Šarović bez dileme: Akcize na gorivo treba ukinuti

"Moramo ići sa novim paketom mjera u kojem ćemo natjerati vlast da brzo razmišlja i daje odgovore i da nas možda sustiže. Ja mislim da je to prava stvar. Ja sam rekao i Dodiku i SNSD-u mi ćemo da imamo inicijativu, vi ćete morati da trčite za nama. Mi ćemo da predlažemo određene odluke, zakone, zaključke, vi ćete na njih morati da odgovorite jer iza je javnost koja će to da cijeni", kazao je Šarović.

Republika Srpska 16.03.2022 | 09:26
Šarović bez dileme: Akcize na gorivo treba ukinuti

Predsjednik SDS Mirko Šarović kaže da očekuje da Dom naroda danas usvoji izmjene Zakona o akcizama.

"Mislim da je to nešto što očekuje i javnost i bio bih iznenađen da se to ne desi. Vjerujem da će potvrditi ono što je donio Predstavnički dom. Šteta je što neki od delegata ili stranaka kad već kalkulišu, kalkulisali su ovih prethodnih dana, i logično je bilo sve ono što je prošlo hitnu proceduru u Predstavničkom domu po analogiji na isti način se usvaja u hitnoj proceduri i u Domu naroda", kazao je Šarović.

On je rekao da postoje te kalkulacije iza scene koje su se dešavale prethodnih nekoliko dana.

"Čuli smo sada SNSD predlaže ukidanje PDV-a. Pretpostavljam da je to iz nekog bijesa. Prvo su predlagali 10% pa kada smo mi rekli da imamo bolji prijedlog sa 5% i da ne bude oročen na šest mjeseci, oni su onda tražili da sjednica Doma naroda ne ide odmah nego za 15 dana. To je bio zahtjev SNSD-a. Druga dva partnera koji imaju većinu u Domu naroda, SDA i HDZ, oni su bili spremni da sjednica bude odmah. Mislim da je tražen taj time out da se vidi kako da se ne izađe u susret prijedlogu koji je došao iz opozicionih klupa", naveo je Šarović.

To govori, kaže on, da se ovdje, prije svega, gleda kako da politički to ne bude bilo koji prijedlog koji dolazi iz opozicionih redova, kao da smo mi neki poslanici drugog reda pa mi ne znamo predložiti nešto što je dobro, to znaju samo oni.

"Ali, mi smo rekli podržaćemo vas i sa 0%, ali dajte amandman samo na ovaj zakon da ne gubimo sedmice i sedmice jer morate da glasate protiv zakona koji je predložio SDS da bi u proceduru ponovo ušao neki novi", rekao je Šarović u emisiji FTV-a.

Ističe da će kriza trajati dugo.

"Lud je ko misli da će ona trajati tri mjeseca. Kriza će da bude u cijeloj ovoj godini. I naravno nemojte da donosite novi zakon, da nas ne mučite, uložite amandam, mi ćemo podržati i taj amandman da ide na 0%", dodao je Šarović i naglasio da država i entiteti imaju dovoljno novca

Smatra da u ovoj krizi i inflaciji jedino država profitira.

"Tu mislim da sve one koji su na budžetu. Jedino se oni pune. Na inflaciji više je prihoda od PDV-a, svi siromaše, oni se bogate. Oni imaju viška novca i ja mislim da ih treba stisnuti i taj novac treba da vrate građanima. Država i entiteti imaju dovoljno novca zato što su zahvatili više po osnovu većih cijena, veće je izdvajanje po osnovu PDV-a i taj novac treba da vrate onima koji su sada najugroženiji. Tako da oni ne govore istinu kada kalkulišu i kažu nismo sigurni da li će da bude dovoljno novca. Ove mjere su trebale da budu prije najmanje dva-tri mjeseca."

Navodi da i u složenom sistemu kakav je naš, ukoliko imate spremne odluke i ukoliko ste odlučni da idete u susret problemima, to može da ide relativno brzo.

"Što ste spavali sve ove sedmice i ove mjesece? Mogli ste da se dogovorite, mi bi vas podržali. Ali pošto oni ne reaguju kada treba onda je logično da neko drugi predlaže te mjere, ali ako ih mi predlažemo onda nemojte da ih opstruišete i da stavljate barijere i prepreke za nešto što bi trebalo da bude dobro."

Šarović pojašnjava da u svim dosadašnjim sjednicama oba doma 9/10 svih tačaka dolaze od opozicionih poslanika.

"Moramo ići sa novim paketom mjera u kojem ćemo natjerati vlast da brzo razmišlja i daje odgovore i da nas možda sustiže. Ja mislim da je to prava stvar. Ja sam rekao i Dodiku i SNSD-u mi ćemo da imamo inicijativu, vi ćete morati da trčite za nama. Mi ćemo da predlažemo određene odluke, zakone, zaključke, vi ćete na njih morati da odgovorite jer iza je javnost koja će to da cijeni", kazao je Šarović.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

GTI

16.03.2022 08:29

A jesi i pametan, ja imam jos bolje rjesenje da sve bude dzabe,struja,voda,gorivo

ODGOVORITE
Name

Sektas

16.03.2022 08:50

Mrs u rupu sa sefom i ostatkom sekte!

Name

Gorbacovovo

16.03.2022 08:31

Glasnoca je slabost. Prevazilazenje i shvatanje sveta zakon. Putinovo. Svesna. Mir nije glasnoca, vec zivot s onim cega se ima na Zemlji.

ODGOVORITE
Name

Borka

16.03.2022 08:45

Mjestanka sam jednog od najljepsih banjaluckih nasela Sargovac.Naselje koje ima mnogo mladih bracnih parova sa potomstvom.Dok se druge skole zatvaraju nasa skola broji 680ucenika.Nasim trotoarima setaju majke sa djecim kolicima.Mladost je buducnos nase Republike Srpske.Trebaju nam vrtici ambulante putevi.Ne dozvolimo odlazak nase omladine koja kupuje kartu u jednom pravcu.Trebaju nam mladi doktori ucitelji zidari .Trebaju nam sportisti .Sve ovo mogu samo mladi ljudi.Ustanimo ljudski i ujedinimo i krenimo svi istim putem.Krenimo putem pravde i opstanka .Podrzimo covjeka koji se bori da ovdje ostanu nasa i njegova djeca.Ovo su zadnje minute koje nam proticu.Borimo se da imamo sutra za nasu unucad.Podrska SPS i Goranu Selak.

ODGOVORITE
Name

Hertz

16.03.2022 16:03

Borka, baš ste optimistični i naivni. Podrška ovim koji su isti kao oni? Upoređujete njihovu i našu djecu? Ma dajte, njihova mogu 'ladno otići da žive gdje hoće, kada požele. Moja ne mogu, a žarko želim da odu od ovih metuzalema. Nemojte se ljutiti i pogrešno shvatiti ovo što sam vam napisao. Nema boljitka sa starim, isfuranim facama.

Name

Vlado

16.03.2022 10:33

Pa treba sacekati da se cijena popne na 4-5 maraka i nda kada se akcize skinu tako da dodjemo na isto vlast se opravdala a mi opet imamo cijene od 3 KM.

ODGOVORITE
Name

hm

16.03.2022 11:29

nista od toga

ODGOVORITE
Name

Ciko

16.03.2022 14:56

LJudi moji gorivo uopste nije skupo,realno je da cijena bude 5 KM.Vidi se na drumovima kako je skupo.