Политика је била окидач ескалације сукоба у Украјини

- За ескалацију сукоба у Украјини одговорност сносе многи субјекти европских организација, али за рат нема оправдања. Посљедице рата у Украјини и санкција видјеће се накнадно, а неконтолисан раст цијена и енормна инфлаација изазване су неконтролисаном штампом новца у свијету, поручено је у емисји Изазови БН телевизије.

Република Српска 18.03.2022 | 22:28
Политика је била окидач ескалације сукоба у Украјини

- Сукоб у Украјини перманентно траје седам година. Политиика је била окидач ескалације, а не стање на терену, каже Александар Арнаут, бивши радник ОЕБС-а, који је пратио стање на терену у Украјини годинама уназад.

Он нагалашава да се тек са почетком политичких тензија појавио интерес за њихове извјештаје.

- За ескалацију сукоба одговорност сносе многи субјекти европских организација, али за рат нема оправдања - додаје Арнаут.

Истовремено, руско-украјинска криза се рефлектовала на дивљање цијене.

-Пољопривредници су на кољенима, јер је цијена ђубрива порасла чак 600 одсто, каже Стојан Маринковић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС. Истиче и да је домаћа производња угушена увозом.

“Чак и оно што можемо да произведемо у неким довољним количинама, ми смо се опредијелили за увоз и тиме додатно урушили и уигушили домаћу пољопривредну производњу у неким њеним обимима, који су прије неких десетак година обећавали да можемо да растемо и да напредујемо. Апелујемо на Савјет министара да предузме мјере за заштиту домаће производње”, поручио је Маринковић.

Посљедице рата у Украјини и санкција видјеће се накнадно, а неконтолисан раст цијена и енормна инфлаација изазване су неконтролисаном штампом новца, каже Славиша Раковић.

“Овај сукоб прекрива чињеницу да је свијет у финансијској кризи, која је изазвана великом штампом новца и нетранспарентним пласирањем, као и поремећајем логистичке трговине на свјетском ниову.”, каже Раковић и додаје да цијене расту свуда у свијету мимо икакве контроле и нико не може да објасни зашто, али чињеница је да је удар на стандард грађана у БиХ највећи.

Он упозорава да би Влада РС требала контролисати трговце, не смао кроз административе мјере,већ и тржишне.  

- Држава мора да предузме мјере и уведе плави дизел за пољопривреднике - каже Маринковић.

Смањење акциза на гориво могло је бити уведено у корист привреде и грађана, али од тога, захваљујући СНСД-у, у БииХ дефинитвно неће бити ништа,  поручено је у емисји Изазови БН телевизије.

(БН/Ј. Жерајић)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ипе

18.03.2022 21:50

Па буџет РС-а је "бабовина" од СНСД-а и Додика. "Мујо зове те бабо кући,да не пијеш толико,Мујо:РЕЦИ БАБИ,ДА НЕ ПРОПИЈАМ ЊЕГОВУ БАБОВИНУ НЕГО СВОЈУ. Багра проћерда генерације унапријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Подриње

18.03.2022 22:35

Значи и овде се не усуђује јасно и гласно агресија или се мало правимо ћорави и глупи?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

19.03.2022 00:39

Како се зове дрзава која треба да уведе плави дизел ??????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

19.03.2022 04:18

Проблем је што ми данас многе ствари третирамо сматрајући кризу као вишу природну силу. Данашње кризе су резулта поремећеног људског ума и првенствено интересног карактера и похлепе мањине која влада овим свијетом. Кризе се свјесно пројектују и морамо научити да се сналазиму у тим ситуацијама. Криза је увјек за неке прилика, а за неке пријетња. Способност управљања друштвом и економијом лежи у знању да се из кризе изиђе што прије и са мање губитака. Међутим они који би требало то да раде обично кризу користе за личну корист и на тај начин друштво у цјелини гурају у провалију. Гледано на дужи период и себе гурају у пропаст, али тога нису свјесни јер се руководе разним емоцијама, а не интелигенцијом. Временом ће се опет створити нека нова равнотежа и норма понашања, али нажалост за то ће морати многи да плате главом и материално да пропадну. Прије 30 година Исак Адишес је написао да свака треће генерација мора "из ципела у опанке и опанака у ципеле". Данас кад се ствари брже и неконтролисано дешавају имамо ситуацију да једна генерација за свога живота пролази три пута из ципела у опанке и обрнуто. О судбини људи данас често одлучују они који имају израшен животињски нагон ,а не потребну људску интелигенцију. Да зло буде веће интелигентни су створили вјештачку интелигенцију коју данас злоупотребљавају неинтелигентни. Кризе су нови стил живота и биће како се ко снађе, јер људи све више личе на животиње, а мање на хумана бића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

19.03.2022 07:01

А шта је са С. Америком, ЕУ и В. Британијом. Гдје они спадају, па да то су ванземаљци, ето коначно сазнашмо ко су они.

Name

Тако је

19.03.2022 11:34

Вазда и било.....

Name

Извините

19.03.2022 11:32

Извртање теза, економија па све друго, вазда...

ОДГОВОРИТЕ