MIP Rusije: Visoko cijenimo odlučan stav Srbije

Direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Pilipson izjavio je da Moskva visoko ceni održiv i odlučan stav srpskih partnera u međunarodnim poslovima i to koliko je teško odupreti se "bahatoj spoljnoj navali koja ima za cilj da otvorenim ucenama Beograd natera da se odrekne kvaliteta odnosa sa Rusijom i svojih nacionalnih intesa".

Vijesti 22.03.2022 | 14:31
MIP Rusije: Visoko cijenimo odlučan stav Srbije

"Težak zadatak ali izvodljiv'', rekao je Pilipson za Večernje novosti na pitanje koliko Moskva razume položaj Srbije imajući u vidu stav Beograda da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali se ne priključuje sankcijama Rusiji.

Prema njegovim rečima, održiv i odlučan stav srpskih partnera zahteva "priličnu hrabrost u poslovima masovne rusofobične kampanje koju su SAD i njihovi saveznici pokrenuli pod izgovorom ukrajinskih događaja".

Pilipson je rekao i da je Rusija definitivno zainteresovana za mir na Balkanu i da je ruska politika u regionu usredsređena na doprinos dobrosusedstvu i razvoju.

Dodao je i da aktivno učestvuju u rešavanju situacije u BiH, insistiraju da se u potpunosti uzimaju u obzir interesi Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom i da nema nepravednog povlađivanja jednoj strani.

Moskva, kako dodaje, promoviše konstruktivnu saradnju na osnovu uzajamnog poštovanja sa svima zainteresovanima.

"Oštro se protivimo nadmenoj percepciji Balkana kao objekta starateljstva, bilo čijeg feuda. Očigledno iz tog razloga slušamo potpuno neosnovane optužbe na svoj racun za podrivanje stabilnosti zarad nekih sebicnih, imperijalnih ciljeva", naveo je on upitan za stav kako odgovaraju na pojedine tvrdnje da bi region Zapadnog Balkana mogao da bude poprište novih sukoba u Evropi i da su upravo oni ti koji bi tu nestabilnost mogli da izazovu.

Naveo je i da nastavljaju redovne kontakte sa srpskim rukovodstvom koje "drži reč i ne pridružuje se antiruskim sankcionim bahanalijama koje je pokrenuo Zapad".

Polazimo od toga da ova principijelna odluka proizilazi iz korenitih, strateških interesa vaše države. Poštujemo izbor, posebno danas, kada se ukorenjuje moda da se "kažnjava" prijateljstvo sa Rusijom, izjavio je on.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

mislim

22.03.2022 14:15

Zato ce Srbija da plati zeh.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast!

22.03.2022 14:26

Pametnom dosta. Zivjela ponosna i casna Rusija!

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.03.2022 15:20

E jest ti ponosna i pogotovo casna svaka cast Zadnji dogadjai su i budali dovoljni samo tebi i nasem Ronhillu nisu

Name

Re

22.03.2022 15:40

Nažalost nemate više pravo da pričate o miru. A pucate na komšiju iz svih oružja i oruđa koje imate. Gradili ste lažan imidž u svijetu.

Name

Za svaka cast

22.03.2022 15:45

Zivela i Srbija.zuvela i Republika Srpska.

Name

re

22.03.2022 16:27

Pametnom i jeste dosta, ali sta ces ti?

Name

AKO SE SRBI NE OGRADE

22.03.2022 18:27

OD RUSKOG ORGIJANJA NAD NEZAVISNOM DRŽAVOM,ZNAČI DA PRIZNAJU NOVU DOKTRINU U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA,PO KOJOJ SUTRA TURSKA MOŽE TVRDITI DA SU SRBI NAROD IZMIŠLJEN ZA POTREBE OTOMANSKE BORBE PROTIV VATIKANA! A DA KOSOVO NE SPOMINJEM!

ODGOVORITE
Name

Ipe

22.03.2022 18:46

Pitanje je da li Putin može da naredi Vučiću da ovdje krene u pizdarije,kupio je brdo ofanzivnog oružja zadnjih godina,ali eto Rusi zaribali,nemaju ni obraza da Srbiji prigovaraju.Da su Rusi uzeli Ukrajinu,druga bi priča bila.Sad bi Vučić mimo radara da se provuče,sto reče najbolje da se pod kamen zavucemo.

ODGOVORITE
Name

Rusija

22.03.2022 19:36

Nema šta da priča jer niko normalan poslije ovog masakra što čini neće s njima imati nikakvog kontakta! Ako ne zapale čitav svijet onda ćemo da zijevamo svi ko pijevci ! A to je onom malom monstrumu izgleda i cilj!

ODGOVORITE