Све више увоза, БиХ би могла да остане без домаће хране

Босна и Херцеговина наставља са повећањем увоза меса па је тако у 2021. години увезено меса и месних прерађевина у вриједности више од 400 милиона марака, показују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ.

Босна и Херцеговина 19.03.2022 | 22:01
Све више увоза, БиХ би могла да остане без домаће хране

Истовремено, домаћи сточари своје производе не могу да продају. Због тога би, упозоравају, уколико се домаћа производња не заштити БиХ могла да остане без домаће хране.

Пандемија вируса корона и енергетска криза проузрковале су пад куповне моћи становништва. Међутим, увоз меса и месних прерађевина то не показује јер он биљежи стални раст гушећи домаћу производњу.

Пољопривредници већ 15 година траже увођење мјера заштите домаће производње, односно царина и прелевмана. Савјет министара БиХ остао је глув на њихове захтјеве, каже Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

“Тражили само ограничење и то да месо домаћих животиња произвођача из БиХ заврши као свјеже на нашем тржишту, а да се за прераду могући слободан увоз. Никада за прекомјеран увоз нисмо кривили месопрерађиваче, они купују гдје је јефтиније и то је нормално. Држава је та која мора да искористи механизме да нас, као примарне произвођаче стави у равноправан положај са увозном робом”, наглашава Маринковић.

Апсурд је да, док увоз цвјета, домаћи сточари своје производе на могу да продају. Постали су, кажу, слуге у сопственом домаћинству.

“Ја се не слажем са тим, не треба да будем некоме слуга у свом домаћинству. Морам да кажем да је комплетна власт уништила и уништава ово што имамо”, категоричан је Петар Драгојловић, пољопривредник из Амајлија код Бијељине.

Маринковић каже да пољопривредници нису против увоза у потпуности јер не могу да задовоље потребе тржишта Босне и Херцеговине.

Додаје да правдање власти на нивоу БиХ, постојањем међународних уговора који не дозвољавају увођење заштитних мјера, нема основа.

“Јасно је да имамо потписане међународне уговоре којих се морамо придржавати али је такође јасно да у тим уговорима постоје чланови који дају простора за заштиту домаће производње и они су садржани и у ЦЕФТА-и, ГАТТ-у и ССП-у. Уговори децидно дозвољавају увођење заштитних мјера за све врсте пољопривреднх производа када се примијети угроженост производње.”

Угроженост производње не представља само прекомјеран увоз него и ниске откупне цијене, објашњава  Маринковић.

Према ријачима Бошка Радића, предсједника Удружења пољопривредних произвођача села Семберије, поред проблема са пласманом меса пољопривредницима је велики ударац задало и поскупљење цијене жита са исхрану стоке.

“Мислим да је бављење сточарством у овом моменту тотални промашај али морате да схватите да је то жива стока која мора да једе. Људи не могу тек тако да престану са производњом.”

Пољопривредници у БиХ су сагласни- помоћ пред прољећну сјетву им је пријеко потребна. Фали само политичке воље, јер средстава има, каже Саво Бакајлић, предсједник Удружење пољопривредника села Семберије и Мајевице.

“Колико се сад слило пореза од ових скупих цијена репроматеријала? Само да су нам пола од тога вратили, да сад убацимо у прољећну сјетву, да прихранимо пшеницу на вријеме опет би било мало другачије. Плус да нам то откупи држава. Гдје су робне резерве? Шта ми имамо? Ми немамо ништа у овој држави, ово је све пропало”, јасан је Бакајлић.

Тренутна криза у Украјини је показала да је храна моћно оружје у рукама богатих. Зато би власт требало да учини све како заштитила оно најдрагоцјеније и како не би остала без домаће хране и пољопривредника који су тренутно препуштени сами себи, поручују пољопривредни произвођачи.


(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БИГ ТОИН

19.03.2022 21:34

Апсолутна катастрофа и расуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2022 22:55

Људи се позабавили изборима. Кога још интересује производња.

Name

Борис

20.03.2022 08:34

БиХ је давно остала без домаће хране. Процентуално гледајући, количине које произведемо су на нивоу статистичке грешке. Хвала додику, бакиру и човићу што су уништили све оно добро у нама , као и нашу комплетну производњу

Name

Увозе нам

19.03.2022 22:11

Старо јефтино на истеку рока и гусе домаце производјаце, а када се догадјају кризе немамо ни старо ни домацу угусену проиводњу.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра

19.03.2022 22:15

Па то могу само ови наси корисни идиоти на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.03.2022 05:17

Не браним ове наше идиоте из власти нема их нигдје горих а наши сточари би најрађе да месо живе ваге буде 7 км по килограму као за Божић .Да није тога увоза који им прави конкуренцију они би најрађе продавали прасе по 10 км по килограму и опет им је мало.Јесте то месо из увоза сумњивог квалитета али овај бједни народ тражи шта је јефтиније,али гдје су те толике контроле,инспекције и остали ухљеби који примају плате по које каквим измишљеним министарствима ако нешто не ваља да се то не продаје да се народ не трује,али шта кога брига за народом никад нисам видјео неког полтрона из власти да купује месо из меснице знају они врло добро шта се увози и шта се продаје то њихова дјеца не једу сигурно а народ што се трује ,баш њих зато брига исто као за акцизе за гориво које нису хтјели укинути.Зато пензинери први полете на гласање гурају се ко ће први гласати за ове идиоте СНСДе багре али им је Миле под шатором обездједио ручак и пиво уз пјесму неможе нам нико ништа е мој луди народе да ли ћеш се икад опаметити.

Name

Ре мисо

20.03.2022 08:37

Види се да никада у животу ниси ништа произвео. Нису велике цијене, већ су премалене плате. Кад произведеш било шта без леђа и подршке са стране, онда коментариши наше вриједне и марљиве сељаке ( не оне пољопривредне тајкуне блиске власти ).

Name

Ре Мисо

20.03.2022 08:49

Неки много паметнији људи од нас вец давно су смислили нацин да фармери зараде постено, а да становниство ипак има храну контролисаног квалитета по приступацним цијенама. То се све постизе једноставним системом субвенција, који беспрекорно функционисе у нормалним дрзавама. Нису криви сељаци, крива је власт. А морам и да прокометарисем прозивање пензионера, нису они ти који одрзавају секту на власти вец ухљеби који паразитирају на будзету. Да парафразирам један коментар са овог портала, цијели кланови гласају за Милорада само зато сто је један од њих добио посао портира у некој установи.

Name

Сељак

20.03.2022 00:56

Има хране на селу, само нема радног времена. Ко може да живи у граду, добро, а ко не може, више га не може спасити ни Њемачка, него само враћање у село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаће најбоље

20.03.2022 07:20

Ма и ово домаће месо масније од увозног. Изгледа да сељаци мећу концентрат без мјере. Ха, ха, ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

нуто

20.03.2022 07:59

Шта ће нам месо од домаћих превараната.То би матер преварило за марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.03.2022 08:18

Па ништа чудно, раселили су народ и за народом отишла и стока, све са села позапослили у државне институције да сједе и паламуде па кад су се омастили о кији грант и они дигну сидра па отплове даље...и тако мало по мало, нестане села и домаће производње али и народа који зна да води институције а не да хекла и једе чварке из ладице општинског стола!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.03.2022 08:48

Не можемо бјели лук за себе произвести али зато су министри успјешни ,наш велики министар Стево и експерт оставио је свог ученика, кои успјешни развија нашу пољопривреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

20.03.2022 17:35

Срамота , политичари раде све против свог народа, наше месо је квалитетно и срамота је да наш сељак пропада а месо се увози, то је недопустиво, само је политика за то крива Нема друге дијагнозе Купујте домаће Помозите домаће произвођаче

ОДГОВОРИТЕ
Name

@драза

23.03.2022 08:45

А зашто да народ купује домаће ако је то домаће скупље ? Зар не би требало бити јефтиније од увозног ? Народ тешко живи незапосленост је велика пензије и плате премале, недовољне за нормалан живот и народ купује шта му је јефтиније и то на граме. Пред Божић цијене меса се повећају пред Васкрс цијене јаја повећају срамота