Повећање пензија у Српској тешко економски изводиво

Најављено повећања пензија и плата у Републици Српској у јавном сектору од 10 посто на љето ове године, како би се помогло грађанима због енормног скока цијена, аналитичари виде као тешко економски оствариво, јер пада куповна моћ грађана, па ће се приходи посљедично смањивати.

Република Српска 24.03.2022 | 13:27
Повећање пензија у Српској тешко економски изводиво

Власт у Републици Српској најавила је повећање пензија и плата у јавном сектору за 10 посто, као и исти проценат за социјална давања. Према мишљењу аналитичара, ово ће тешко бити изводиво, јер пада куповна моћ грађана с обзиром на скок цијена, па се не очекује даљи енормни раст прихода од неизравних пореза.

Послодавци сматрају да је помоћ требала ићи за све, а не само јавни сектор.

"Очекивања да ће овакви велики приливи од директних и индиректних пореза бити као сто су били високи у јануару и фебруару, не вјерујем, јер је скок цијена такав да долази до пада куповне моћи, па ће се тешко тај тренд одржати до љета", каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Повећање плата је једна од мјера ублажавања инфлације, која ће се до краја првог полугодишта попети и до 9,2 посто. Црне су то прогнозе централне Банке БиХ. Међутим, економисти сматрају да је вишак прихода требало уложити у инвестиције, а не прегломазан јавни сектор.

"Кад саберете све дугове и дефиците, они су равни нашем бруто друштвеном производу, а то значи да је наша валута прецијењена са 100 одсто, што даље значи да инфлација мора бити најмање 100 одсто да би се израчунала вриједност новца са реалним материјалним вриједностима", наводи економски аналитичар Алекса Милојевић.

Привредници, пак, сматрају да се грађанима требало помоћи по моделу како је то урадила Србија, а не селективно само јавном сектору. Власт тврди да ће помоћи и реални сектор.

(БХРТ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ББ

24.03.2022 13:32

Не липси магарце до зелене траве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

24.03.2022 13:33

Ако се најављује повецање пензија и плата то треба поздравити. Нај лаксе је све ктитиковати, мислим да це плате и пензије ици и 10 посто сто се најављује и у фадарацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.03.2022 13:43

Ма оствариво и те како, таман у августу донесу рјешење, у септембру прва исплата веће плате и пензије у октобру за кога другог гласати него за оног ко нам даје и повећава плате и пензије, за дашкаааа до побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

24.03.2022 14:01

Нека се они возају у авиону, хеликоптеру и луксузним аутима у колони и када иду на суд, а народ нека умири од бједе, када га бједници интелектуални воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

24.03.2022 14:37

Ма лазете да је слаба миле економија, иде сад велики па мали Руски кредит или обратно, све у рубљама. Само це се око курса јос договорати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

25.03.2022 06:20

Најлакше је ово тада критиковати. И онда и ово говорити. Како од овога. Нема ово ништа. Због ове слабе куповне моћи тих грађана. Што се тиче ових пензија. И ових плата. Ја мислим да ће ипак бити ово тада повећање. И то у овоме мјесецу аугусту. Како је био најавио. И то овај и Додик.

ОДГОВОРИТЕ