Vlast izgubila empatiju prema svom stanovništvu

- Ne postoji volja koalicije SNSD - HDZ BiH - SDA da dođe do usvajanja diferencirane stope PDV-a i ukidanja akciza. Oni imaju zadatak da odugovlače ovaj proces i da nađu načine za odbijanje prijedloga, a savjet MMF-a da se uopšte ne usvaja diferencirana stopa PDV-a, nije dobar za građane Republike Srpske, kažu sagovornici u "Izazovima" BN televizije.

Republika Srpska 25.03.2022 | 22:56
Vlast izgubila empatiju prema svom stanovništvu

 MMF gleda svoju korist. Zadatak mu je fiskalna stabilnost, zbog toga savjetuju vlast u BiH da ne uvodi diferenciranu stopu PDV-a, smatraju sagovornici. Takođe čudi ih što vlast nije ušla bar u fingirano rješavanje ekonomske krize, već prolongiraju ukidanje akciza i smanjenje PDV-a.

- Nisu velike šanse da se usvoji zakon, ako bude usvojen biće to zbog pritiska javnosti, kaže delegat u Domu naroda BiH Mladen Bosić. Od vlasti koju građani biraju očekuje se da ima osjećaj prema njima, ali pokazalo se da je izgubila empatiju prema svom stanovništvu, dodaje Bosić.

“MMF - njegov zadatak je fiskalna stabilnost, odnosno da države naguraju u budžete što više novca da bi mogle da otplaćuju njihove kredite. Interes UIO BIH je da ima što više para da bi i oni imali od toga korist. Znate da sada zagovaraju da zbog povećanih prihoda žele da kupe zgradu od banjualučkog tajkuna za 100 miliona maraka. Znači, njihov interes je da bude što više para u budžetu. Interes vlasti je da bude što više para u budžetu s kojima oni mogu da rade, ono što rade, a interes građana je da imaju što više para u svojim džepovima".

Narodni poslanik Aleksandar Glavaš iz DNS-a kaže da uvijek treba uraditi suprotno od onoga što traži MMF.

“Čim sam vidio pismo od MMF-a u kom traže da se ne usvaja diferencirana stopa PDV-a, odmah sam znao da je to dobro za građane. Uvijek treba uraditi suprotno od onoga što preporučuje MMF, jer u tom istom pismu nama MMF savjetuje da pod hitno prestanemo sa proizvodnjom električne energije od uglja, što predstavlja oko 60 odsto proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj. Dakle, MMF u svom dopisu ne da nije htio da zaštiti građane Republike Srpske, nego svojim dopisom upravo sugeriše da se još dodatno oteža situacija građanima u Republici Srpskoj".

- Pitanje je zašto međunarodne institucije, ni UIO BiH nsu reagovale 2018. godine kada su povećane akcize na gorivo, a sada daju negativne ocjene na prijedloge za smanjenje, kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, i dodaje da je opozicija na vrijeme ukazala da treba krenuti u suspenziju akciza, ali ne svih.

- Suspendujemo samo akcize koje idu direktno u budžet, one akcize koje se tiču autoputeva i puteva nismo dirali i rekli smo supenzija na šest mjeseci, objasnila je Pekićeva.

Vlast razmišlja o većem prilivu novca u budžet, a ne razmišlja o potrebama građana, pa se zato poigravaju procedurama u Parlamentu BiH, kako bi što duže odložili usvajanje zakona o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a, što bi u mnogome učinilo  život lakšim za bh. stanovništvo, poručeno je u emisiji Izazovi BN televizije.

(BN) 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

v.d. komentator

25.03.2022 22:24

Da li se iko sjeća da je Igor Radojičić neposredno prije izbora za gradonačelnika Banja Luke 2020. godine dao intervju u kojem je rekao "neki mi kažu da nemam empatije"?

ODGOVORITE
Name

Ehee

26.03.2022 02:37

Zna vlast al ne zna Evropaaa da ovdje penzioner i radnik ne mogu preziviti od svojih primanja a o socijalnim kategorijama da ne govorimooo dok partijasi korumpirani tj vlast umrezena sa opozicijom enormno bogacenje preko noci bogatasi ulaskom u poliziku najrazvijeniju privrednu granu na balkanu ez znanja bez morala haraju od rata do danas!! Rastjerali narod opljackali lopovskom privatizacijom sa bjrlosvjetskim hostaplerima umrezeni zlo 20 i 21 vijeka na brdovitom balkanu!! Prljavi kapital po cijelom svijetu raznesen !!! Hijene politicari opljackali javna preduzecaa fabrike gigante resurse zemljisno gradjevinska mafija tender mafija institucijalna mafija farmaceutska mafija itd itd urusili sistem zlo nevidjeno na ovim prostorima !!! Koza nostra!! Balkanska

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2022 09:07

U potpunosti se slazem. Da covjek ne vjeruju koliko lopova ima u ovako maloj zemlji.

Name

Lonco

26.03.2022 03:12

Ova vlast na nivou BiH i entiteta ne samo da nema empatija prema gradjanima ..Umjesto da budu vlast naroda,koji bi bili avangarda za i u ime naroda,postali su vlast za sebe u prevodu interesna skupina lopova na vlasti,kojima je narod samo glasacka masina...

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2022 09:09

Interesna skupina lopovcina, psihopata, bez obraza i postenja. To je najobicnija alava bagra i olos ljudski.

Name

Fenix

26.03.2022 03:13

Isto ko kad ti za neke pomoći gradjanima izmisle 10-20 kao potrebnih papira da ih se što manje prijavi. Što manje podjele para,više njima ostane,privatna država.Čudi me narod sve ove godine podrške vlasti,ništa nevide,ko da su pali sa Marsa.?

ODGOVORITE
Name

Hmmm

26.03.2022 05:15

Eto ljudi ja sam Bošnjak al što ne podnosim onog Bakira ma too neeema niđe! Ne mogu ni da gledam tv toliko mi je mrzak. Nije mi Dodik ni blizu koliko ovog ne mogu. Eto ja reko,ja koji je osnivač SDA u svom mjestu. A vi komšije kako hoćete.

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2022 09:10

Svi su oni zajedno svojim lopovskim politikama otjerali narod iz ove zemlje.

Name

А

26.03.2022 06:04

Је л мислиш да би био овдје ММФ кад би увек радили супротно од њега? Мућни мало том тинтаром господине Главаш. Тачно је да нас узима лоптом ал узима све а не само нас. У осталом на сиротињи сви зарађују па тако и ви политичари и владајући и тзв опозиција.

ODGOVORITE
Name

!!!

26.03.2022 09:17

A čovjek ne može biti pametan. Dijelom su iz MMF-a u pravu kada kažu da će biti zloupotrebe tih različitih stopa PDV-a. S druge strane postoji činjenica da su upravo MMF i svjetska banka krivi za raspad Jugoslavije!

Name

TRAGIKOMIKA!!!

26.03.2022 06:28

A,KAD JE TO OVA VLAST IMALA EMPATIJU PREMA NARODU?! NIKADA!TAKO DA NEMAJU ŠTA IZGUBITI,AKO NIJE NI POSTOJALO.BOGAMI,NI JA NE OSJEĆAM NIŠTA DRUGO PREMA VLASTI,OSIM GAĐENJA.KAO I MNOGI DRUGI.

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2022 09:12

Treba im uci u kuce, stanove, vikendice, pa da vidite kako zivi lopovska bagra. Kakva empatija, oni preziru narod i siritonju, podsjeca ih kako su se naglo obogatili.

Name

Balkane moj

26.03.2022 06:38

Nekada je na Balkanu zivela Vera,Nada i Ljubav vezno tkivo duhovne vertikale. Znalo se za mudrost,empatiju,sramotu,vrlinu,cestitost, iskrenost,cojstvo i tek na kraju prvo nebeski a potom ovozemaljski sud. A danas?

ODGOVORITE
Name

И

26.03.2022 09:15

Данас је све тако, само што је под ногама.

Name

Drzava

26.03.2022 06:56

Ima li ijedna država I njena vlast u Evropi da toliko mrzi svoj narod i da ga toliko iskorištava i dovodi do bijede? Nema. A ima li u Evropi glupljeg naroda da to dozvoljava, šuti i samo mirno gleda. I opet uvijek bira one koji mu ovo rade. Nema. Nemaju šta izgubiti samo bijedu, ali se nečega boje. Čega? Je li ovo neko ludilo u narodu bez obzira na vjeru I naciju. Nek me j... , moj i kobajagi čuva od onog istog drugog. Koj isto radi onim drugim, kao i ovaj naš , pa makar svi pocrkali.

ODGOVORITE
Name

Tatar

26.03.2022 08:59

Po ovome se vidi neraskidiva veza nasih politicara i MMF.Politicari ce sto vise odugovlaciti usvajanje diferentne stope zato sto se MMF boji nevracanja kredita.

Name

Simo

26.03.2022 09:24

Evo neće ni da isplate bijedu koja se zove godišnji borački dodatak.

Name

Sagitarius

26.03.2022 11:44

Sasvim je logićno da ova korumpirana i kriminalizovana vlast namjerno neće da ukine akcize na gorivo i da smanji stopu PDV-a! Zašto bi oni sebi smanjili prihode u buđetu? da bi zaštitili standard građana? Nepada im napamet tako nešto, empatije za građane nikada nisu ni imali, jer oni žive z nekoj sasvim drugoj paralelnoj stvarnosti!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

26.03.2022 15:11

Nikakva empatija ne treba ni da postoji prema ovakvom stanovništvu

ODGOVORITE