Ствара ли се нови и другачији свјетски поредак?

Укратко, оно што се догађа је претходница рађања новог међународног поретка, наизглед с три пола (САД - Русија - Кина), а заправо с два пола, као што је то било и прије, гдје су САД и њени западни савезници с једне стране, а Русија, Кина и њихови источни савезници с друге стране.

Свијет 21.03.2022 | 22:41
Ствара ли се нови и другачији свјетски поредак?

- Још једна криза, коју Европа преживљава подсјећа на страхоте два свјетска рата. Посљедице рата, који бјесни у источном дијелу европског континента, неће бити ограничене само на ову регију, већ ће се осјетити у преосталим дијеловима свијета, наводи се у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије.

Русија је започела рат с Украјином након неколико фаза осцилација и конфликата у међусобним односима све од распада Совјетског Савеза (СССР) 1990.године.  Односи двије земље доживјели су кулминацију на различитим нивоима, која се окончала руском војном интервенцијом.

Руски тенкови стигли су до предграђа главног града Украјине, Кијева, у призору, који подсјећа на оно што се догађало шездесетих година двадесетог стољећа, када су совјетски тенкови ушли у Праг и сломили  „прашко прољеће“, подсјећа се у анализи и додаје:.

Важно је истаћи да се не ради о традиционалном рату или сукобу двије државе око спорне територије нити о предизборној пропаганди, већ о рату сасвим друге врсте. Овај рат је први корак на путу ка успостављању новог поретка у међународним односима односно поновне подјеле сфере утјецаја на глобалном нивоу.

Овај рат није прва епизода на овом путу, претходиле су сличне епизоде у Грузији – Абхазији 2008, Криму 2014, Сирији 2015,  Либији 2019, Бјелорусији 2020., Казахстану 2022. итд.
 
Русија тестира САД и Запад у Украјини

Украјина је нова епизода, неће бити ни прва ни посљедња, уколико руски предсједник Владимир Путин успије у овој борби на путу трансформације у међународним односима, гдје се очекују велике геополитичке промјене на европском континенту, а потом и у Азији па чак у цијелом свијету. Оно што се догађа у Украјини је почетак краја постојећег свјетског поретка, који је настао као посљедица побједе западног блока предвођеног САД над источним блоком предвођеним бившим СССР-ом почетком деведесетих година двадесетог вијека.

Укратко, оно што се догађа је претходница рађања новог међународног поретка, наизглед с три пола (САД - Русија - Кина), а заправо с два пола, као што је то било и прије, гдје су САД и њени западни савезници с једне стране, а Русија, Кина и њихови источни савезници с друге стране. Русија се неће задовољити само анексијом Украјине, већ би касније могла радити на анексији Молдавије и непосредно вршити притисак на балтичке државе, као и на границе Пољске, Словачке, Мађарске, Румуније... итд. Русија ће настојати увјерити бивше социјалистичке државе, да их НАТО не може заштитити, као што је видљиво из украјинског примјера.

Прави циљеви овог рата превазилазе Украјину, другим ријечима оно што се догађа није само војна инвазија на одређену земљу, већ озбиљан руски војни подухват, да се преобликује руска сфера утјецаја, коју признаје НАТО, те да се успостави нова сигурносна структура на линијама разграничења између Русије и НАТО-а путем писаних гаранција.

Прецизније речено, ако Путинов пројект успије, свијет ће бити суочен с прелазном ером потпуног хаоса и жестоких сукоба на међународном нивоу, све док тај нови поредак не буде службено потврђен односно верификован од стране Запада.
 
Плаћа ли Украјина цијену своје погрешне политике и претјераних очекивања од НАТО-а и САД-а?

Украјина плаћа цијену наивности свог младог предсједника Володyмyра Зеленског  (не умањујући његов патриотски занос и херојски отпор), који је жртва празних обећања западних и америчких званичника, прије избијања војних сукоба. Украјинско руководство игнорисало је неке важне чињенице у својим односима са Русијом као што су састав становништва Украјине, гдје Руси чине 17% посебно у источном дијелу државе те ефекте историјских утјецаја совјетског периода у којем је Украјина била дио СССР-а, потребе и бриге сусједне Русије као суперсиле и на крају царске амбиције руског предсједника Владимира Путина за оживљавањем духа СССР-а.

Рат је у току, долазиће до поларизације, продубљиват ће се подјеле у међународним односима, а вратити се корак уназад је тешко чак и немогуће, поготово јер постоје фактори и амбијент, који омогућавају успоставу биполарног свјетског поретка, од којих су најважнији присутност снажног предсједника попут Путина с тоталитарном тенденцијом, империјалним сном и са сигурносно-обавјештајном каријером.
 
Заљевске државе неутралне у украјинској кризи

Традиционални амерички савезници у Заљеву и на Блиском истоку углавном желе да одрже добре енергетске и геополитичке односе са Русијом.

Почетком ове године Уједињени арапски емирати (УАЕ) постали су нестална чланица у Савјету безбједности УН-а. Амерички државни секретар Антхонy Блинкен пред састанком Савјета безбједности УН-а посвећеној украјинској кризи позвао је свог емиратског колегу шеика Абдулаха бин Заједа да нагласи „важност изградње међународне подршке за потврђивање суверенитета Украјине“. А када је дошао 27.фебруар 2022. односно тренутак гласања за резолуцију 2623, УАЕ су игнорисали апел Вашингтона и придружили су се Кини и Индији односно били су суздржани приликом гласања, као израз фрустрације УАЕ над америчком политиком.

Емиратски став је, да би позиционирање могло довести до још већег насиља и да у украјинској кризи њихови приоритети су, да охрабре све стране да употријебе дипломатију и да преговарају о проналажењу политичког рјешења, како би се ова криза окончала, наводи се у поменутој анализи.

ЕУ изненађена и неприпремљена

Украјинска криза прије руске војне инвазије открила је велике разлике у ставовима западних земаља по питању односа са Русијом и указала на постојање раскола у западном савезу у вријеме када је криза кулминирала. Ова криза, која ескалира у срцу Европе све од краја Хладног рата, а још акутније од 2014.године, најављује прекретницу у хисторији континента. Учинци кризе показују, како се наставља у етапама и да ће имати улогу у далекосежним промјенама у структури међународних односа.

Будући да је то први велики рат који је избио у Европи од 1945.године. Истина је, да је рат у Хрватској (1991-1995), Босни и Херцеговини (1992-1995), Косову (1999), за Европљане имао локални карактер. Украјинска криза је први европски рат, послије 75 година, у којем једна земља напада другу и настоји да је окупира и смјени њено легално изабрано политичко руководство.

До 24. фебруара 2022. превладавало је увјерење, да се то може десити само на Блиском истоку, или можда у Азији и Африци, али не и у Европи. То се сада промијенило и вјеројатно ће имати велике посљедице на односе унутар ЕУ посебно између њена два главна ступа „поражене“ Њемачке у Другом свјетском рату  и „побједнице“ Француске...

Како зауставити овај рат?

У овом тренутку обје стране немају излазну стратегију, Путин не може вратити своју војску кући без неке побједе, а Зеленски му не може дати оно што жели да постигне ратом, а у међувремену три јака посредника (предсједници Француске и Турске  Мацрон и Ердоган те израелски премијер  Нафтали Беннетт) засада су немоћни.

Постоје ратови у којима губе обје стране, а Путин је увјерен да ће војна инвазија повратити позицију Русије као велике силе, али зато ће платити високу цијену на домаћој и међународној сцени због 5.532 санкција које су уведене, а половина њих након садашње инвазије на Украјину (прије 24. фебруара 2022. Русији су већ уведене 2.754 санкције, а у данима након напада још 2.778 санкција, чиме је укупан број санкција порастао на 5.532.

Са друге стране украјински предсједник Зеленски је вјеровао, да је његов пут према Западу отворен, ако не за НАТО, барем у ЕУ, међутим поручено му је из ЕУ, да засада Украјина не испуњава увјете за чланство. Украјинско руководство није вјеровало упозорењима о руској војној инвазији и огромној цијени, коју ће платити украјински народ.

Аналитичари сматрају, да само споразум под покровитељством САД и Кине може зауставит руско напредовање. Поставља се питања може ли САД извршити притисак на украјинског предсједника Зеленског? Споразум ће захтијевати компромис, а компромис ће открити да је Запад натјерао демократску владу Украјине, да се покори диктату моћне силе тј. Русије, баш као Артхур Невилле Цхамберлаин у Мüнцхену 1938.године,  колико год то звучало брутално историја се понавља?

хттпс://www.ифимес.орг/ба/истразивања/украјина-2022-ствара-ли-се-нови-и-другацији-свјетски-поредак/5015

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Зоран

21.03.2022 22:41

Ово ће бити школа за све оне који бескрајно верујући у НАТО и Америку руше све мостове сарадње са Русијом и Кином. И онда ће доћи једном и тај дан као и Украјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврд

22.03.2022 15:15

Ово је искусење за све Србе који зарадјују на мрском Западу, па це искористити прилику да се преселе на рад у Русију, оцигледно је тамо спас за српски свет

Name

Ескобар

21.03.2022 23:49

Е кад би имали срећу да останемо са Русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Ескобар

22.03.2022 17:09

Ко ти брани ретарду,, Али немој сутра ако Србија удје у ЕУ да трцис на запад

Name

Стварно

22.03.2022 00:14

Поставља се питања може ли САД извршити притисак на украјинског предсједника Зеленског? Они су га инсталирали и сад поставља неко то питање. Немојте сваста објављивати испада глупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

22.03.2022 04:46

поновно озивљавање истоцног и западног царства наравно даце победит исток јер тамо излази и сунце а то знаци даце поново царска русија бити дама европе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка?

22.03.2022 05:00

То знамо јос одавно да се ствара и ста се ствара...Све ове агенде су уводи у тај нови свијетски поредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауфер

22.03.2022 06:18

Велико зло империјалистоцког ума је завладало свијетом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Похлепа и болест

22.03.2022 09:06

Звана Банкари, њима цак није висе ни до тога капитала осим сто им пруза моц да просто узивају у таквим крвавим сукобима по свијету и патњи обицних људи....

Name

Нада

22.03.2022 06:35

Само да кажем да Украјина за ЕУ није ни 0,бесконачно % што и Француска, Њемачка, и остале земље западне Европе, а о САД да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.03.2022 06:38

Срби и њихови хвалоспјеви о Русима. ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.03.2022 06:45

Само да не буде договореног ограницценог нуклеарног рата који треба поцети због косова и са косова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yокохама

22.03.2022 06:46

Е мој Бајдене, ста си доцекао под старе дане! Зна се какав је поредак у тим годинама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распад

22.03.2022 07:22

Западна Европа да се којом срећом имало разумно и трезвено знала поставити , не би затезала канап, тј. РАДИЛА ПО ПЛАНУ И ДИКТАТУ ЕНГЛЕЗА И АМЕРИКАНАЦА- СВОГ НАТО ШЕФА, већ би била по страни сукоба између Украјине и Русије. Евентуално и сасвим ОК хумаитарно реаговала и то је све. Немијешањем у сукоб не би себе довела у тотално ненормалну околност. Овако хистерично поступајући силним увођењем санкција Русији, антируском пропагандом, ширењем мржње према свему руском само долива уље на ватру при чему сама себи наноси огромну штету. Невјероватно је колико западњаци нерационално поступају , као да су им битније САД и енглези од саме себе. Да је супротно не би имали проблем са енергентима, привредом и толико тешко политичко таласање. Свим овим до сада показали су колико је јака трулеже међу њима, колико и како накарадно тумаче свеукупну ситуацију. Не треба бити препаметан да би се уочило којом болесном и дубоко неморалном логиком се руководе. Ово је помућење Западног ума. Каква год геополитичка прекомпозиција била , дугорочно гледано Западна Европа губи, а САД - НАТО шеф истом том Западном Европом управља како му одговара, а ту су наравно и неизоставни савезници Енглези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

22.03.2022 07:29

Двије сенилне будале одлуцују о свјетској катастрофи.Није фер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија грца у дугивима

22.03.2022 07:40

Русија је сиромашна земља која нема шта да понуди свијету. Корупција на све могуће стране! Само себи стварају веће обавезе и издатке ширење територија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде болан

22.03.2022 08:55

Русија има територији 5 ЕУ а ресурса и могуцност запосљавање за много, много ЕУ.Науцили су многи много све о западу, сада би било вријеме да науците и о Русији, али не из медијског мрака запада као до сада, остасте необразовани не само неиформисани.

Name

Русија је

22.03.2022 08:58

2014 заврсила са тим.... није задузена земља.... На такве земље хегемон се устреми....

Name

За -русија грца у дуговима

22.03.2022 16:23

И кад си то сањао ,јел синоц????

Name

Да Али

22.03.2022 08:09

Како год да се ово заврши ,Е.У. више неће бити оно што је била, чак је и она упитна , у неку руку, она је конкуренција Британији, УСА и Русији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.03.2022 08:25

наравно да да. Било је и вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

22.03.2022 08:39

ствара се НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК, ВЕЛИКИ РЕСЕТ , нецете поседовати ниста и бицете срецни. СВЕТСКИ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

180км

22.03.2022 09:03

Од нас су нуклеарне базе НАТО злоцинаца у Румунији.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безусловна

22.03.2022 09:08

Подрска Русији против зла "хегемона"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Русија

22.03.2022 09:35

...је кроз хисторију показали да јој је вјеровати!? Дајте, Власи, сиђите више са тих небеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2022 11:13

а ти се врати коријенима

Name

Гврд

22.03.2022 15:18

Хај сто Срби (поједини) подрзавају Русе, ал цудно ми за Ујке