Бајатовић: Србија не треба да брине за гас и нафту

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да Србија не треба да брине када је ријеч о достави руског гаса, као и дио Балкана према којем гас иде преко Србије, додајући да држава има довољно нафте, али да треба да се ослони и на алтернативе.

Србија 19.03.2022 | 12:46
Бајатовић: Србија не треба да брине за гас и нафту


- Неће нико довести до прекида испорука тог гаса. Ми смо у овој ситуацији релативно безбједни што се тиче гаса - изјавио је Бајатовић за телевизију Пинк.

Он је истакао да у овој ситуацији Србија мора да почне преговоре са Русијом око гаса и да потпише десетогодишњи уговор.

- Тренутно имамо довољно могућности и новца да набавимо гас и имамо довољне количине гаса до краја грејне сезоне да не буде никаквих проблема и да напунимо Банатски Двор, те да се спремимо за оно што следује. Неће бити никаквог поскупљења гаса док траје сезона гријања - рекао је он.

Што се тиче европског тржишта и повећања количина гаса, Бајатовић је оцијенио да, без испоруке гаса из Русије, Европа неће моћи да обезбиједи енергетску стабилност.

Он је напоменуо да Србија због санкција ЕУ енергетским и нафтним компанијама у трећим земљама у руском већинском власништву трпи велике притиске, јер је "Нафтна индустрија Србије" у већинском власништву руског "Гаспрома".

Бајатовић је истакао да се треба ослонити на алтернативе, те да мисли да ће Србија и даље моћи да се снабдијева нафтом из Русије, јер постоје и друге компаније као "Лукоил" и "Росњефт", које још нису под санкцијама, а постоји и америчка, иранска и ирачка нафта.

- Нисам забринут за нафту, она је много једноставнија. Србија ће се снаћи и за мазут. Можемо да га замијенимо и нечим другим - рекао је Бајатовић.

Он је додао да Србија, БиХ и Црна Гора имају довољно струје и да могу и да је извозе.

- Завршавамо гасификацију Србије, чак разматрамо и Црну Гору и, ако треба, гасовод до Бањалуке - навео је Бајатовић.

Он је оцијенио да су се Европљани преиграли у овој ситуацији увођења санкција Русији због Украјине јер је дошло до мањка гаса у Европи зато што "политика више решава ситуацију, него тржиште" и због трговаца на берзи, који користе рат у Украјини да зараде.

- Американци ће продати свој гас, Руси ће и даље ће продавати свој гас, а Европа ће да плати цех - рекао је Бајатовић, који сматра да ће "еворпски лидери који су ван реалности упропастити Европу", а да се Америка "вратила" у Европу, која "треба да јој буде вазал и тржиште".

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милан

19.03.2022 15:02

Ма ја бринем да ме из Беца неврате у Лозницу ови украинци добијају радна места а нама следе откази изгледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2022 20:23

Дошло њихових 30 година да зиве у Бечу.