Пропаст преговора одговара једино политичким елитама

„Статус „qуо“ и таворење у неком лимбу, и политичком и друштвеном највише одговора постојећим политичким елитама. Зато што и даље могу да злоупотребљавају своје позиције, и даље могу да црпе и паразитирају на овом цијелом стању. И даље могу да остварују користи за себе“, каже комуниколог Младен Бубоњић.

Република Српска 21.03.2022 | 20:10
Пропаст преговора одговара једино политичким елитама

Посљедња рунда преговора око измјена Изборног закона БиХ која је одржана јуче у Сарајеву завршена је без договора представника хрватских и бошњачких политичких странака.

Коме одговара таква ситуација и шта можемо очекивати у наредном периоду?

Пропао је још један покушај договора водећих политичких странака у Федерацији БиХ око измјена Изборног закона БиХ. Иако су за исти сто сјели, између осталих ХДЗ и СДА, уз будно око међунароних представника, није пронађен заједнички језик. Одговорни су се, по обичају, одмах тражили на супротним странама. За то вријеме предсједник СНСД-а Милорад Додик поручује- сада је јасно да проблем није Република Српска.

Коме одговара оваква ситуација?

„Статус „qуо“ и таворење у неком лимбу, и политичком и друштвеном највише одговора постојећим политичким елитама. Зато што и даље могу да злоупотребљавају своје позиције, и даље могу да црпе и паразитирају на овом цијелом стању. И даље могу да остварују користи за себе“, каже комуниколог Младен Бубоњић.

Исход сарајевских преговора зато и јесте очекиван – поручују познаваоци политичких прилика у БиХ. Кажу да владајуће партије, прије свих СНСД-ХДЗ-СДА нису спремне за постизање било какве врсте компромиса и да се у преговоре намјерно улази са захјтевима за које се унапријед зна да неће бити прихваћени.

„У овом свему тренутно, видим прије свега одговорност бошњачке политичке елите, односно представника СДА, да су они подигли своју љествицу да легитимни захјтев хрватских представника који је заиста требао да буде испоштован од стране бошњачких представника. Зато што су они прије свега своје гласаче убиједили да је то јако лоше за Бошњаке, а то заиста није тако. И сада нису могли да се повуку, да пређу преко онога што су раније причали“, наводи политички аналитичар Велизар Антић.

Након састанка у Сарајеву песимизам се чуо и у ријечима европског изасланика за Западни Балкан Ангелине Ајхорст. Она је поручила да су исцрпљене све могућности страних медијатора и да је сада све на политичким представницима у БиХ. Са друге стране амбасадор САД-а у БиХ Мајкл Марфи истакао је да је боље и да договор не буде постигнут, уколико се ради о лошем рјешењу.

- Ово је доказ да су се међународни представници кроз све ове године понашали искључиво бирократски, категоричан је Велизар Антић.

„Они су у извјештајима које су слали писали само хвалоспјеве, говорили да има напретка, међутим, ми смо се усвјерили да нема уопште напретка, да се нисмо помјерили ни за мало, чак је било и приједлога да се помјери датум избора, не би ли се дошло до договора“, додаје Антић.

Бојкота (не)ће бити?

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић није говорио о помјерању датума, али јесте довео у питање одржавање избора. Ипак, убрзо се повукао и рекао да је потребно провести оне тачке договора које су усаглашене, како би се створили услови за изборе.

Уколико се ХДЗ и одлучи за евентуални бојкот, а избори буду одржани, они ће бити највећи губитници, сматра аналитичар Тања Топић. Она ипак не искључује могућност да хрватска страна на друге начине утиче на изборни процес.

„А то је превасходно финансирање, односно обезбјеђивање оних средстава који су већ сада потребни ЦИК-у да крене у припреме и одржавање самог поступка. Видјели смо врло јасно поруку ХДЗ-овог министра финансија који је рекао и довео у питање легитимност ЦИК-а БиХ, а док је она из те перспективе нелегитимна, онда нема ни новаца за одржавање избора“, истиче Топић.

Политичка ситуација у БиХ остаје непромијењена- пуна тензија и препуцавања. И тако у круг, од избора до избора. Све се то ради свјесно. Док се грађанима пласира прича како је увијек крив неко други, они који су на власти, уживају у удобним фотељама и далеко од свакодневних проблема. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Народ

22.03.2022 03:36

Нецете побједит ви из снсд 100%! Ја са зеланда долазим са породицом да гласам. А тако це нас вецина. Сатрапи сатрапски,је*о вас сатлер и корумпирана господа из еу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.03.2022 03:55

А тек ста нас долази из еу да гласамо против додика,у изнајмљеним аутима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перспектива?

22.03.2022 06:15

Криминална власт одродјена од народа! Ово има само у пропалој БејХа.. Зато је и пропала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојац

22.03.2022 06:56

Након свега можемо закључити да грађани Босне и Херцеговине НИКАД неће имати фер изборе.Ово стање одговара свим странкама и оним на власти а и опозицији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резултат договора се знао

22.03.2022 07:36

Да ли овај народ стварно мисли да они нешто раде за народ. Па то је њихов заједнички резултат. Резултат њих тројице уз помоћ међународне заједнице. Боли њих брига за народом , а и међународне заједнице. А тако и треба кад смо овце. Један другом набацују и тако нама забијају све ово што се дешава . Зато освијестите се и 2022 показати да знамо мислити својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.03.2022 08:54

Њихов заједницки напор се види у томе сто је земља након 30година постојања на ивици рата који би истини за вољу тој тројци наивисе одговарао.