Marfi o pregovorima: SDA i HDZ nisu mogli postići dogovor

Ukoliko bilo koja stranka želi bojkotovati izbore, reći ću vam da to nije baš pametno. To je suprotno izboru građana, bilo koje stranke. To bi bila greška",kazao je Marfi.

Bosna i Hercegovina 20.03.2022 | 15:25
Marfi o pregovorima: SDA i HDZ nisu mogli postići dogovor

 Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi izjavio je nakon propalih pregovora u Sarajevu o izbornom zakonodavstvu da blokade predugo postoje u Federaciji BiH, dok je direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst istakla da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim zvaničnicima.

Marfi je rekao da bi građani dobili nadu za bolju budućnost na putu ka EU da su pregovori uspjeli.

"Svi lideri su nam rekli da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove", rekao je Marfi i dodao da su se međunarodni posrednici nadali da će politički lideri u BiH iskoristiti priliku "za istorijsku pobjedu za svoje građane".

Marfi je istakao da su postojale komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su rekli da im je potrebno, ali da, nažalost, SDA i HDZ to nisu mogli provesti u dogovor.

Ajhorstova je rekla da je razgovarano i o integritetu izbornog procesa, izmjenama Ustava BiH, ali i izbornom modelu za Predsjedništvo BiH za članove koji dolaze iz Federacije BiH i da je bilo određenih iskoraka o pitanju funkcionisanja FBiH.

Prema njenim riječima, lideri su usaglasili mehanizam kojim bi se spriječile blokade imenovanja Vlade FBiH ili imenovanja sudija Ustavnog suda BiH, ali je ostalo sporno pitanje nadležnosti federalnog Doma naroda, zbog neslaganja stavova SDA i HDZ-a.

Ajhorstova je istakla da ovo predstavlja gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera.

Ona je navela da je neophodno voditi debate u javnosti i u institucijama o ovim pitanjima, ne u Neumu i Delegaciji EU, prenosi Srna.

Odgovarajući na pitanja novinara, Marfi je rekao da vjeruje da se izbori trebaju održati u oktobru.

"SAD jasno vjeruje da se izbori trebaju održati u oktobru. To je zakon ove zemlje. Ukoliko bilo koja stranka želi bojkotovati izbore, reći ću vam da to nije baš pametno. To je suprotno izboru građana, bilo koje stranke. To bi bila greška",kazao je Marfi.

(BN/Srna Foto: Agencije) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

neznam

20.03.2022 14:42

Sta ce im izbori pa oni ce ionako pobijediti na svakim izborima ukoliko ne dodje do elektronskog brojanja cak kod mafije nije ni to sigurno.

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2022 19:58

Pa nametnite izborni zakon,da su Srbi pregovarali onda bi nametnuli.

Name

Duško

20.03.2022 14:46

Opet taj Dodik, pa dokle više !?

ODGOVORITE
Name

Kriminalci su to

20.03.2022 15:01

Treba ih pomesti sa scene i osloboditi ovaj narod

ODGOVORITE
Name

RADOVAN III

20.03.2022 15:27

Ajdee

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.03.2022 16:44

Bosnjaci hoce da je cela dejton tvorevina ekskluzivno njihova. Ako nastave sa takvom ekstremnom politikom dejton tvorevina ce se raspasti i bez Dodika i bez Covica. Stranci ne zele ustaviti bosnjake u stvaranju muslimanske drzave, a krive Srbe i Hrvate, sto je dejton tvorevina nemoguca drzava? I sta sad stranci jedan narod protiv dva druga naroda?

ODGOVORITE
Name

Usa 1

20.03.2022 17:49

Hajde molim te ne pametuj previse

Name

Za Miroslava

20.03.2022 19:01

Eto kretenu treba podijeliti BiH na tri ravna dijela. Ukinuti FBiH, i Republiku Srpsku. Pa onda je podijeliti na 33,3% teritorije na tri dijela, s tim da nijedna od tih teritorija nema pravo da se pripoji nikad drugoj državi. To potpisati na papiru. Tvoja bi RS umrla za 48 sati jado. Toliko je Dodik ojadio prostor RS a sve samo sa jednim ciljem da će se nekad spojiti sa Srbijom i to će se sve nanovo graditi. Tako i Čovića hoće, da Hercegovina se pripoji Hrvatskoj. To je cilj i Dodika i Čovića. Zato BiH nije moguća država, zato oni blokiraju rad u državi jer su se već dogovorili. Da ima pravde, a biće je jednog dana, i Dodik i Čovića bi već bili u zatvoru. I neće BiH mirna biti dok se to ne ostvari. To je najveći problem života u BiH. Tako da ne smeta Bošnjacima prostor Republike Srpske. Bošnjaci vide državu BiH kao državu 2 entiteta FBiH i RS. To Dodik isto kao Luja ponavlja, a cijelo vrijeme poriva Čovića da sadašnji prostor FBiH podijeli na dva dijela, tako da on bude vladar Srpske. Ovdje je rješenje da se BiH podijeli na 6 regija i to : FBiH Bihaćka, Tuzlanska, Sarajevska, RS: Bijeljinska, Banjalučka, Trebinjska, i HB: Mostarska, Travnička, Brčko. Te regije treba da bude svaka za sebe po sistemu Njemačke gdje će svaka regija imati svoga predsjednika, a na čelu države bi bio jedan čovjek koji bi se mijenjao svake 6 godine, tako da svake 6 godine se bira po izboru referenduma jedan predsjednik iz naroda određene regije. To je izgleda jedino rješenje za ovu jadnu državu BiH. Sve drugo bi značilo samo pljačku i disoluciju države BiH. Ne znam kako tako nešto uopšte neko nije do sada ponudio jer ovo je ludnica koja može ili dovesti do rata ili ludila. Ipak ovaj status QUO koliko vidim trenutno najbolje odgovara vladajućim strukturama da se pljačka nastavi.

Name

Ilija

20.03.2022 18:58

Eto napravili ste treći entitet.

ODGOVORITE
Name

Stane

20.03.2022 18:58

E, moj ambasador, ništa im ne možeš, to ti je bratski isprepletena mafija, koja će te uvijek praviti majmunom, eno hina, smiju ti se iza ledja, grohotom, imitirajući te kroz smijeh i suze od kikoćenja

ODGOVORITE