Kome će se bojkot izbora u BiH obiti o glavu?

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, definitivno su propali. Još je malo vremena do raspisivanja izbora, ukoliko uopšte do toga dođe. Čović najavljuje bojkot, Izetbegović ne vjeruje, Dodik trlja ruke.

Bosna i Hercegovina 22.03.2022 | 09:00
Kome će se bojkot izbora u BiH obiti o glavu?

U zadnjem pokušaju da se približe stavovi propala je i zadnja mogućnost izmjene Izbornog zakona u ovom formatu. Iako su nakon trećeg dana pregovora, pod američko-evropskim patronatom stavovi bili približeni, dogovor u predvečerje raspisivanja izbora, je propao, piše Deutsche Welle u svojoj analizi.

„Po meni apsolutno nema nikakvih uslova da se izbori organizuju, zbog nesprovođenja presuda suda u Strazburu“, rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a, nakon što su pregovori propali.

„Žao mi je, najviše je izgubila Bosna i Hercegovina. Mislim da je u startu bio cilj da se ništa ne dogovorimo, od nekih strana. Ja ovo doživljavam brutalnim udarom na BiH zbog aktuelne političke situacije“, zaključio je Čović.

“Ne provocirati Hrvate”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kaže da je šansa za bojkot izbora, mala, skoro nikakva, ali da se Hrvati u ovom trenutku ne bi trebali provocirati.

Dogovora nije bilo oko izbora delegata u Dom naroda Federacije, kojim bi se ovaj dom, kako tvrde neki, sveo na Vijeće naroda u Republici Srpskoj, koji ima značajno manja ovlaštenja. Stranci se povlače iz pregovora i sada je sve na domaćim političarima, poruka je međunarodnih predstavnika. Međutim, bojkot izbora poručuju, nije dobra opcija. Pozivaju da se o tom potezu dobro razmisli.

Američko upozorenje

„Razočarani smo da ove stranke nisu mogle preduzeti osnovne korake da sprovedu reforme, da se uspostavi funkcionalna vlast. Mi smo uradili sve što smo mogli. Sada je na liderima u BiH da fokusiraju svoje vrijeme i ideje na postizanju kompromisa”, rekao je američki ambasador u BiH, Majkl Marfi, koji je bio jedan od medijatora pregovora, napominjući da nije bilo političke hrabrosti da se postigne dogovor.

„Ukoliko neka stranka želi bojkotovati izbore, ja ću vam reći da to nije pametno. To bi bila greška“, poruka je američkog diplomate.

“Bojim se da smo propustili zadnju šansu, a to radimo već deset godina, da napravimo jedan stabilan odnos“, poručuje Fahrudin Radončić, prvi čovjek opozicionog SBB-a, bloka kojem bojkot izbornog procesa nikako ne odgovara.

Ne odgovoara ni opoziciji u Republici Srpskoj, koja poručuje da je najavama blokade izbora, samo nastavljena politika vladajuće tri stranke, kako bi i dalje ostali na vlasti. Njima, tvrde, izbori ništa ne znače.

„Izjave koje smo čuli nakon propasti pregovora političkih partija iz Federacije BiH, koje dovode u pitanje redovno održavanje opštih izbora u BiH, su veoma opasne i potpuno neprihvatljive“, smatra Igor Crnadak (PDP), pozivajući sve partije u Federaciji da sačuvaju hladnu glavu i ne ugrožavaju osnovni temlj demokratije.

„Nasilno oduzimanje prava narodu da bira svoju vlast, moglo bi imati nesagledive političke i bezbjednosne posljedice u BiH, jer se u tom slučaju otvaraju vrata za razne scenarije koji mogu voditi i do političkih protesta i nemira“, ističe Crnadak.

Nakon sastanka, lideri stranaka iz Federacije posebno opozicije, bili su jedinstveni u stavu da je nakon ovih pregovora, jedini pobjednik Milorad Dodik (SNSD). A više je razloga za to. Prvo, da je dogovor bio postignut o elektorskom modelu izbora u Federaciji, u Republici Srpskoj bi se i dalje član Predsjedništva birao direktno, kao i do sada. Drugo, propast pregovora je samo dalo potvrdu Dodikovoj politici, da problem BiH nije u Republici Srpskoj, već u političkim odnosima u Federaciji.

„Takođe, važna poruka domaćim političkim akterima, ali i međunarodnim posrednicima da je jedini pravi dogovor u BiH onaj koji se postigne samostalno od onih koji imaju izborni legitimitet. Pitanje je kako bi i ovi pregovori završili da jedna strana, mislim na muslimansku, i mislim konkretno na Bakira Izetbegovića, nije uporno računala upravo na spoljašnje aktere“, rekao je Dodik, komentarišući propast pregovora.

Odličan tajming

Analitičari takođe upozoravaju da je ovo odlična prilika da Dodik cijelu priču odgovornosti za probleme u zemlji i političku blokadu, prebaci na teren Federacije i tamošnjih političara, posebno SDA. U takvim uslovima, stvorio je odstupnicu za politiku koju vodi. U savezu sa Draganom Čovićem.

„Definitivno je između Milorada Dodika i Dragana Čovića, čvrsto savezništvo i mnoge poteze vuku sinhronizovano. Tako im trn u oku u vezi sa izbornim procesom, predstavlja i Centralna izborna komisija, pa je već na djelu tih bojkot oktobarskih izbora“, kaže analitičarka, Tanja Topić, koja je mišljenja da bi im se takva politika mogla obiti o glavu.

„Njihov manevarski prostor za uslovljavanja je znatno sužen. Čuli smo i vrlo jasne poruke, prije svih od ambasadora SAD, da će izbora biti i ako ne postoji saglasnost oko reforme izbornog zakona. Pitanje je kome bi se bojkot mogao razbiti o glavu“, kaže Topić.

U takvim uslovima, dio analitičara smatra da međunarodna zajednica, samo čeka pogrešan potez koji bi naštetio funkcionisanju BiH i daljoj razgradnji, posebno u svjetlu svjetske krize i rata u Ukrajini. Zbog toga ni Brisel ne dovodi u pitanje održavanje izbora.

Ključno da se održe izbori

„Ovo zaista predstavlja jedan veliki gubitak, propuštenu priliku domaćih političara da riješe dugotrajna pitanja koja su davno trebala biti riješena. Mi kao medijatori u procesu možemo samo izraziti žaljenje sa svoje strane.

Takođe, smatramo da je u ovakvim okolnostima, sa ovakvim dešavanjima na evropskom tlu, ovakvim geopolitičkim promjenama, bila prava spremnost da se iskaže za kompromis i spremnost za postizanje konsenzusa. Nažalost, izostala je ta spremnost. Iscrpili smo sve mogućnosti.

Sada je ključno da se održe izbori u BiH“, poručila je nakon okončanja posljednje runde pregovora, Angelina Ajhorst, iz evropske Službe za spoljne poslove, i uz Ameriku, predstavnik EU u pregovorima, piše Deustche Welle.

(DW)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

?

22.03.2022 08:19

ODUVEK JE BOSNA BILA SRPSKA. DALI SMO IM POLOVINU KAO DOBRE KOMŠIJE I OPET NE MOGU DA SE DOGOVORE ?

ODGOVORITE
Name

Rr

22.03.2022 14:07

Nabij se na onaj prst što je Dodik pokazao i rotiraj..

Name

Tatar

22.03.2022 08:22

A narodu ce se majvise obiti.Sta god da se desi nece biti nazadovoljstvo običnog naroda

ODGOVORITE
Name

Realno

22.03.2022 08:31

To sto Covic trazi, je nemoguce a u dogovoru sa Dodikom. Izmedu ostalog, da u domu naroda, nitko od hrvatski zastupnika ne moze biti iz sarajevskog, bosanskopodrinjskog i tuzlanskog kantona. Oni za Covica nisu legitimni Hrvati.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.03.2022 09:03

Jeli po tebi "nemoguće" to što se traži ravnopravnost !? Ti si stvarno jeo bunike !

Name

Hue

22.03.2022 08:57

Zašto Čović da bojkotuje izbore kad nema opoziciju za razliku od Dodika i Izetbegovića?

ODGOVORITE
Name

Milan

22.03.2022 09:07

Nikakvi izbori nisu mogući dok se ne odluči na Sudu BiH o nezakonitom izboru članova CIK-a BIH.

ODGOVORITE
Name

Србо

22.03.2022 09:38

Само ће народ испаштати они не, рјешење ,заврните славине по питању новца и дајте паре за изворе и народ ће их сам отјерати кад невиде имао за двије рате кредита или за позајмицу од којих већина и живи.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

22.03.2022 13:34

Hoštapleri medjunarodni! Čuj, "mi smo uradili što je do nas" sad je na domaćim političarima, a mogli ste nametnuti Zakon o negiranju genocida a ko fol ne možete nametnuti izmjenu Izbornog Zakona pa da mi u BiH imamo fer i korektne izbore u oktobru. Lopovi medjunarodni, bi ste gori od ovih naših lopovi - našli ste interes pa zato nećete da menjate....

ODGOVORITE
Name

Kojo

22.03.2022 15:54

Pusti njih, sve je do nas....

Name

KOSTADIN VASIĆ

22.03.2022 22:02

Zna se sigurno kome se neće obiti o glavu, trojici glavonja

ODGOVORITE