Коме ће се бојкот избора у БиХ обити о главу?

Преговори о измјенама Изборног закона БиХ, дефинитивно су пропали. Још је мало времена до расписивања избора, уколико уопште до тога дође. Човић најављује бојкот, Изетбеговић не вјерује, Додик трља руке.

Босна и Херцеговина 22.03.2022 | 09:00
Коме ће се бојкот избора у БиХ обити о главу?

У задњем покушају да се приближе ставови пропала је и задња могућност измјене Изборног закона у овом формату. Иако су након трећег дана преговора, под америчко-европским патронатом ставови били приближени, договор у предвечерје расписивања избора, је пропао, пише Деутсцхе Wелле у својој анализи.

„По мени апсолутно нема никаквих услова да се избори организују, због неспровођења пресуда суда у Стразбуру“, рекао је Драган Човић, лидер ХДЗ-а, након што су преговори пропали.

„Жао ми је, највише је изгубила Босна и Херцеговина. Мислим да је у старту био циљ да се ништа не договоримо, од неких страна. Ја ово доживљавам бруталним ударом на БиХ због актуелне политичке ситуације“, закључио је Човић.

“Не провоцирати Хрвате”

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић, каже да је шанса за бојкот избора, мала, скоро никаква, али да се Хрвати у овом тренутку не би требали провоцирати.

Договора није било око избора делегата у Дом народа Федерације, којим би се овај дом, како тврде неки, свео на Вијеће народа у Републици Српској, који има значајно мања овлаштења. Странци се повлаче из преговора и сада је све на домаћим политичарима, порука је међународних представника. Међутим, бојкот избора поручују, није добра опција. Позивају да се о том потезу добро размисли.

Америчко упозорење

„Разочарани смо да ове странке нису могле предузети основне кораке да спроведу реформе, да се успостави функционална власт. Ми смо урадили све што смо могли. Сада је на лидерима у БиХ да фокусирају своје вријеме и идеје на постизању компромиса”, рекао је амерички амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи, који је био један од медијатора преговора, напомињући да није било политичке храбрости да се постигне договор.

„Уколико нека странка жели бојкотовати изборе, ја ћу вам рећи да то није паметно. То би била грешка“, порука је америчког дипломате.

“Бојим се да смо пропустили задњу шансу, а то радимо већ десет година, да направимо један стабилан однос“, поручује Фахрудин Радончић, први човјек опозиционог СББ-а, блока којем бојкот изборног процеса никако не одговара.

Не одговоара ни опозицији у Републици Српској, која поручује да је најавама блокаде избора, само настављена политика владајуће три странке, како би и даље остали на власти. Њима, тврде, избори ништа не значе.

„Изјаве које смо чули након пропасти преговора политичких партија из Федерације БиХ, које доводе у питање редовно одржавање општих избора у БиХ, су веома опасне и потпуно неприхватљиве“, сматра Игор Црнадак (ПДП), позивајући све партије у Федерацији да сачувају хладну главу и не угрожавају основни темљ демократије.

„Насилно одузимање права народу да бира своју власт, могло би имати несагледиве политичке и безбједносне посљедице у БиХ, јер се у том случају отварају врата за разне сценарије који могу водити и до политичких протеста и немира“, истиче Црнадак.

Након састанка, лидери странака из Федерације посебно опозиције, били су јединствени у ставу да је након ових преговора, једини побједник Милорад Додик (СНСД). А више је разлога за то. Прво, да је договор био постигнут о електорском моделу избора у Федерацији, у Републици Српској би се и даље члан Предсједништва бирао директно, као и до сада. Друго, пропаст преговора је само дало потврду Додиковој политици, да проблем БиХ није у Републици Српској, већ у политичким односима у Федерацији.

„Такође, важна порука домаћим политичким актерима, али и међународним посредницима да је једини прави договор у БиХ онај који се постигне самостално од оних који имају изборни легитимитет. Питање је како би и ови преговори завршили да једна страна, мислим на муслиманску, и мислим конкретно на Бакира Изетбеговића, није упорно рачунала управо на спољашње актере“, рекао је Додик, коментаришући пропаст преговора.

Одличан тајминг

Аналитичари такође упозоравају да је ово одлична прилика да Додик цијелу причу одговорности за проблеме у земљи и политичку блокаду, пребаци на терен Федерације и тамошњих политичара, посебно СДА. У таквим условима, створио је одступницу за политику коју води. У савезу са Драганом Човићем.

„Дефинитивно је између Милорада Додика и Драгана Човића, чврсто савезништво и многе потезе вуку синхронизовано. Тако им трн у оку у вези са изборним процесом, представља и Централна изборна комисија, па је већ на дјелу тих бојкот октобарских избора“, каже аналитичарка, Тања Топић, која је мишљења да би им се таква политика могла обити о главу.

„Њихов маневарски простор за условљавања је знатно сужен. Чули смо и врло јасне поруке, прије свих од амбасадора САД, да ће избора бити и ако не постоји сагласност око реформе изборног закона. Питање је коме би се бојкот могао разбити о главу“, каже Топић.

У таквим условима, дио аналитичара сматра да међународна заједница, само чека погрешан потез који би наштетио функционисању БиХ и даљој разградњи, посебно у свјетлу свјетске кризе и рата у Украјини. Због тога ни Брисел не доводи у питање одржавање избора.

Кључно да се одрже избори

„Ово заиста представља један велики губитак, пропуштену прилику домаћих политичара да ријеше дуготрајна питања која су давно требала бити ријешена. Ми као медијатори у процесу можемо само изразити жаљење са своје стране.

Такође, сматрамо да је у оваквим околностима, са оваквим дешавањима на европском тлу, оваквим геополитичким промјенама, била права спремност да се искаже за компромис и спремност за постизање консензуса. Нажалост, изостала је та спремност. Исцрпили смо све могућности.

Сада је кључно да се одрже избори у БиХ“, поручила је након окончања посљедње рунде преговора, Ангелина Ајхорст, из европске Службе за спољне послове, и уз Америку, представник ЕУ у преговорима, пише Деустцхе Wелле.

(ДW)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

?

22.03.2022 08:19

ОДУВЕК ЈЕ БОСНА БИЛА СРПСКА. ДАЛИ СМО ИМ ПОЛОВИНУ КАО ДОБРЕ КОМШИЈЕ И ОПЕТ НЕ МОГУ ДА СЕ ДОГОВОРЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

22.03.2022 14:07

Набиј се на онај прст што је Додик показао и ротирај..

Name

Татар

22.03.2022 08:22

А народу це се мајвисе обити.Ста год да се деси неце бити назадовољство обичног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.03.2022 08:31

То сто Цовиц трази, је немогуце а у договору са Додиком. Измеду осталог, да у дому народа, нитко од хрватски заступника не мозе бити из сарајевског, босанскоподрињског и тузланског кантона. Они за Цовица нису легитимни Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.03.2022 09:03

Јели по теби "немогуће" то што се тражи равноправност !? Ти си стварно јео бунике !

Name

Хуе

22.03.2022 08:57

Зашто Човић да бојкотује изборе кад нема опозицију за разлику од Додика и Изетбеговића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.03.2022 09:07

Никакви избори нису могући док се не одлучи на Суду БиХ о незаконитом избору чланова ЦИК-а БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.03.2022 09:38

Само ће народ испаштати они не, рјешење ,заврните славине по питању новца и дајте паре за изворе и народ ће их сам отјерати кад невиде имао за двије рате кредита или за позајмицу од којих већина и живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

22.03.2022 13:34

Хоштаплери медјународни! Чуј, "ми смо урадили што је до нас" сад је на домаћим политичарима, а могли сте наметнути Закон о негирању геноцида а ко фол не можете наметнути измјену Изборног Закона па да ми у БиХ имамо фер и коректне изборе у октобру. Лопови медјународни, би сте гори од ових наших лопови - нашли сте интерес па зато нећете да мењате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

22.03.2022 15:54

Пусти њих, све је до нас....

Name

КОСТАДИН ВАСИЋ

22.03.2022 22:02

Зна се сигурно коме се неће обити о главу, тројици главоња

ОДГОВОРИТЕ