Бањалука: Ништа од 500.000 КМ за превознике

Ванредна сједница Скупштине града Бањалука завршена је у рекордном року, а помоћ превозницима због енормних цијена горива од 500.000 КМ је повучена са дневног реда на захтјев предлагача, градоначелника Драшка Станивуковића.

Република Српска 22.03.2022 | 12:56
Бањалука: Ништа од 500.000 КМ за превознике

Са друге стране, 1,2 милиона КМ за превознике и субвенције за одређене категорије као што су вишечлане породице и пензионери, одборници су усвојили једногласно.

Младен Илић, предсједник Скупштине града Бањалука, истакао је да је разматрана само једна тачка дневног реда, и то субвенција за превознике од 1,2 милиона КМ.

"Ово је једногласно усвојено, а друга тачка о субвенцијама од 500.000 КМ повучена је на захтјев предлагача. Разговарали смо у демократском тону и надам се да ћемо тако наставити у четвртак на редовној сједници", навео је Илић.

Додао је да се превозници жале на уговор, те се и град исто жали, те мисли да је најбоље да се сједне за сто и преговара.

"Ја не знам како неко може некога приморати да нешто потпише, као што то превозници тврде. Са друге стране, њима је потребна помоћ. Већина је спремна да овај талас поскупљења не буде и у јавном превозу, те уколико је град у могућности да субвенционише ту разлику, да карта не кошта, 2,20 КМ, већ остане 1,80 КМ, спремни смо да подржимо то", нагласио је Илић.

Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке, казао је да је све непредвидиво у Скупштини, да некад траје 40 дана, а некад 40 минута

"Ми немамо одакле да дамо 500.000 КМ и приједлог да ми дугорочно финансирамо јавни превоз пада у воду. Већина је одбила четири милиона КМ у буџету, а сад траже да ми дамо пола милиона КМ. Одбили су инвеститоре у највећој кризи по цијели свијет, и то у халу која зјапи празна 10-15 година. Ми бисмо од тог новца даље инвестирали у пословну зону Рамићи како би и други инвеститори дошли. Остаје несхватљиво да су и даље против највећег парка и зеленила у граду", навео је Станивуковић.

Истакао је да даје вријеме већини да размисли како би промијенила мишљење, иначе ће послати снажан политички одговор.

"По цијену очигледне штете по грађане, они су спремни да то ураде. Спремни смо да разговарамо с превозницима и да у периоду од мјесец или два помогнемо. Очекује се смањење цијене горива и 0,40 КМ за повећање карте је неприхватљиво. Овај први дио поскупљења град ће преузети на себе и тих 1,2 милиона КМ је управо одобрено. Очекујем да превозници наставе да раде свој посао", казао је Станивуковић.

Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука, казао је да је данас усвојено оно што је договорено раније, те да им није дата никаква помоћ.

"Ово је потрошено у претходном периоду и овим усвајањем смо само дали превозницима оно што је и раније требало да добију", рекао је Топић.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Крајишник

22.03.2022 12:06

До Октобра требају исисати из буџета што више могу, покрасти још штогод,а онда послије куд који мили моји!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.03.2022 15:58

Јел тај топиц острац нозева? Дјајиц блокира рад градске управе. Мали илиц је само његов потрцко.

Name

Само питам

22.03.2022 21:29

Када је цијенанафта,у годинама короне,била на скоро па двадесетогодисњем минимуму,јесу ли тада превозници смањили цијене карата.НИСУ,па сто сада да их неко зали и суфинансира?А друга ствар,смањењем цијена акциза,и осталих пореских дадзбина на запослене је посао владе,савјета министра,па не видим да пријете страјком тим представницима и министрима,знаци политицка борба снсд је ово,ниста висе.Знају они ко им мозе помоци,а они према граду имају преузете обавезе из уговора и то је то.Гтад им мозе помоци субвенцијама за куповину бољих аутобуса а не цијена карата и горива.

Name

Ду

22.03.2022 12:09

Дајте распустите те приватнике и оснујте градско предузеце као у зг бг и са, макните се од лихвара

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2022 14:06

тако је

Name

З2

22.03.2022 12:16

Питали се ико за возаче градског превоза који једва преживљавају,који возе по 9х без пауза и тако свакодневно крше закон ако он постоји уопште. Раде без тоалета , воде за основне потребе ,једу возећи итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топицу

22.03.2022 13:04

сам си свијестан да сте ви и васа власт крива сто се акцизе нису укинуте те би гориво аутоматски било јефтиније и све намирнице ,радите против свог властитпг народа ,срам те било како цес комсију погледати у оци а гласате против укидања акциза ,то могу само љигавци коме је образ д,,е

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превозници за говеда

22.03.2022 16:24

Па, то су превозници који путнике третирају ко говеда, и добро је сто им Драле Срале не да паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

22.03.2022 16:26

Помозите тајкуне Живка Бабића,Слађу Ђурића,Свету Бочца,Павловића и сличну багру,немају,нисте одавно. Има ли у овој ебеној држави ишта нормално?

ОДГОВОРИТЕ