Продавци ограничили куповину брашна и уља мимо Владе

Продавци у Српској наставили су са повећањем цијена како основних животних намирница, тако и осталих производа, а с друге стране, све више њих уводи ограничења када је у питању продаја уља и брашна.

Република Српска 22.03.2022 | 11:40
Продавци ограничили куповину брашна и уља мимо Владе

Тако у маркетима “Ђурић” на једном рачуну не може да буде више од пет литара уља и 25 килограма брашна. С друге стране, у “е-маркету” у бањалучком насељу Ада продаја уља је ограничена на три литра, а брашна на 25 килограма.

У тржном центру “Фис” у Бањалуци купци могу да набаве до пет литара уља, а забране нема за остале намирнице. У Инспекторату РС казали су да законски није могуће ограничити количину куповине неког артикла, те да продавци могу увести ограничење само на основу одлуке Владе РС, а та мјера још није донесена.

И док поједини ограничавају продају, цијене настављају да расту па је тако врећа брашна од 25 килограма достигла и цијену од 40 марака, што домаће становништво не памти да је икада било.

Ријеч је о брашну произвођача “Клас” из Сарајева, тип 500, а потрошачи причају да је поскупјело и брашно произвођача “Млин Стојановић” из Бијељине те да врећа од 25 килограма кошта такође 40 марака.

У “Фису” су јуче потврдили да врећа брашна сарајевског “Класа” кошта 39,40 марака. Настављен је јуче и раст цијена хљеба, али и осталих производа од брашна, као што су лепиње, које сада коштају 70 фенинга, што је поскупљење за 20 фенинга у односу на прошлу седмицу.

- Раније су неки формирали више цијене хљеба, а у нашим пекарама је од јуче хљеб скупљи за 15 фенинга. Главни разлог за то је раст цијена брашна - рекао је власник пекаре “Мања” Саша Тривић који је и на челу Уније удружења послодаваца РС.

Када је ријеч о ограничењу продаје уља и брашна, Тривић наводи и да је главни разлог спречавање препродаје ових намирница.

И тржишна инспекција контролисала је од 14. до 18. марта тржне центре и маркете како би утврдила да ли поштују Уредбу о ограничењу маржи у промету робе. Инспектори су обавили 15 контрола и утврдили неправилности у 12 случајева, због којих је издато 26 прекршајних налога у вриједности од 111.700 марака.

Скупља и кафана

Кафа је у појединим угоститељским објектима од јуче скупља за пола марке, а предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић навео је да ће они који нису кориговали цијене то учинити идућих дана.

- Оне ће бити више од 10 до 15 одсто. Све је поскупјело па ће и наше услуге. Кафана је луксуз, није морање. Онај ко нема пара за кафану нека сједи код куће. Тако је било и до сада - навео је Татић.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Стварност

22.03.2022 11:11

Пошто је саша тривић, намјерно малим словом, послодавац немојте се чудити да хљеб буде 5 марака. Дошло вријеме када сав криминал долази на наплату, али опет по грбачи обичних људи. О инспекцији се не треба ни расправљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.03.2022 16:06

Ста нас балван на ово казе?

Name

Теијткгиое

22.03.2022 11:26

Овим нагомилавањима великом вецином придоносите ви медији који преносити како се људи туку за разну робу и стварате панику медју народом и на крају се цуде засто купују у великим колицинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

22.03.2022 19:59

Тачно тако! Иста хистерија као и с тоалет папиром на почетку медијског бомбардовања с причом о корони. Невјероватно је како је лако манипулисати замлаћеном руљом! Пржиће брашно на уљу и то јести?! Глупани!

Name

БЛ

22.03.2022 11:27

за рекла Додик и имамо не треба се бринути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

22.03.2022 11:51

Не брините за хљеб, има код Аустријанаца хљеба из конзерве. Донијеће Мањачаци и Лијевчани кад буду бјежали отуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

22.03.2022 20:03

Богами, у сред радне седмице никад више аута са страним таблицама. Ваљда овде за социјална примања могу мало више купити.

Name

Тнт

22.03.2022 12:47

Овај Саша Тривић то је највећи криминалац, па погледајте цијене у његовим пекотекама. Народе ми морамо устати против таквих кабадахија као што је он. Сви у бојкот пекотека Мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

23.03.2022 06:35

Јучер сам ја био отишао. И то до ове тада једне пекаре. Како бих могао то купити. И то овај тада хљеб. Када прије то мене. Да је била ова нека жена. Која је она била куповала. И то овај тада резани хљеб. Када она њој рече: да је ово тај и хљеб. Да је он данас. И то он 1,40 КМ. И плати она овај свој хљеб. Када ова тада продавачица. Да она за овај мој хљеб.И то она рече: да је и он марку. И ових тад 40 фенинга. Да сам ја њој био рекао то нећу. Само што сам био кренуо. Да и ја вратим. И то овај тада хљеб. Када она то мене пита хоћете ли нешто друго? Гдје и сам ја ово њој. Да сам био одговорио: нећу. И ова жена. Да ми је она била тада показала. Да је ово од данас. Да је то и хљеб. И то ова нова тада цијена. А да у овој једној продавници. Није нити било ово ни једнога хљеба. Што се ово никада досада. Није нити било то десило. И да овај хљеб. Да он њима нестане. И ја сам дан прије. Да сам био тамо купио. И то овај хљеб. И по овој старој цијени. Да је он био коштао 1,20 КМ. Сада како су ови поскупили. И то ово брашно. Да су ови морали поново дизати. И то ову цијену хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

23.03.2022 06:44

Како ће цијена овога брашна клас. Да и она буде ових 40 КМ. Када ово није. Да је ова његова цијена. И то она 39,40 КМ. А не ових 40 КМ. Како овамо пише тада. Једино ако није негдје. И то ова то цијена. И ових 40 КМ. Негдје сам ја био видио. Да је ово брашно. Да је скупље. И то од овога брашна Мајић. И за ових 10 КМ.

ОДГОВОРИТЕ