Посљедњи покушај Запада да нападне руски свијет

- Ово није рат Русије и Украјине, није рат Русије, Европе и Америке, већ глобални и можда последњи покушај западне цивилизације да нападне руски свет, поручио је руски редитељ и глумац Никита Михалков поводом актуелног сукоба у Украјини.

Свијет 16.03.2022 | 07:19
Посљедњи покушај Запада да нападне руски свијет

"Циљ је да се Русија одвоји од Европе и да своје економске везе потпуно преусмери на Америку. Кад би Русија и Немачка сарађивале биле би витална претња Америци. Русију оптужују за угрожавање безбедности, док је НАТО тај који се приближава руској граници. Шта рећи кад Олаф Шолц, најмоћнији човек Европе, геноцид у Донбасу од стране Украјине назива смешним. А то говори Немац, човек чија је земља ослобођена од свега што је урадила Русији када су милиони људи убијени, стрељани, спаљени. На делу је хегемонија против Русије", рекао је Михалков у својој специјалној емисији посвећеној дешавањима у Украјини, преноси портал Нова.рс.

Он је подсетио и на речи бившег српског председника Слободана Милошевића који је, како је цитирао, рекао: "Руси, погледајте нас и запамтите да ће исту ствар урадити и вама кад покажете слабост. Браћо, сетите се судбине Југославије и не дозволите да и вама ураде исто".

"Лично сам убеђен да ово није рат Русије и Украјине, није рат Русије, Европе и Америке. Није ово рат за демократију у које наши партнери хоће да нас убеде. Ово је глобални и можда последњи покушај западне цивилизације да нападне руски свет, православну етику, традицоналне вредности", рекао је руски режисер.

Михалков, за којим је, како наводи Нова.рс, украјински суд недавно расписао међународну потерницу због сумње да је угрозио територијални интегритет те земље, у ванредном издању емисије свог „Бесагон ТВ" понудио је своје виђење актуленог украјинског сукоба под називом „Истина о Украјини".

"Знамо да постоје подељена мишљења о ономе што се дешава, како у медијима, тако и међу политичарима, обичним људима. Желим да се осврнем да догађаје мирно, пружајући неопходне чињенице. Два су кључна питања: зашто се ово дешава и ко ће од овога имати користи", навео је Михалков, уз подсећање да је о ситуацији у Украјини већ имао специјалне емисије 2014, годину дана касније и 2017.

Маихалков се, између осталог, вратио у далеку прошлост, у 1991. годину, када је Украјина стекла независност и уз видео материјал анкете с грађанима Кијева који су "очекивали бољи живот, економску стабилност, још боље односе с Русијом", истакао је да су уместо тога били приморани да "потпишу документ да ће се борити у случају руске војне агресије".

"Подизали су генерације деце учећи их да мрзе Русију", рекао је Михалков, а ту тврдњу поткрепио је снимком једне девојчице с ножем у руци која узвикује да ће "касапити Русе", наводи Нова рс.

Он је изјавио да је свет затворио очи на неофашизам усред Европе и да је још 2010. председник Украјине Виктор Јушченко постхумно одао признање Стефану Бандери, који је како је навео, у Пољској осуђен на доживотну робију због убиства и још увек није рехабилитован, јер је као украјински националиста у тој земљи вршио злочине између 1935. и 1943.

Михалков је говорио и о регионима Доњецка и Луганска, које су углавном насељавали, како је рекао, они који "говоре руски и нису прихватали оно што се догађа у Кијеву".

"Одржали су референдум, ситуација је постала узаврела и била је неопходна интервенција. И 2015. потписан је Споразум у Минску, од стране Русије, Украјине, међународних званичника (Немачке и Француске). Њиме је требало да на снагу ступи признање специјалног статуса република од стране Украјине и слободни избори. Уместо тога свакога дана људи у Донбасу су умирали. Чак 14.000 цивила преминуло је у Донбасу. Наставили смо да верујемо да постоји нешто што се зове међународно право и да "наши Западни партнери" желе да пронађу решење за рат у Донбасу", навео је Михалков.

У то време Украјини, како је указао, дешавале су се "нацистичке процесије, руски језик је забрањен, угашени су опозициони медији".

Михалков је изнео и оптужбе на рачун украјинског председника Володимира Зеленског.

"Допустио је да његов и живот породица зависи од нациста, од људи крајње десничарских опредељења. Говори исто као и нацисти: "Нису сви људи људска бића. Неки од њих су животиње", рекао је Михалков.

Русија је, по његовом мишљењу, стално била под претњом да ће Украјина ући у НАТО, а оно што је, по суду Михалкова, било окидач за данашњу ситуацију, јесте то што се Зеленски у Минхену заложио да Украјина добије статус нуклеарне силе.

"Замислите атомску бомбу у рукама Украјинаца. Шта све нас, целу Европу чека "рекао је Михалков.

Руски редитељ је говорио и о санкцијама које су наметнуте његовој земљи и поручио да су мере уведене онима који, како је навео, немају везе за одлукама државе, политиком, па чак и онима који им се противе.

Михалков је на крају рекао да су се Украјина, Америка и Европа почели са припремама за овај рат још 1991. и да када су руске обавештајне службе дошле до поузданих информација да ће украјинске трупе извршити инвазију на Донбас, тешка одлука је донета.

По њему постоје два излаза из ове ситуације за Русију - "или ће се браниити, или ће престати да постоји".

(Тањуг Фото: Архива/Агенције)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Енигма

16.03.2022 06:48

Да ли је Путин посљедњи руски цар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2022 07:40

Вјероватно последњи, ова прича од Михалкова је изокренута прича." Знали смо да ће напасти Домбас па смо ми напали први,".На крају каже напао запад на Русију.Е можеш бити режисер какав хоћеш, али ваљаш небулозе стари

Name

Најгоре је

16.03.2022 08:12

када неко мисли да је у праву.

Name

Хахаааа

16.03.2022 09:09

Путин је трпио притисак руса, сто није прије, али корона играла своје....Када казес Руски цар мисли "РУСКИ НАРОД".

Name

Има

16.03.2022 06:51

Јел има неком да још није јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да има

16.03.2022 07:30

Генерацијама које су одгојене на лази а на њихову стету. На залост.

Name

?

16.03.2022 07:02

Паметан човек. ЖИВЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопов

16.03.2022 07:28

А, овај глумац ти је добар?

Name

Иван

16.03.2022 07:29

Путин је КГБ-овац, он нема вјере ни нације. Румунија и Бугарска су православне и мрзе Русе јер их добро познају, за разлику од Срба.

Name

Иване

16.03.2022 09:43

Прави срби знају ко су румуни и бугари, и ко је убијао србе у пртеходним ратовима и отимао српску земљу.

Name

Лаки

16.03.2022 07:05

Паметном доста цовек је све лијепо објаснио за оне који не познају прилике тамо па сад нек и даље неки навијају за губитнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

16.03.2022 07:57

ЖИВЕЛА РУСИЈА,ЖИВЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ.ЗАПСДНЕ КРИМИНАЛЦЕ И НАЦИСТЕ ТРЕБА ЗГАЗИТИ,А ОСТАВИТИ ПОШТЕНЕ ЉУДЕ НА ЗАПАДУ.

Name

xx

16.03.2022 08:04

Тако је Михалков, све је потпуно јасно

Name

Ре

16.03.2022 08:18

Ти што људи гину и што се разара једна држава, нема везе.

Name

лопов

16.03.2022 07:27

Руски свијет? Свакави будала има које се пале на различите свјетове. Питали ико људе у тим руским и другим свјетовима да ли то они желе? Хало теткин, како у твом виртуалном свијету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

16.03.2022 07:29

Па господине та Русиа вец од 2 св.рата се изолирала и војно и од ЕУ .Умјесто да кажу ми смо дио Еуропе, и ту хоцемо бити,и део Нато савеза,увјек су Руси контра били да би само неко мислио да су они јаки сами.Ово сто су урадили са Украином неце се за 100 год опоравити, а добити неце ниста па да и пола Украине заузму.Били сте респектовани у свету Руси а сада це те бити Геноцидаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само преко

16.03.2022 08:38

Мртвог хегемона. Путин је то предлагао, изгуглајте....

Name

РЕ Лепи

16.03.2022 08:52

Неко се прво шалио кад ти је дао тај надимак.Ти си очито само Глуп.

Name

Хе Хе

16.03.2022 08:53

Пијани Јелцин је Клинтону нудио да Русија уђе у НАТО, овај је умирао од смијех , када је сватио да Јелцин то озбјљно мисли, Клинтон му је одговорио, када би Русија ушла у НАТО, он више неби имао никаквог смисла ! Чак мислим да је Клинтон несвјесно дао кристално јасан одговор !

Name

реално

16.03.2022 09:45

Хахахаах и лијеп и глуп па зар може боље :))))

Name

Наопако Лепи

16.03.2022 09:45

Да можда УСА и земље западне Евроое нису хтјеле да Русија буде дио Европе?

Name

Херцеговац

16.03.2022 07:29

На жалост потпуна истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

16.03.2022 07:30

Свашта се он наприча, напад запада? Ја ево данима гледам како Русија равна Украјну? Осим ако није читао новине из Србије, једне су објавиле на насловници Украјна напала Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потпуно јасна ствар

16.03.2022 07:37

Русија ово мора завршити на начин како је и одлучила и ту нема двојбе, једино исправно. На крају крајева није ово историси гледано први атак на Русију. Срећом како год је омаловажавали она је војна сила у сваком смислу, тако да злотвори са Запада ипак имају јаку фрустрацију, не могу да остваре свије циљева на начин како би им највише одговарало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубиоза Колектива

16.03.2022 07:40

Е, мој глумац...остави се ти политике и ради свој глумацки посао. Зар заиста ти и теби слицни, који радите по "налогу" мислите да мозете цијели Свијет да обмањујете као сто са својим Народом годинама то радите и само због слободног размисљања/говора (јер се демократије и слободе мисљења такозвана народна власт највисе боји) притварате насу Брацу као највеце злоцинце...свакодневне слике из Украјине довољно говоре без да их било тко коментарисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2022 08:58

Таквих слика је било свуд по свијету, чак и у твом комшилуку, па се нико од ових "забринути" није почешао по гузици ! Само да те питам , сикираш ли се што Саудиска Арабија сваки дан бомбардује Јемен ? То чак нема на овим "демократским " вијестима !

Name

Дубиозо

16.03.2022 09:49

Твоје тко много говори о теби. Ти и твоји из љепе ваше сте протјерали стотине хиљада срба са њихових преко 700 годишњих , поубијали сте и поклали милионе срба у другом свјетском рату. Просипај ти твоју памет и начитаност по ЕУ, има нас још живих, који знамо како је било и ко је шта радио.

Name

Ипе

16.03.2022 07:46

Вас у Русиј чека "зид" прем западу,па ти се враћај и историју и правдај агресију Русије на Украјину.Него и Лада не производи више аута,па тражите лиценцу за Трабанта поново да правите,а мрски Запад ће преживјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А3тец

16.03.2022 07:47

Ма наравно.. а сад, сви који мислите да је овај у праву, лијепо се из протеста и увјерења одреците тзв. западног начина живљења. Баците мобителе, продајте аутомобиле, побацајте лаптопе и рачунаре, угасите друштвене мреже и једите и пијте само руско и бјелоруско. Јавите како вам иде, хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

16.03.2022 07:52

Овај Путинов резисер се наваљао глупости. Цуј нема рата! У Украини нема рата само има 200.000 руских војника и 2000 тенкова и хиљаде других орузја којима се зазарају градови и убијају људи. Али није рат! Грозно, јадно, узасно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2022 09:01

Људи видјели од УСА, они оду 15 000 километара од УСА и нападају друге државе , јер штите своју националну сигурност ! Поред санкција, можете да их тужите за неовлаштено кориштење ауторских права !

Name

Истина

16.03.2022 07:54

Наравно задњи покусај запада Путин реализатор

ОДГОВОРИТЕ
Name

иницијатор

16.03.2022 08:07

Ко зна на шта ће ово све да изадје,мозда је дошло вријеме новог потопа и Нојеве барке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

16.03.2022 09:52

Дошло вријеме да нестане Америке.... и Енглеске.

Name

Глобално

16.03.2022 08:28

Ово је све тачно, и сад се убеђује Кина да окрене леђа Русима. Одавно се ово спремало, дај боже да изађе на добро. Мсм да је угрожено цијело човјечанство. Одавно је погажено међународно право. Боже ако те има сиђи на земљу и сачувај човјечанство од уништења и нестанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој

16.03.2022 09:12

Од селективне правде никад ниста добро није било, да је ово све у вези Русјие тацно и да требају одговарати за наводну инвазију, али ко им то говори и дрзе предике, ини који су изврсили инвазија на друге земље да ни пребројати не могу, изврсили геноцида туце, поубијали зена, дјеце недузних цивила десетине хиљада и то називају колатералном стетом без и мало гризе савјести и кајања и дан данас, ники ни за ста није позван на одговорност нити је одговарао. А списак је огроман, од земаља Латинске Америке, блискоистоцних земаља, африцких земаља, СР Југославие, Босне и Херцеговине, због само Америма познатог успостваљања демократије. Насли се највеци злоцинци на свијету да суде и пресудјују другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

16.03.2022 09:21

Говно руско.Ко иде около и врси окупацију и отимачину територије?ко убија систематски цивиле,гађа болнице,породилишта,школе?Руси нису постојали у време 2 светског рата,а славите некакав дан победе над фашизмом.Осим тога имали сте потписан пакт са Хитлером.о чему ти русски мајмуне причаш.причате о нацистима а преседник Украјине Јевреј.Причате о некаквом фашисти,Стефану Бандери а незнате ко је он.Да је био у нацистичком логору и да су му нацисти убили 2 брата у логору.русси су обични идиоти..ко и ова њихова "браћа"са балкана..мозак ко љеља,и то кад натекне.изађи након овакве изјаве ван руссије..ако смеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.03.2022 10:29

ајмо зини вријеме је за терапију

Name

Истина у цињеницама

16.03.2022 09:36

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није лако

16.03.2022 09:56

Западна Европа се добро уср*ла потезима према Русији. Е сад вријеме ће показати, у којој мјери треба покусат сопствена гов*а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАУЧИЛИ ОД ШВАБЕ

16.03.2022 10:28

ТЕОРИЈУ О ЗАШТИТИ НЕМАЦА,АКОБОГДА,КАО ШВАБА ЋЕ ТЕ И ЗАВРШИТИ,САМО БЕЗ МАРШАЛОВА ПЛАНА!

ОДГОВОРИТЕ