Distrofičari u štrajku mjesec dana, Vlada ne reaguje

Više od mjesec dana traje generalni štrajk radnika Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka. Dok radnici najavljuju nastavak, iz Vlade se pozivaju na zaključke koji tek trebaju da se realizuju. 

Republika Srpska 22.03.2022 | 16:37
Distrofičari u štrajku mjesec dana, Vlada ne reaguje

Štrajkači u banjalučkom Centru za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida ne odustaju od svojih zahtijeva. Traže isplatu zaostalih plata i doprinosa, kao i smjenu rukovodstva Centra. 

"Imamo problema oko sedam godina neuplaćenih doprinosa. Inače, kao što znate, državna smo firma. Plate nam kasne, decembarska, januarska, a evo sad će i februarska. Imamo problem sa selektivnom isplatom plata. Gospodin direktor, Željko Ubiparip, cijelo vrijeme, tj. za svog mandata, evo već 6-7 godina, isplaćuje selektivno plate, jednom broju u cjelini, dok drugi broj radnika dobija četvrtine, neredovne naravno“, poručuje Miroslav Gnjatović, predsjednik Štrajkačkog odbora. 

Gnjatović ističe i da od samog početka štrajka radnici imaju podršku granskog sindikata. 

"Ja se nadam da će Vlada Republike Srpske uraditi određene korake kako bi poboljšala stanje i da se radnicima stvarno isplate plate i obezbjede osnovna radnička prava. Na ovaj način ih javno pozivam da to urade, jer ovo stvarno nema smisla. Ovo već traje dugo, ljudi nemaju platu od decembra mjeseca i mislim da su oni jedina institucija u državnom vlasništvu koja nema platu i gdje se urušavaju radnička prava“, kaže Nikola Šobot, predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske.

Resorni ministar priznaje da su problemi u Centru brojni, ali i da postoje zaključci Vlade koji tek treba da se realizuju. 

"Nadzorni odbor koji je i zadužen za nadzor nad poslovanjem Centra za profesionalnu rehabilitaciju i on je taj koji postavlja direktora, zadužen je da pripremi detaljnu informaciju o materijalnom i finansijskom poslovanju u proteklih nekoliko godina. Paralelno sa tim, raspisan je i poziv za izbor direktora“, objašnjava Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Milunović kaže da će Vlada nakon što dobije informacije o poslovanju Centra utvrditi konkretne mjere pomoći. Generalni štrajk radnika Centra traje od 10. februara. 

(BN/A. Gluvić)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Da

22.03.2022 16:27

Izadjite na ulicu ispred Vlade,ulica rjesava sve,Ubiparip lopov krimibalac sta se bojite lopova.

ODGOVORITE
Name

Sve stručnjaci j...majku

22.03.2022 18:48

Niste interesantni. Kao što nisu zainteresovani ni za Dom Rada Vranjesevic. Bili su zainteresovani samo da se prekinu novinarska interesovanja. I doveli stručnjaka kao što je i Kajkut bio. Stranačkog stručnjaka koji dovodi svoje stručnjake pa ima preko 70 zaposlenih i 110 djece.

Name

Borac

22.03.2022 20:05

Milunovica samo iteresuju vjenci i dobra rakija.

Name

Hahaha

22.03.2022 17:14

Neka Socijalistička Partija i Petar Djokic sa svojim poslusnicima kao sto su Nikola Vukcevic ,Velibor Stanić ,Dusko Milunović nadju dobar izbor za direktora (npr Draganu Čavku ,Miru Vasić ,Milanu Mišić , Andreu Dorić to su kadrovi i perjanice Socijalista ) Neka progovori Socijalistička Partija !!! Smjenjen je direktor i rukovodstvo zbog istih problema prije 7 god ,pa šta je SAD ???

ODGOVORITE
Name

Ha i ha

22.03.2022 21:10

Bilo koju od navedenih neka stave one su se dokazale kao stručne ima da procvjeta centar a i ljepše su od sadašnjeg direktora

Name

miloao

22.03.2022 17:53

Nedaj se Gnjat. Ako si mogao protiv Krle, mozes i protiv Ubiparipa.

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.03.2022 18:33

Mozete umreti strajkujuci ali nemavidljivih rezultata