Prodavci ograničili kupovinu brašna i ulja mimo Vlade

Prodavci u Srpskoj nastavili su sa povećanjem cijena kako osnovnih životnih namirnica, tako i ostalih proizvoda, a s druge strane, sve više njih uvodi ograničenja kada je u pitanju prodaja ulja i brašna.

Republika Srpska 22.03.2022 | 11:40
Prodavci ograničili kupovinu brašna i ulja mimo Vlade

Tako u marketima “Đurić” na jednom računu ne može da bude više od pet litara ulja i 25 kilograma brašna. S druge strane, u “e-marketu” u banjalučkom naselju Ada prodaja ulja je ograničena na tri litra, a brašna na 25 kilograma.

U tržnom centru “Fis” u Banjaluci kupci mogu da nabave do pet litara ulja, a zabrane nema za ostale namirnice. U Inspektoratu RS kazali su da zakonski nije moguće ograničiti količinu kupovine nekog artikla, te da prodavci mogu uvesti ograničenje samo na osnovu odluke Vlade RS, a ta mjera još nije donesena.

I dok pojedini ograničavaju prodaju, cijene nastavljaju da rastu pa je tako vreća brašna od 25 kilograma dostigla i cijenu od 40 maraka, što domaće stanovništvo ne pamti da je ikada bilo.

Riječ je o brašnu proizvođača “Klas” iz Sarajeva, tip 500, a potrošači pričaju da je poskupjelo i brašno proizvođača “Mlin Stojanović” iz Bijeljine te da vreća od 25 kilograma košta takođe 40 maraka.

U “Fisu” su juče potvrdili da vreća brašna sarajevskog “Klasa” košta 39,40 maraka. Nastavljen je juče i rast cijena hljeba, ali i ostalih proizvoda od brašna, kao što su lepinje, koje sada koštaju 70 feninga, što je poskupljenje za 20 feninga u odnosu na prošlu sedmicu.

- Ranije su neki formirali više cijene hljeba, a u našim pekarama je od juče hljeb skuplji za 15 feninga. Glavni razlog za to je rast cijena brašna - rekao je vlasnik pekare “Manja” Saša Trivić koji je i na čelu Unije udruženja poslodavaca RS.

Kada je riječ o ograničenju prodaje ulja i brašna, Trivić navodi i da je glavni razlog sprečavanje preprodaje ovih namirnica.

I tržišna inspekcija kontrolisala je od 14. do 18. marta tržne centre i markete kako bi utvrdila da li poštuju Uredbu o ograničenju marži u prometu robe. Inspektori su obavili 15 kontrola i utvrdili nepravilnosti u 12 slučajeva, zbog kojih je izdato 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 maraka.

Skuplja i kafana

Kafa je u pojedinim ugostiteljskim objektima od juče skuplja za pola marke, a predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić naveo je da će oni koji nisu korigovali cijene to učiniti idućih dana.

- One će biti više od 10 do 15 odsto. Sve je poskupjelo pa će i naše usluge. Kafana je luksuz, nije moranje. Onaj ko nema para za kafanu neka sjedi kod kuće. Tako je bilo i do sada - naveo je Tatić.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Stvarnost

22.03.2022 11:11

Pošto je saša trivić, namjerno malim slovom, poslodavac nemojte se čuditi da hljeb bude 5 maraka. Došlo vrijeme kada sav kriminal dolazi na naplatu, ali opet po grbači običnih ljudi. O inspekciji se ne treba ni raspravljati.

ODGOVORITE
Name

Borac

22.03.2022 16:06

Sta nas balvan na ovo kaze?

Name

Teijtkgioe

22.03.2022 11:26

Ovim nagomilavanjima velikom vecinom pridonosite vi mediji koji prenositi kako se ljudi tuku za raznu robu i stvarate paniku medju narodom i na kraju se cude zasto kupuju u velikim kolicinama

ODGOVORITE
Name

Re:

22.03.2022 19:59

Тачно тако! Иста хистерија као и с тоалет папиром на почетку медијског бомбардовања с причом о корони. Невјероватно је како је лако манипулисати замлаћеном руљом! Пржиће брашно на уљу и то јести?! Глупани!

Name

BL

22.03.2022 11:27

za rekla Dodik i imamo ne treba se brinuti

ODGOVORITE
Name

Advokat

22.03.2022 11:51

Ne brinite za hljeb, ima kod Austrijanaca hljeba iz konzerve. Donijeće Manjačaci i Lijevčani kad budu bježali otuda

ODGOVORITE
Name

Re:

22.03.2022 20:03

Богами, у сред радне седмице никад више аута са страним таблицама. Ваљда овде за социјална примања могу мало више купити.

Name

Tnt

22.03.2022 12:47

Ovaj Saša Trivić to je najveći kriminalac, pa pogledajte cijene u njegovim pekotekama. Narode mi moramo ustati protiv takvih kabadahija kao što je on. Svi u bojkot pekoteka Manje.

ODGOVORITE
Name

Haris

23.03.2022 06:35

Jučer sam ja bio otišao. I to do ove tada jedne pekare. Kako bih mogao to kupiti. I to ovaj tada hljeb. Kada prije to mene. Da je bila ova neka žena. Koja je ona bila kupovala. I to ovaj tada rezani hljeb. Kada ona njoj reče: da je ovo taj i hljeb. Da je on danas. I to on 1,40 KM. I plati ona ovaj svoj hljeb. Kada ova tada prodavačica. Da ona za ovaj moj hljeb.I to ona reče: da je i on marku. I ovih tad 40 feninga. Da sam ja njoj bio rekao to neću. Samo što sam bio krenuo. Da i ja vratim. I to ovaj tada hljeb. Kada ona to mene pita hoćete li nešto drugo? Gdje i sam ja ovo njoj. Da sam bio odgovorio: neću. I ova žena. Da mi je ona bila tada pokazala. Da je ovo od danas. Da je to i hljeb. I to ova nova tada cijena. A da u ovoj jednoj prodavnici. Nije niti bilo ovo ni jednoga hljeba. Što se ovo nikada dosada. Nije niti bilo to desilo. I da ovaj hljeb. Da on njima nestane. I ja sam dan prije. Da sam bio tamo kupio. I to ovaj hljeb. I po ovoj staroj cijeni. Da je on bio koštao 1,20 KM. Sada kako su ovi poskupili. I to ovo brašno. Da su ovi morali ponovo dizati. I to ovu cijenu hljeba.

ODGOVORITE
Name

Haris

23.03.2022 06:44

Kako će cijena ovoga brašna klas. Da i ona bude ovih 40 KM. Kada ovo nije. Da je ova njegova cijena. I to ona 39,40 KM. A ne ovih 40 KM. Kako ovamo piše tada. Jedino ako nije negdje. I to ova to cijena. I ovih 40 KM. Negdje sam ja bio vidio. Da je ovo brašno. Da je skuplje. I to od ovoga brašna Majić. I za ovih 10 KM.

ODGOVORITE