Град ће основати ново предузеће за јавни превоз

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је како је данас формирао радну групу, која ће испитати могућности оснивања сопственог предузећа за јавни превоз.

Република Српска 15.03.2022 | 14:49
Град ће основати ново предузеће за јавни превоз

-Желимо да избјегнемо уцјене од стране превозника. Тражимо алтернативе, ово је свакако једна од њих. Видјећемо каква искуства имају други градови. Грађани већ годинама нису задовољни јавним превозом, жале се да линије нису редовне, да касне, да аутобуси нису климатизовани и слично. Томе морамо стати у крај  – рекао је он.

Коментаришући још једну најаву обустве јавног превоза, градоначелник Станивуковић је поручио како грађани неће остати без јавног превоза.

-У случају да опет најаве обуставу превоза, ми морамо наћи рјешење да то спријечимо. Свему смо се озбиљно посветили, па и студији јавног превоза, као и субвенцијама од 1,2 милиона КМ које дајемо за студенте, средњошколце и пензионере – поручио је градоначелник.

Додао је да приједлог са данашњег састанака који је одржан између превозника и предсједника Скупштине Младена Илића, неприхватљив из неколико разлога.

-Предсједник нема никакву одговорност када говоримо о буџету, али превозници сматрају да треба да сједну са њим. То поштујем. Ипак, скупштина на тај начин поново узима паре из буџета. Досјетили су се да из постојећег буџета узму пола милиона КМ и да дају превозницима, а на тај начин смањују буџет града. Прије тога су смањили и порез на непокретности за четири милиона, умањујући изворне приходе града. Дакле, узимају нам изворне приходе – рекао је он.

Додатно, како каже, тај буџет је већ распоређен, а идеја предсједника Илића је да се за ту намјену скину средства са инспекцијског надзора.

-Када се појави клизиште, као што је то случају и Пријечанима и на Пониру, одакле да узимамо средства? Куда ће онда ићи јавни превоз? – пита градоначелник.

Поручио је како је уговор са превозницима скопљен прије његовог мандата, те да је он неповољан.

-Кад је добро, превозници профитирају. Када је лоше, онда је то проблем града. Превозници добит и приходе приватизују, а када је проблем њега социјализују и онда је то проблем свих нас– рекао је градоначелник.

Још једном је позвао представнике скупштинске већине да усвоје тачку која се тиче пореза на непокретности, јер само тако град може да помогне  превозницима и да се ријеши овај проблем.

– Недопустиво је да цијене иду горе, јер град мора да стоји иза својих грађана – закључио је Станивуковић.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

СФРЈ

15.03.2022 14:11

Прва паметна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

15.03.2022 18:32

Градски превоз, одвоз смеца и цистоца су од јавног знацаја и никад нису смјеле бити приватизоване. Не мозе један капталиста зедан новца и своје незасите похлепе да уцјењује све градјане насег града! Зна се добро која је то фамилија која нас уцјењује..

Name

Тооо

15.03.2022 19:02

Треба направити државна предузећа, и откачити више ове приватнике!

Name

Бања Лука

15.03.2022 14:25

БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.03.2022 14:28

Па пељеши град тај лик већ годинама, али очигледно има јак договор са Шефом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра идеја

15.03.2022 14:53

Нисам у Пдп,али идеја је одлицна. Ако градови на капиталистицком Западу могу имати јавни превоз,тј.градску превозницку фирму,засто би БЛ пустала да се пар приватника богати, а радници им раде за биједу И услуга превоза је лоса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

15.03.2022 15:10

Све похвале,за Градоначелника,у каквим аутобусима се возимо,стари прљави,прокишњавају а да не говоримо о клими .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљевиц

15.03.2022 15:31

Ово сто има Б. Лука а зове се градски превоз нема нити један већи град у окружењу. Сви већи градови имају предузеће јавног превоза којег је град власник. Умјесто да су некадашњи градски саобраћај који је био један од РО Аутопревоза издвојили из Аутопревоза приликом продаје истог и формирали ЈП градски саобраћај данас не би имали уц јене превозника. У вријеме приватизације било је 35 аутобуса из Јапанске донације. И тада је било размишљања да се формира предузеће градског превоза, али ипак су били важнији лични интереси појединаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе...

15.03.2022 15:39

Бања лука је једини веци град са реномираним аутопревозницима типа Зак Турс и Павловиц турс :) ( цуј: Зак Турс ) оооогосподебозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

15.03.2022 16:10

Ко плаца ову радну групу. Ста це бити са возац има и породицама истих ако их отјерате на улицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг

15.03.2022 20:38

па радиће шофер у градском превозу за већу плату

Name

Лако рјешиво

15.03.2022 16:10

Зна се ко је , када, како, у колико сати опљачкао бањалучки Аутопревоз. Вратите имовину и ријешили сте проблем. Бања Лука је већ једном направила предузеће, сада изгледа требао од народних пара правити ново, како би нови кркани имали шта да пљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

15.03.2022 16:18

нека паркирају аутобусе кршеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.03.2022 16:57

Недај се драско .уз тебе смо.заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се

16.03.2022 06:10

Тако је Драско! И конацно да мјесецна карта вази за све линије!

Name

Воxпопули

15.03.2022 23:21

Добро ниси обећао трамвајр и тролејбусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

16.03.2022 09:54

Браво Драшко,откаците ове криминалце,сваки град У окрузењу,има један јавни градски превоз,ко је свето вуценовиц,Павлович,итд,да приватизује јавни превоз,најлосији превоз У Европи имамо,погледате из кнезева бусеве,ко У другом св,рату,суму секу хиљаде кубика дневно,Неце Аутобус да набаве, контејнер за смеце,јаворани 20 км од блуке,нема Аутобуса,само начелник кнезева краде,за себе,