Propast pregovora odgovara jedino političkim elitama

„Status „quo“ i tavorenje u nekom limbu, i političkom i društvenom najviše odgovora postojećim političkim elitama. Zato što i dalje mogu da zloupotrebljavaju svoje pozicije, i dalje mogu da crpe i parazitiraju na ovom cijelom stanju. I dalje mogu da ostvaruju koristi za sebe“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Republika Srpska 21.03.2022 | 20:10
Propast pregovora odgovara jedino političkim elitama

Posljednja runda pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH koja je održana juče u Sarajevu završena je bez dogovora predstavnika hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka.

Kome odgovara takva situacija i šta možemo očekivati u narednom periodu?

Propao je još jedan pokušaj dogovora vodećih političkih stranaka u Federaciji BiH oko izmjena Izbornog zakona BiH. Iako su za isti sto sjeli, između ostalih HDZ i SDA, uz budno oko međunaronih predstavnika, nije pronađen zajednički jezik. Odgovorni su se, po običaju, odmah tražili na suprotnim stranama. Za to vrijeme predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručuje- sada je jasno da problem nije Republika Srpska.

Kome odgovara ovakva situacija?

„Status „quo“ i tavorenje u nekom limbu, i političkom i društvenom najviše odgovora postojećim političkim elitama. Zato što i dalje mogu da zloupotrebljavaju svoje pozicije, i dalje mogu da crpe i parazitiraju na ovom cijelom stanju. I dalje mogu da ostvaruju koristi za sebe“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Ishod sarajevskih pregovora zato i jeste očekivan – poručuju poznavaoci političkih prilika u BiH. Kažu da vladajuće partije, prije svih SNSD-HDZ-SDA nisu spremne za postizanje bilo kakve vrste kompromisa i da se u pregovore namjerno ulazi sa zahjtevima za koje se unaprijed zna da neće biti prihvaćeni.

„U ovom svemu trenutno, vidim prije svega odgovornost bošnjačke političke elite, odnosno predstavnika SDA, da su oni podigli svoju ljestvicu da legitimni zahjtev hrvatskih predstavnika koji je zaista trebao da bude ispoštovan od strane bošnjačkih predstavnika. Zato što su oni prije svega svoje glasače ubijedili da je to jako loše za Bošnjake, a to zaista nije tako. I sada nisu mogli da se povuku, da pređu preko onoga što su ranije pričali“, navodi politički analitičar Velizar Antić.

Nakon sastanka u Sarajevu pesimizam se čuo i u riječima evropskog izaslanika za Zapadni Balkan Angeline Ajhorst. Ona je poručila da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora i da je sada sve na političkim predstavnicima u BiH. Sa druge strane ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi istakao je da je bolje i da dogovor ne bude postignut, ukoliko se radi o lošem rješenju.

- Ovo je dokaz da su se međunarodni predstavnici kroz sve ove godine ponašali isključivo birokratski, kategoričan je Velizar Antić.

„Oni su u izvještajima koje su slali pisali samo hvalospjeve, govorili da ima napretka, međutim, mi smo se usvjerili da nema uopšte napretka, da se nismo pomjerili ni za malo, čak je bilo i prijedloga da se pomjeri datum izbora, ne bi li se došlo do dogovora“, dodaje Antić.

Bojkota (ne)će biti?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije govorio o pomjeranju datuma, ali jeste doveo u pitanje održavanje izbora. Ipak, ubrzo se povukao i rekao da je potrebno provesti one tačke dogovora koje su usaglašene, kako bi se stvorili uslovi za izbore.

Ukoliko se HDZ i odluči za eventualni bojkot, a izbori budu održani, oni će biti najveći gubitnici, smatra analitičar Tanja Topić. Ona ipak ne isključuje mogućnost da hrvatska strana na druge načine utiče na izborni proces.

„A to je prevashodno finansiranje, odnosno obezbjeđivanje onih sredstava koji su već sada potrebni CIK-u da krene u pripreme i održavanje samog postupka. Vidjeli smo vrlo jasno poruku HDZ-ovog ministra finansija koji je rekao i doveo u pitanje legitimnost CIK-a BiH, a dok je ona iz te perspektive nelegitimna, onda nema ni novaca za održavanje izbora“, ističe Topić.

Politička situacija u BiH ostaje nepromijenjena- puna tenzija i prepucavanja. I tako u krug, od izbora do izbora. Sve se to radi svjesno. Dok se građanima plasira priča kako je uvijek kriv neko drugi, oni koji su na vlasti, uživaju u udobnim foteljama i daleko od svakodnevnih problema. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Narod

22.03.2022 03:36

Necete pobjedit vi iz snsd 100%! Ja sa zelanda dolazim sa porodicom da glasam. A tako ce nas vecina. Satrapi satrapski,je*o vas satler i korumpirana gospoda iz eu.

ODGOVORITE
Name

Hm

22.03.2022 03:55

A tek sta nas dolazi iz eu da glasamo protiv dodika,u iznajmljenim autima.

ODGOVORITE
Name

Perspektiva?

22.03.2022 06:15

Kriminalna vlast odrodjena od naroda! Ovo ima samo u propaloj BejHa.. Zato je i propala.

ODGOVORITE
Name

Dobojac

22.03.2022 06:56

Nakon svega možemo zaključiti da građani Bosne i Hercegovine NIKAD neće imati fer izbore.Ovo stanje odgovara svim strankama i onim na vlasti a i opoziciji

ODGOVORITE
Name

Rezultat dogovora se znao

22.03.2022 07:36

Da li ovaj narod stvarno misli da oni nešto rade za narod. Pa to je njihov zajednički rezultat. Rezultat njih trojice uz pomoć međunarodne zajednice. Boli njih briga za narodom , a i međunarodne zajednice. A tako i treba kad smo ovce. Jedan drugom nabacuju i tako nama zabijaju sve ovo što se dešava . Zato osvijestite se i 2022 pokazati da znamo misliti svojom glavom.

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.03.2022 08:54

Njihov zajednicki napor se vidi u tome sto je zemlja nakon 30godina postojanja na ivici rata koji bi istini za volju toj trojci naivise odgovarao.