Дистрофичари у штрајку мјесец дана, Влада не реагује

Више од мјесец дана траје генерални штрајк радника Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Бањалука. Док радници најављују наставак, из Владе се позивају на закључке који тек требају да се реализују. 

Република Српска 22.03.2022 | 16:37
Дистрофичари у штрајку мјесец дана, Влада не реагује

Штрајкачи у бањалучком Центру за рехабилитацију и запошљавање инвалида не одустају од својих захтијева. Траже исплату заосталих плата и доприноса, као и смјену руководства Центра. 

"Имамо проблема око седам година неуплаћених доприноса. Иначе, као што знате, државна смо фирма. Плате нам касне, децембарска, јануарска, а ево сад ће и фебруарска. Имамо проблем са селективном исплатом плата. Господин директор, Жељко Убипарип, цијело вријеме, тј. за свог мандата, ево већ 6-7 година, исплаћује селективно плате, једном броју у цјелини, док други број радника добија четвртине, нередовне наравно“, поручује Мирослав Гњатовић, предсједник Штрајкачког одбора. 

Гњатовић истиче и да од самог почетка штрајка радници имају подршку гранског синдиката. 

"Ја се надам да ће Влада Републике Српске урадити одређене кораке како би побољшала стање и да се радницима стварно исплате плате и обезбједе основна радничка права. На овај начин их јавно позивам да то ураде, јер ово стварно нема смисла. Ово већ траје дуго, људи немају плату од децембра мјесеца и мислим да су они једина институција у државном власништву која нема плату и гдје се урушавају радничка права“, каже Никола Шобот, предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске.

Ресорни министар признаје да су проблеми у Центру бројни, али и да постоје закључци Владе који тек треба да се реализују. 

"Надзорни одбор који је и задужен за надзор над пословањем Центра за професионалну рехабилитацију и он је тај који поставља директора, задужен је да припреми детаљну информацију о материјалном и финансијском пословању у протеклих неколико година. Паралелно са тим, расписан је и позив за избор директора“, објашњава Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Милуновић каже да ће Влада након што добије информације о пословању Центра утврдити конкретне мјере помоћи. Генерални штрајк радника Центра траје од 10. фебруара. 

(БН/А. Глувић)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Да

22.03.2022 16:27

Изадјите на улицу испред Владе,улица рјесава све,Убипарип лопов кримибалац ста се бојите лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све стручњаци ј...мајку

22.03.2022 18:48

Нисте интересантни. Као што нису заинтересовани ни за Дом Рада Врањесевиц. Били су заинтересовани само да се прекину новинарска интересовања. И довели стручњака као што је и Кајкут био. Страначког стручњака који доводи своје стручњаке па има преко 70 запослених и 110 дјеце.

Name

Борац

22.03.2022 20:05

Милуновица само итересују вјенци и добра ракија.

Name

Хахаха

22.03.2022 17:14

Нека Социјалистичка Партија и Петар Дјокиц са својим послусницима као сто су Никола Вукцевиц ,Велибор Станић ,Дуско Милуновић надју добар избор за директора (нпр Драгану Чавку ,Миру Васић ,Милану Мишић , Андреу Дорић то су кадрови и перјанице Социјалиста ) Нека проговори Социјалистичка Партија !!! Смјењен је директор и руководство због истих проблема прије 7 год ,па шта је САД ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха и ха

22.03.2022 21:10

Било коју од наведених нека ставе оне су се доказале као стручне има да процвјета центар а и љепше су од садашњег директора

Name

милоао

22.03.2022 17:53

Недај се Гњат. Ако си могао против Крле, мозес и против Убипарипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.03.2022 18:33

Мозете умрети страјкујуци али немавидљивих резултата