Шаровић без дилеме: Акцизе на гориво треба укинути

"Морамо ићи са новим пакетом мјера у којем ћемо натјерати власт да брзо размишља и даје одговоре и да нас можда сустиже. Ја мислим да је то права ствар. Ја сам рекао и Додику и СНСД-у ми ћемо да имамо иницијативу, ви ћете морати да трчите за нама. Ми ћемо да предлажемо одређене одлуке, законе, закључке, ви ћете на њих морати да одговорите јер иза је јавност која ће то да цијени", казао је Шаровић.

Република Српска 16.03.2022 | 09:26
Шаровић без дилеме: Акцизе на гориво треба укинути

Предсједник СДС Мирко Шаровић каже да очекује да Дом народа данас усвоји измјене Закона о акцизама.

"Мислим да је то нешто што очекује и јавност и био бих изненађен да се то не деси. Вјерујем да ће потврдити оно што је донио Представнички дом. Штета је што неки од делегата или странака кад већ калкулишу, калкулисали су ових претходних дана, и логично је било све оно што је прошло хитну процедуру у Представничком дому по аналогији на исти начин се усваја у хитној процедури и у Дому народа", казао је Шаровић.

Он је рекао да постоје те калкулације иза сцене које су се дешавале претходних неколико дана.

"Чули смо сада СНСД предлаже укидање ПДВ-а. Претпостављам да је то из неког бијеса. Прво су предлагали 10% па када смо ми рекли да имамо бољи приједлог са 5% и да не буде орочен на шест мјесеци, они су онда тражили да сједница Дома народа не иде одмах него за 15 дана. То је био захтјев СНСД-а. Друга два партнера који имају већину у Дому народа, СДА и ХДЗ, они су били спремни да сједница буде одмах. Мислим да је тражен тај тиме оут да се види како да се не изађе у сусрет приједлогу који је дошао из опозиционих клупа", навео је Шаровић.

То говори, каже он, да се овдје, прије свега, гледа како да политички то не буде било који приједлог који долази из опозиционих редова, као да смо ми неки посланици другог реда па ми не знамо предложити нешто што је добро, то знају само они.

"Али, ми смо рекли подржаћемо вас и са 0%, али дајте амандман само на овај закон да не губимо седмице и седмице јер морате да гласате против закона који је предложио СДС да би у процедуру поново ушао неки нови", рекао је Шаровић у емисији ФТВ-а.

Истиче да ће криза трајати дуго.

"Луд је ко мисли да ће она трајати три мјесеца. Криза ће да буде у цијелој овој години. И наравно немојте да доносите нови закон, да нас не мучите, уложите амандам, ми ћемо подржати и тај амандман да иде на 0%", додао је Шаровић и нагласио да држава и ентитети имају довољно новца

Сматра да у овој кризи и инфлацији једино држава профитира.

"Ту мислим да све оне који су на буџету. Једино се они пуне. На инфлацији више је прихода од ПДВ-а, сви сиромаше, они се богате. Они имају вишка новца и ја мислим да их треба стиснути и тај новац треба да врате грађанима. Држава и ентитети имају довољно новца зато што су захватили више по основу већих цијена, веће је издвајање по основу ПДВ-а и тај новац треба да врате онима који су сада најугроженији. Тако да они не говоре истину када калкулишу и кажу нисмо сигурни да ли ће да буде довољно новца. Ове мјере су требале да буду прије најмање два-три мјесеца."

Наводи да и у сложеном систему какав је наш, уколико имате спремне одлуке и уколико сте одлучни да идете у сусрет проблемима, то може да иде релативно брзо.

"Што сте спавали све ове седмице и ове мјесеце? Могли сте да се договорите, ми би вас подржали. Али пошто они не реагују када треба онда је логично да неко други предлаже те мјере, али ако их ми предлажемо онда немојте да их опструишете и да стављате баријере и препреке за нешто што би требало да буде добро."

Шаровић појашњава да у свим досадашњим сједницама оба дома 9/10 свих тачака долазе од опозиционих посланика.

"Морамо ићи са новим пакетом мјера у којем ћемо натјерати власт да брзо размишља и даје одговоре и да нас можда сустиже. Ја мислим да је то права ствар. Ја сам рекао и Додику и СНСД-у ми ћемо да имамо иницијативу, ви ћете морати да трчите за нама. Ми ћемо да предлажемо одређене одлуке, законе, закључке, ви ћете на њих морати да одговорите јер иза је јавност која ће то да цијени", казао је Шаровић.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ГТИ

16.03.2022 08:29

А јеси и паметан, ја имам јос боље рјесење да све буде дзабе,струја,вода,гориво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сектас

16.03.2022 08:50

Мрс у рупу са сефом и остатком секте!

Name

Горбацовово

16.03.2022 08:31

Гласноца је слабост. Превазилазење и схватање света закон. Путиново. Свесна. Мир није гласноца, вец зивот с оним цега се има на Земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борка

16.03.2022 08:45

Мјестанка сам једног од најљепсих бањалуцких насела Сарговац.Насеље које има много младих брацних парова са потомством.Док се друге сколе затварају наса скола броји 680уценика.Насим тротоарима сетају мајке са дјецим колицима.Младост је будуцнос насе Републике Српске.Требају нам вртици амбуланте путеви.Не дозволимо одлазак насе омладине која купује карту у једном правцу.Требају нам млади доктори уцитељи зидари .Требају нам спортисти .Све ово могу само млади људи.Устанимо људски и ујединимо и кренимо сви истим путем.Кренимо путем правде и опстанка .Подрзимо цовјека који се бори да овдје остану наса и његова дјеца.Ово су задње минуте које нам протицу.Боримо се да имамо сутра за насу унуцад.Подрска СПС и Горану Селак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хертз

16.03.2022 16:03

Борка, баш сте оптимистични и наивни. Подршка овим који су исти као они? Упоређујете њихову и нашу дјецу? Ма дајте, њихова могу 'ладно отићи да живе гдје хоће, када пожеле. Моја не могу, а жарко желим да оду од ових метузалема. Немојте се љутити и погрешно схватити ово што сам вам написао. Нема бољитка са старим, исфураним фацама.

Name

Владо

16.03.2022 10:33

Па треба сацекати да се цијена попне на 4-5 марака и нда када се акцизе скину тако да додјемо на исто власт се оправдала а ми опет имамо цијене од 3 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

16.03.2022 11:29

ниста од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цико

16.03.2022 14:56

Људи моји гориво уопсте није скупо,реално је да цијена буде 5 КМ.Види се на друмовима како је скупо.