Грађевинарству у БиХ пријети колапс

Несташица репроматеријала у грађевинском сектору, ако потраје, а све су претпоставке да хоће, могла би довести до колапса грађевинарства у БиХ, јер због кризе у Украјини долази до несташице и раста цијена широког спектра сировина за грађевинарство, а међу њима и ексера и шрафова.

Босна и Херцеговина 19.03.2022 | 08:56
Грађевинарству у БиХ пријети колапс

Наиме, како преносе свјетски медији, због санкција против Русије, у Њемачкој је присутнија несташица ексера и шрафова на грађевинама, а грађевинарима велики проблем представљају и растуће цијене. Како су раније навели у Удружењу њемачке грађевинске индустрије, не може се више предвидјети да ли ће бити довољно материјала за све грађевинске радове у Њемачкој.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС, за "Независне новине" рекао је да је поскупљење грађевинског материјала почело с почетком 2021. и потрајало је током цијеле године.

"Тренд поскупљења и несташице у великој мјери успорио је раст грађевинског сектора, али је континуирано снабдијевање у протеклих неколико мјесеци било обезбијеђено. У претходних неколико дана дошло је до додатног поскупљења грађевинског материјала, а у највећој мјери жељеза, које је уједно и врло тешко набавити", казао је Петровић.

Додао је да произвођачи грађевинског материјала као један од основних разлога наводе повећање трошкова производње на које утиче повећање цијена сировина на тржишту.

"Поред челика, највећи раст цијена биљежи се код производа чија је основна сировина нафта и нафтни деривати. Не смијемо заборавити ни индиректни утицај на нова поскупљења, као и несташицу, јер нисмо имали значајан директан увоз усљед ратних дешавања у Украјини, јер су испоруке челика ка Европи онемогућене и водеће европске економије акумулирају залихе како би обезбиједиле стабилност сектора", навео је Петровић.

Истакао је да је поскупљење упоредо праћено несташицом грађевинског материјала, а реално је очекивати у будућем периоду да ће се овакво стање наставити све док не дође до коначне стабилизације тржишта.

"Основни разлози за повећање цијена грађевинског материјала су раст цијена сировина због смањене производње, раст цијена нафте, криза у Украјини, као и раст потражње због повећаног обима градње", закључио је Петровић.

Борко Ђурић, директор грађевинског предузећа "Крајина", казао је да је несташица ексера и шрафова најмањи проблем грађевинског сектора у БиХ, јер, како наводи, већи проблем је набавка грађевинског челика.

"То готово нико и не продаје, јер нема ни увоза, ни производње, ни продаје. Ако ово потраје, а сви су изгледи да ће потрајати, несташица ће погодити грађевинаре због којег ће грађевинарство стати", рекао је он.

Додао је да мало ко код нас има велике залихе ових материјала, јер се, када је тржиште уредно, материјали набављају за наредних мјесец или два.

"Колико ми је познато, мало је оних који имају довољно залиха за завршетак објеката који су започети и због тога ће се сигурно већина оних који се баве грађевинарством брзо суочити с тим проблемом", навео је Ђурић.

Истакао је да више није ни у питању колико сировине коштају, него је питање да ли ће тога бити.

"Већина полупроизвода и сировина за извлачење грађевинског челика набављана је из Украјине и Русије", казао је Ђурић.

Навео је примјер да компанију "Нови Јелшинград", која је у власништву предузећа "Крајина", партнери из Аустрије више не питају за цијену производа, већ да кажу да би платили и вишу цијену, само да се посао обави.

"Рекли су нам: 'Не питамо за цијену, покажите нам фактуре колико сте платили и само покушајте да испоштујете уговорене обавезе.' Питали су још колико посла можемо преузети да урадимо у континуитету, јер код њих материјала буквално нема", навео је Ђурић.

Да је и код нас већ примјетна несташица ексера и шрафова, за "Независне новине" потврдили су у компанији "ПО-НЕ" из Брчко дистрикта, гдје су навели да је ситуација критична, јер не знају одакле да набаве сировине.

Како је казао Нефаир Побрић, власник и директор компаније "ПО-НЕ", која се бави производњом ексера и шрафова, несташица је репроматеријала који се у БиХ не производе те да се већ и код нас осјети проблем несташице ексера.

"Цијене репроматеријала су порасле, а у односу на прошлу годину цијене сировина су више и до 85 одсто", рекао је Побрић.

Додао је да, нажалост, то није крај расту цијена репроматеријала те да се и убудуће очекује скок цијена.

"Тешко је рећи шта би то домаће компаније требало да ураде да се извуку из ове ситуације. Морале би се можда везати за домаће жељезаре и ту направили ланац, да бисмо макар ту имали предност. Жељезаре већим дијелом извозе жељезо, а за домаће тржиште остане сасвим мало сировина", казао је Побрић.

Есмин Хоџић, директор компаније "Абена" из Сарајева, која се бави производњом ексера, тренутну ситуацију је оцијенио као катастрофалну, јер су, како истиче, цијене 100 одсто више у односу на годину раније.

"Сваки дан цијена се мијења. Материјала имамо, мало нам је ситуација са жељезом критична, јер нигдје у БиХ не можемо да га нађемо, једино га имају они који су имали лагер, а нико други не може да га увезе зато што је поскупио и превоз, а и само жељезо", рекао је Хоџић.

Додао је да је цијена килограма ексера прије двије године била 1,4 КМ плус ПДВ, а сада је три КМ плус ПДВ.

Независне новине

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Србо

19.03.2022 08:02

Толико смо способни да не можемо као фол направити ексер и шераф, ајде мало се треба уозбиљити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

19.03.2022 08:35

БејХа је пропала дрзава заједно са привредом и..

Name

ре

19.03.2022 08:44

Није више нико луд да приватним лоповима ради за 300 евра, кад у немачкој могу да имају 10 пута већу плату. Прошло је ваше, приватна багра ће морати да положи рачуне за сав опрани новац у грађевини.

Name

Митар

19.03.2022 09:17

На по'со !

Name

?

19.03.2022 09:54

Заборави на Немачку. Резервисани послови за избеглице из Украјине

Name

Митар

19.03.2022 10:28

На пос'о !

Name

ре

19.03.2022 11:39

Имам неких ексера и шарафа у шупи, па ако зафали...

Name

Ре ре

19.03.2022 21:00

Па сад 10x већу плату од 300€ има љекар специјалиста или зубар, ПОНЕКИ инжињер електротехнике... Мало ви прецјењујете ту Њемачку... Нпр. у Аустирји пекар има 1300€ плату, а код нас пекар у ноћној смјени има 1000 марака... Кад узмеш у обзир цијене, то је као 1100€ у Аустрији, сад да лис е за тих 20% исплати напустити свој град и бити сам у туђем, не знам, то свако мора за себе размотрити

Name

Ре за ре ре

19.03.2022 23:42

У праву си, сви који су отишли да раде у ЕУ, након што су видјели да је то неисплативо, сретни и задовољни су се вратили својим кућама, јер не желе да живот проведу у европској неимаштини :)

Name

ре

20.03.2022 07:11

Лекар са специјализацијом оберарзт има 5000-6000-7000 и више, немате ви појма. АЛи само нека приватници овде лажу народ да им је добро што раде 26 дана по 12 сати за 300 евра, то је добро за приватне пљачкаше, али је лоше за раднике.

Name

Xxx

19.03.2022 08:16

Платите раднике па ће те их имати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

19.03.2022 09:16

Управо тако, а мање кулучења.

Name

саса

19.03.2022 08:18

Јако жалим поготово ове домаће менаџере, неце висе моци узимати стотине него само по који милион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дд

19.03.2022 08:23

Тwзимски бизнис који годинама доноси милионски профит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехе

19.03.2022 09:25

Градјевинско земљисна мафија удрузена са грунтовнуцамаа отарима судијама тузиоцима адвокатима директоримааа умрезени са корумпираним политицаримааааааааа оглодали дрзаву и народ! У удзбенике будуцим генерацијама !! Како су торовидје опљацкалее торовее!?!! Ваљају се у прљавом капиталууу од Турскее Русијее Лондона Аустријее Мајорке Емиратаа лагерован прљави капитал

Name

Б.Л.

19.03.2022 08:42

Па има рудник љубија,и зељезара зеница?Има Посавина,Семберија,Лијевце.Ето нам шансе да дигнемо домаћу привреду и пољопривреду.Доста је висе кукњаве мијењајте неспособне ево у октобру имате сансу,ако је не искористите ко вас је. глупи народе,онда гусле и лагано кукњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

19.03.2022 10:06

Управо тако. Ал Митал одвезе 1000 вагона руде а прикаже пола. А онда подобни и Митал дијеле разлику. Шећерана у Бијељини нема услова за рад можеш мислити. А људи када су посадили шећерну репу нису им хтјели откупити. Човјек који је упућен у све шта се ради куне се да све и литар млијека у БиХ што се откупи иде у извоз а овдје се пакује млијеко у праху. И сигурно је истина. Док се Клошарац жени по козна кони пут и продаље брљу све лагано пропада у БиХ а увози се најгоре смеће. Дошао је крај. Нема даље.

Name

ре

19.03.2022 10:32

Тачно је да ми имамо рудник жељеза, али то су политичари криминалци и идиоти дали Миталу пре 20 година. Све смо ми имали али смо без свега остали. То хоће сада и са електропривредом да ураде.

Name

Хогар страсни

19.03.2022 08:50

Плацени текстови, има свега за набавити само овако да оправдају подизање цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.03.2022 08:51

Чуди ме јер иначе све остало у Босни и Херцеговини функционише безпријекорно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЖНО ЈЕ

19.03.2022 09:36

Просто је жалосно,да нико није помислио на могућност поскупљења и несташица.Област којом се баве,захтијева темељне анализе,па и визионарство.Овако,сектор,по сектор ће се гасити,радници на улицу,а министри профитирати ловећи у мутној води...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.03.2022 11:13

Па и треба да пропадне .Ако нисмо у стању себи ексер произвести онда нека пропадне.

Name

Катастрофа

19.03.2022 09:36

Каква стета, како це сада да перу новац опљацкан из будзета и зарадјен продајом дроге? Теска времена за криминалце... мајстори це, надам се, лако наци посао на западу па се за њих не бринем уопсте. Али ста це јадни пераци новца, они посао не могу преселити у Њемацку? Заиста смо у дубокој кризи кад и криминалцима трпи посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.03.2022 10:23

Тито је производио све живо.А ви увоз ,други вам диктира цјене а уништили сте и шуме које саме расту. Викали неће шаховница на Книнску тврдјаву,неће шаховница у Вуковар,Косово је Српско и све нестаде.А и Републику Српску љуљају политичари.Изгледа да је Српском народу боље под окупацијом. Једино се Вучић брине за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко има станове

19.03.2022 11:00

И куце , висе њих у посједу , сада је досло до изразаја и напросто је профитирао. Овакав тренд це се задрзати сигурно јос 2-3 године тако да рацунајте да су стварне цијене куца и станква сада доста ВЕЋЕ! цак и по мањим срединама . Назалост овај рат це потрајати вјероватно кроз цијелу 2022 а његове последице осјецаце се наредних пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

19.03.2022 11:20

Највећа црна металургија је у БиХ!!Највише рудника жељеза и жељезара је у БиХ,а они нама причају о несташицама и кризи у Украјини!!Поскупљења су кренула још с почетка 2021 зато што су најавили продају рудника Израелцима,а Индијци који су власници жељезаре да ће обуставити производњу или повећати цијену што се и десило!!!Да нисте распродали ресурсе сад би све било ок било би свега,али не нама требају овакви Израелци,Индијци, Руси који затворише рафинерију,Литванци који уништише Бирач и разни црнци и пајаци!!Све треба позатварати и кључ у браву БиХ,ионако Њемачка једва чека радника и земље ЕУ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.03.2022 11:30

Нисам знао да су Руси за све кризе у свијету криви. Па чак и шарафа када нестане. Углавном и свемирски бродови кад слете, мислим да ће Руси бити окривљени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјевина

19.03.2022 12:34

У БЛ има толико станова да свака породица из РС мозе имати по један стан ко их висе купује људи смалим платама немогу отплацивати кредите