Марфи о преговорима: СДА и ХДЗ нису могли постићи договор

Уколико било која странка жели бојкотовати изборе, рећи ћу вам да то није баш паметно. То је супротно избору грађана, било које странке. То би била грешка",казао је Марфи.

Босна и Херцеговина 20.03.2022 | 15:25
Марфи о преговорима: СДА и ХДЗ нису могли постићи договор

 Амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи изјавио је након пропалих преговора у Сарајеву о изборном законодавству да блокаде предуго постоје у Федерацији БиХ, док је директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст истакла да су исцрпљене све могућности страних медијатора, те да је сада све на домаћим званичницима.

Марфи је рекао да би грађани добили наду за бољу будућност на путу ка ЕУ да су преговори успјели.

"Сви лидери су нам рекли да сматрају да су постигли одређен напредак, да боље разумију ставове", рекао је Марфи и додао да су се међународни посредници надали да ће политички лидери у БиХ искористити прилику "за историјску побједу за своје грађане".

Марфи је истакао да су постојале компоненте договора који би постигао све циљеве и који би политичким лидерима испоручио све оно што су рекли да им је потребно, али да, нажалост, СДА и ХДЗ то нису могли провести у договор.

Ајхорстова је рекла да је разговарано и о интегритету изборног процеса, измјенама Устава БиХ, али и изборном моделу за Предсједништво БиХ за чланове који долазе из Федерације БиХ и да је било одређених искорака о питању функционисања ФБиХ.

Према њеним ријечима, лидери су усагласили механизам којим би се спријечиле блокаде именовања Владе ФБиХ или именовања судија Уставног суда БиХ, али је остало спорно питање надлежности федералног Дома народа, због неслагања ставова СДА и ХДЗ-а.

Ајхорстова је истакла да ово представља губитак, пропуштену прилику домаћих лидера.

Она је навела да је неопходно водити дебате у јавности и у институцијама о овим питањима, не у Неуму и Делегацији ЕУ, преноси Срна.

Одговарајући на питања новинара, Марфи је рекао да вјерује да се избори требају одржати у октобру.

"САД јасно вјерује да се избори требају одржати у октобру. То је закон ове земље. Уколико било која странка жели бојкотовати изборе, рећи ћу вам да то није баш паметно. То је супротно избору грађана, било које странке. То би била грешка",казао је Марфи.

(БН/Срна Фото: Агенције) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

незнам

20.03.2022 14:42

Ста це им избори па они це ионако побиједити на сваким изборима уколико не додје до електронског бројања цак код мафије није ни то сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2022 19:58

Па наметните изборни закон,да су Срби преговарали онда би наметнули.

Name

Душко

20.03.2022 14:46

Опет тај Додик, па докле више !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминалци су то

20.03.2022 15:01

Треба их помести са сцене и ослободити овај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОВАН ИИИ

20.03.2022 15:27

Ајдее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.03.2022 16:44

Босњаци хоце да је цела дејтон творевина ексклузивно њихова. Ако наставе са таквом екстремном политиком дејтон творевина це се распасти и без Додика и без Цовица. Странци не зеле уставити босњаке у стварању муслиманске дрзаве, а криве Србе и Хрвате, сто је дејтон творевина немогуца дрзава? И ста сад странци један народ против два друга народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уса 1

20.03.2022 17:49

Хајде молим те не паметуј превисе

Name

За Мирослава

20.03.2022 19:01

Ето кретену треба подијелити БиХ на три равна дијела. Укинути ФБиХ, и Републику Српску. Па онда је подијелити на 33,3% територије на три дијела, с тим да ниједна од тих територија нема право да се припоји никад другој држави. То потписати на папиру. Твоја би РС умрла за 48 сати јадо. Толико је Додик ојадио простор РС а све само са једним циљем да ће се некад спојити са Србијом и то ће се све наново градити. Тако и Човића хоће, да Херцеговина се припоји Хрватској. То је циљ и Додика и Човића. Зато БиХ није могућа држава, зато они блокирају рад у држави јер су се већ договорили. Да има правде, а биће је једног дана, и Додик и Човића би већ били у затвору. И неће БиХ мирна бити док се то не оствари. То је највећи проблем живота у БиХ. Тако да не смета Бошњацима простор Републике Српске. Бошњаци виде државу БиХ као државу 2 ентитета ФБиХ и РС. То Додик исто као Луја понавља, а цијело вријеме порива Човића да садашњи простор ФБиХ подијели на два дијела, тако да он буде владар Српске. Овдје је рјешење да се БиХ подијели на 6 регија и то : ФБиХ Бихаћка, Тузланска, Сарајевска, РС: Бијељинска, Бањалучка, Требињска, и ХБ: Мостарска, Травничка, Брчко. Те регије треба да буде свака за себе по систему Њемачке гдје ће свака регија имати свога предсједника, а на челу државе би био један човјек који би се мијењао сваке 6 године, тако да сваке 6 године се бира по избору референдума један предсједник из народа одређене регије. То је изгледа једино рјешење за ову јадну државу БиХ. Све друго би значило само пљачку и дисолуцију државе БиХ. Не знам како тако нешто уопште неко није до сада понудио јер ово је лудница која може или довести до рата или лудила. Ипак овај статус QУО колико видим тренутно најбоље одговара владајућим структурама да се пљачка настави.

Name

Илија

20.03.2022 18:58

Ето направили сте трећи ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

20.03.2022 18:58

Е, мој амбасадор, ништа им не можеш, то ти је братски испреплетена мафија, која ће те увијек правити мајмуном, ено хина, смију ти се иза ледја, грохотом, имитирајући те кроз смијех и сузе од кикоћења

ОДГОВОРИТЕ