Дом народа тражи статус у ЕУ, одбили реформске законе

Младен Босић, делегат у Клубу српског народа сматра да је приједлог одлуке лицемјеран, јер Парламентарна скупштина БиХ не функционише, односно не може донијети нити једну одлуку од значаја за грађане које представља.

Босна и Херцеговина 24.03.2022 | 13:36
Дом народа тражи статус у ЕУ, одбили реформске законе

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ једногласно су усвојили одлуку да испред овог тијела упуте захтјев за додјељивање кандидатског статуса Босни и Херцеговини за чланство у ЕУ и задужили Савјет министара да упуте ову иницијативу тијелима ЕУ, а на темељу одлуке Дома Народа.

С друге стране, делегати су одбили да по хитној и скраћеној процедури разматрају Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању сукоба интереса као и Приједлог закон о измјенама и допунама Закона о ВСТС.

Одлука је усвојена једногласно, уз општу и ентитетску већину, уз само двије примједбе које су упутили Младен Босић и Златко Милетић.

Обје примједбе су се односиле на лицемјерство власти и политичара у БиХ, како је појаснио Милетић.

“Не треба да будемо ни српски, ни руски ни турски свијет, нама треба Европска унија, али смо лицемјерни. К'о пјевачи идемо тамо, тражимо да нас на силу приме, а нисмо били у стању усвојити три закона и испунити 14 приоритета”, рекао је.

Младен Босић, делегат у Клубу српског народа сматра да је приједлог одлуке лицемјеран, јер Парламентарна скупштина БиХ не функционише, односно не може донијети нити једну одлуку од значаја за грађане које представља.

"Мислим да се ради о популизму и скретању пажње с битних ствари. Данас је на дневном реду пет-шест тачака дневног реда из области које су битне у испуњавању услова из Мишљења Европске комисије. Ту имамо шансу да покажемо стварно опредјељење", наглашава Босић.

Међутим, делегати су одбили да по хитној и скраћеној процедури разматрају Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању сукоба интереса као и Приједлог закон о измјенама и допунама Закона о ВСТС.

За Закон о спречавању сукоба интереса није било опште већине, те ће се разматрати у редовној процедури, док за Закон о ВСТС-у није било ентитетске већине и он ће ићи на усуглашавање.

Подсјетимо, ова два закона се налазе у 14 приоритета Европске комисије. Раније су из ове институције врло јасно поручили да, уколико бх. политичари не покажу минимум одговорности у контексту њихових обавеза, неће бити олакшаних услова за кандидатски статус.

(БН/Н1   Фото:АА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Каљо

24.03.2022 14:23

Па коме би јос ваљала пропала БејХа, ма хајте молим вас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2022 15:39

Нешто не видим да ЕУ навија за распад БиХ, за који се ти и такви здушно залажете. Али нека, направићемо Босну функционалном, само лагано, ићи ће то већ...

Name

С &б

25.03.2022 04:00

Прије це се европска унија распасти него сто це б и х направити неки договор.а онда це б и х бити једина цланица е у.

ОДГОВОРИТЕ