Banjaluka: Ništa od 500.000 KM za prevoznike

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka završena je u rekordnom roku, a pomoć prevoznicima zbog enormnih cijena goriva od 500.000 KM je povučena sa dnevnog reda na zahtjev predlagača, gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Republika Srpska 22.03.2022 | 12:56
Banjaluka: Ništa od 500.000 KM za prevoznike

Sa druge strane, 1,2 miliona KM za prevoznike i subvencije za određene kategorije kao što su višečlane porodice i penzioneri, odbornici su usvojili jednoglasno.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, istakao je da je razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda, i to subvencija za prevoznike od 1,2 miliona KM.

"Ovo je jednoglasno usvojeno, a druga tačka o subvencijama od 500.000 KM povučena je na zahtjev predlagača. Razgovarali smo u demokratskom tonu i nadam se da ćemo tako nastaviti u četvrtak na redovnoj sjednici", naveo je Ilić.

Dodao je da se prevoznici žale na ugovor, te se i grad isto žali, te misli da je najbolje da se sjedne za sto i pregovara.

"Ja ne znam kako neko može nekoga primorati da nešto potpiše, kao što to prevoznici tvrde. Sa druge strane, njima je potrebna pomoć. Većina je spremna da ovaj talas poskupljenja ne bude i u javnom prevozu, te ukoliko je grad u mogućnosti da subvencioniše tu razliku, da karta ne košta, 2,20 KM, već ostane 1,80 KM, spremni smo da podržimo to", naglasio je Ilić.

Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke, kazao je da je sve nepredvidivo u Skupštini, da nekad traje 40 dana, a nekad 40 minuta

"Mi nemamo odakle da damo 500.000 KM i prijedlog da mi dugoročno finansiramo javni prevoz pada u vodu. Većina je odbila četiri miliona KM u budžetu, a sad traže da mi damo pola miliona KM. Odbili su investitore u najvećoj krizi po cijeli svijet, i to u halu koja zjapi prazna 10-15 godina. Mi bismo od tog novca dalje investirali u poslovnu zonu Ramići kako bi i drugi investitori došli. Ostaje neshvatljivo da su i dalje protiv najvećeg parka i zelenila u gradu", naveo je Stanivuković.

Istakao je da daje vrijeme većini da razmisli kako bi promijenila mišljenje, inače će poslati snažan politički odgovor.

"Po cijenu očigledne štete po građane, oni su spremni da to urade. Spremni smo da razgovaramo s prevoznicima i da u periodu od mjesec ili dva pomognemo. Očekuje se smanjenje cijene goriva i 0,40 KM za povećanje karte je neprihvatljivo. Ovaj prvi dio poskupljenja grad će preuzeti na sebe i tih 1,2 miliona KM je upravo odobreno. Očekujem da prevoznici nastave da rade svoj posao", kazao je Stanivuković.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da je danas usvojeno ono što je dogovoreno ranije, te da im nije data nikakva pomoć.

"Ovo je potrošeno u prethodnom periodu i ovim usvajanjem smo samo dali prevoznicima ono što je i ranije trebalo da dobiju", rekao je Topić.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

22.03.2022 12:06

Do Oktobra trebaju isisati iz budžeta što više mogu, pokrasti još štogod,a onda poslije kud koji mili moji!!

ODGOVORITE
Name

Borac

22.03.2022 15:58

Jel taj topic ostrac nozeva? Djajic blokira rad gradske uprave. Mali ilic je samo njegov potrcko.

Name

Samo pitam

22.03.2022 21:29

Kada je cijenanafta,u godinama korone,bila na skoro pa dvadesetogodisnjem minimumu,jesu li tada prevoznici smanjili cijene karata.NISU,pa sto sada da ih neko zali i sufinansira?A druga stvar,smanjenjem cijena akciza,i ostalih poreskih dadzbina na zaposlene je posao vlade,savjeta ministra,pa ne vidim da prijete strajkom tim predstavnicima i ministrima,znaci politicka borba snsd je ovo,nista vise.Znaju oni ko im moze pomoci,a oni prema gradu imaju preuzete obaveze iz ugovora i to je to.Gtad im moze pomoci subvencijama za kupovinu boljih autobusa a ne cijena karata i goriva.

Name

Du

22.03.2022 12:09

Dajte raspustite te privatnike i osnujte gradsko preduzece kao u zg bg i sa, maknite se od lihvara

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2022 14:06

tako je

Name

Z2

22.03.2022 12:16

Pitali se iko za vozače gradskog prevoza koji jedva preživljavaju,koji voze po 9h bez pauza i tako svakodnevno krše zakon ako on postoji uopšte. Rade bez toaleta , vode za osnovne potrebe ,jedu vozeći itd itd

ODGOVORITE
Name

Topicu

22.03.2022 13:04

sam si svijestan da ste vi i vasa vlast kriva sto se akcize nisu ukinute te bi gorivo automatski bilo jeftinije i sve namirnice ,radite protiv svog vlastitpg naroda ,sram te bilo kako ces komsiju pogledati u oci a glasate protiv ukidanja akciza ,to mogu samo ljigavci kome je obraz d,,e

ODGOVORITE
Name

Prevoznici za goveda

22.03.2022 16:24

Pa, to su prevoznici koji putnike tretiraju ko goveda, i dobro je sto im Drale Srale ne da pare!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

22.03.2022 16:26

Pomozite tajkune Živka Babića,Slađu Đurića,Svetu Bočca,Pavlovića i sličnu bagru,nemaju,niste odavno. Ima li u ovoj ebenoj državi išta normalno?

ODGOVORITE