

Сви су они заједно својим лоповским политикама отјерали народ из ове земље.

Name

А

26.03.2022 06:04

Је л мислиш да би био овдје ММФ кад би увек радили супротно од њега? Мућни мало том тинтаром господине Главаш. Тачно је да нас узима лоптом ал узима све а не само нас. У осталом на сиротињи сви зарађују па тако и ви политичари и владајући и тзв опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

26.03.2022 09:17

А човјек не може бити паметан. Дијелом су из ММФ-а у праву када кажу да ће бити злоупотребе тих различитих стопа ПДВ-а. С друге стране постоји чињеница да су управо ММФ и свјетска банка криви за распад Југославије!

Name

ТРАГИКОМИКА!!!

26.03.2022 06:28

А,КАД ЈЕ ТО ОВА ВЛАСТ ИМАЛА ЕМПАТИЈУ ПРЕМА НАРОДУ?! НИКАДА!ТАКО ДА НЕМАЈУ ШТА ИЗГУБИТИ,АКО НИЈЕ НИ ПОСТОЈАЛО.БОГАМИ,НИ ЈА НЕ ОСЈЕЋАМ НИШТА ДРУГО ПРЕМА ВЛАСТИ,ОСИМ ГАЂЕЊА.КАО И МНОГИ ДРУГИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2022 09:12

Треба им уци у куце, станове, викендице, па да видите како зиви лоповска багра. Каква емпатија, они презиру народ и сиритоњу, подсјеца их како су се нагло обогатили.

Name

Балкане мој

26.03.2022 06:38

Некада је на Балкану зивела Вера,Нада и Љубав везно ткиво духовне вертикале. Знало се за мудрост,емпатију,срамоту,врлину,цеститост, искреност,цојство и тек на крају прво небески а потом овоземаљски суд. А данас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

26.03.2022 09:15

Данас је све тако, само што је под ногама.

Name

Дрзава

26.03.2022 06:56

Има ли иједна држава И њена власт у Европи да толико мрзи свој народ и да га толико искориштава и доводи до биједе? Нема. А има ли у Европи глупљег народа да то дозвољава, шути и само мирно гледа. И опет увијек бира оне који му ово раде. Нема. Немају шта изгубити само биједу, али се нечега боје. Чега? Је ли ово неко лудило у народу без обзира на вјеру И нацију. Нек ме ј... , мој и кобајаги чува од оног истог другог. Кој исто ради оним другим, као и овај наш , па макар сви поцркали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.03.2022 08:59

По овоме се види нераскидива веза насих политицара и ММФ.Политицари це сто висе одуговлацити усвајање диферентне стопе зато сто се ММФ боји неврацања кредита.

Name

Симо

26.03.2022 09:24

Ево неће ни да исплате биједу која се зове годишњи борачки додатак.

Name

Сагитариус

26.03.2022 11:44

Сасвим је логићно да ова корумпирана и криминализована власт намјерно неће да укине акцизе на гориво и да смањи стопу ПДВ-а! Зашто би они себи смањили приходе у буђету? да би заштитили стандард грађана? Непада им напамет тако нешто, емпатије за грађане никада нису ни имали, јер они живе з некој сасвим другој паралелној стварности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

26.03.2022 15:11

Никаква емпатија не треба ни да постоји према оваквом становништву

ОДГОВОРИТЕ