МИП Русије: Високо цијенимо одлучан став Србије

Директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон изјавио је да Москва високо цени одржив и одлучан став српских партнера у међународним пословима и то колико је тешко одупрети се "бахатој спољној навали која има за циљ да отвореним уценама Београд натера да се одрекне квалитета односа са Русијом и својих националних интеса".

Вијести 22.03.2022 | 14:31
МИП Русије: Високо цијенимо одлучан став Србије

"Тежак задатак али изводљив'', рекао је Пилипсон за Вечерње новости на питање колико Москва разуме положај Србије имајући у виду став Београда да признаје територијални интегритет Украјине, али се не прикључује санкцијама Русији.

Према његовим речима, одржив и одлучан став српских партнера захтева "приличну храброст у пословима масовне русофобичне кампање коју су САД и њихови савезници покренули под изговором украјинских догађаја".

Пилипсон је рекао и да је Русија дефинитивно заинтересована за мир на Балкану и да је руска политика у региону усредсређена на допринос добросуседству и развоју.

Додао је и да активно учествују у решавању ситуације у БиХ, инсистирају да се у потпуности узимају у обзир интереси Србије у вези са Косовом и Метохијом и да нема неправедног повлађивања једној страни.

Москва, како додаје, промовише конструктивну сарадњу на основу узајамног поштовања са свима заинтересованима.

"Оштро се противимо надменој перцепцији Балкана као објекта старатељства, било чијег феуда. Очигледно из тог разлога слушамо потпуно неосноване оптужбе на свој рацун за подривање стабилности зарад неких себицних, империјалних циљева", навео је он упитан за став како одговарају на поједине тврдње да би регион Западног Балкана могао да буде поприште нових сукоба у Европи и да су управо они ти који би ту нестабилност могли да изазову.

Навео је и да настављају редовне контакте са српским руководством које "држи реч и не придружује се антируским санкционим баханалијама које је покренуо Запад".

Полазимо од тога да ова принципијелна одлука произилази из коренитих, стратешких интереса ваше државе. Поштујемо избор, посебно данас, када се укорењује мода да се "кажњава" пријатељство са Русијом, изјавио је он.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мислим

22.03.2022 14:15

Зато це Србија да плати зех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст!

22.03.2022 14:26

Паметном доста. Зивјела поносна и цасна Русија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.03.2022 15:20

Е јест ти поносна и поготово цасна свака цаст Задњи догадјаи су и будали довољни само теби и насем Ронхиллу нису

Name

Ре

22.03.2022 15:40

Нажалост немате више право да причате о миру. А пуцате на комшију из свих оружја и оруђа које имате. Градили сте лажан имиџ у свијету.

Name

За свака цаст

22.03.2022 15:45

Зивела и Србија.зувела и Република Српска.

Name

ре

22.03.2022 16:27

Паметном и јесте доста, али ста цес ти?

Name

АКО СЕ СРБИ НЕ ОГРАДЕ

22.03.2022 18:27

ОД РУСКОГ ОРГИЈАЊА НАД НЕЗАВИСНОМ ДРЖАВОМ,ЗНАЧИ ДА ПРИЗНАЈУ НОВУ ДОКТРИНУ У МЕЂУНАРОДНИМ ОДНОСИМА,ПО КОЈОЈ СУТРА ТУРСКА МОЖЕ ТВРДИТИ ДА СУ СРБИ НАРОД ИЗМИШЉЕН ЗА ПОТРЕБЕ ОТОМАНСКЕ БОРБЕ ПРОТИВ ВАТИКАНА! А ДА КОСОВО НЕ СПОМИЊЕМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

22.03.2022 18:46

Питање је да ли Путин може да нареди Вучићу да овдје крене у пиздарије,купио је брдо офанзивног оружја задњих година,али ето Руси зарибали,немају ни образа да Србији приговарају.Да су Руси узели Украјину,друга би прича била.Сад би Вучић мимо радара да се провуче,сто рече најбоље да се под камен завуцемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

22.03.2022 19:36

Нема шта да прича јер нико нормалан послије овог масакра што чини неће с њима имати никаквог контакта! Ако не запале читав свијет онда ћемо да зијевамо сви ко пијевци ! А то је оном малом монструму изгледа и циљ!

ОДГОВОРИТЕ