Grad će osnovati novo preduzeće za javni prevoz

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako je danas formirao radnu grupu, koja će ispitati mogućnosti osnivanja sopstvenog preduzeća za javni prevoz.

Republika Srpska 15.03.2022 | 14:49
Grad će osnovati novo preduzeće za javni prevoz

-Želimo da izbjegnemo ucjene od strane prevoznika. Tražimo alternative, ovo je svakako jedna od njih. Vidjećemo kakva iskustva imaju drugi gradovi. Građani već godinama nisu zadovoljni javnim prevozom, žale se da linije nisu redovne, da kasne, da autobusi nisu klimatizovani i slično. Tome moramo stati u kraj  – rekao je on.

Komentarišući još jednu najavu obustve javnog prevoza, gradonačelnik Stanivuković je poručio kako građani neće ostati bez javnog prevoza.

-U slučaju da opet najave obustavu prevoza, mi moramo naći rješenje da to spriječimo. Svemu smo se ozbiljno posvetili, pa i studiji javnog prevoza, kao i subvencijama od 1,2 miliona KM koje dajemo za studente, srednjoškolce i penzionere – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da prijedlog sa današnjeg sastanaka koji je održan između prevoznika i predsjednika Skupštine Mladena Ilića, neprihvatljiv iz nekoliko razloga.

-Predsjednik nema nikakvu odgovornost kada govorimo o budžetu, ali prevoznici smatraju da treba da sjednu sa njim. To poštujem. Ipak, skupština na taj način ponovo uzima pare iz budžeta. Dosjetili su se da iz postojećeg budžeta uzmu pola miliona KM i da daju prevoznicima, a na taj način smanjuju budžet grada. Prije toga su smanjili i porez na nepokretnosti za četiri miliona, umanjujući izvorne prihode grada. Dakle, uzimaju nam izvorne prihode – rekao je on.

Dodatno, kako kaže, taj budžet je već raspoređen, a ideja predsjednika Ilića je da se za tu namjenu skinu sredstva sa inspekcijskog nadzora.

-Kada se pojavi klizište, kao što je to slučaju i Priječanima i na Poniru, odakle da uzimamo sredstva? Kuda će onda ići javni prevoz? – pita gradonačelnik.

Poručio je kako je ugovor sa prevoznicima skopljen prije njegovog mandata, te da je on nepovoljan.

-Kad je dobro, prevoznici profitiraju. Kada je loše, onda je to problem grada. Prevoznici dobit i prihode privatizuju, a kada je problem njega socijalizuju i onda je to problem svih nas– rekao je gradonačelnik.

Još jednom je pozvao predstavnike skupštinske većine da usvoje tačku koja se tiče poreza na nepokretnosti, jer samo tako grad može da pomogne  prevoznicima i da se riješi ovaj problem.

– Nedopustivo je da cijene idu gore, jer grad mora da stoji iza svojih građana – zaključio je Stanivuković.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

SFRJ

15.03.2022 14:11

Prva pametna

ODGOVORITE
Name

Patriota

15.03.2022 18:32

Gradski prevoz, odvoz smeca i cistoca su od javnog znacaja i nikad nisu smjele biti privatizovane. Ne moze jedan kaptalista zedan novca i svoje nezasite pohlepe da ucjenjuje sve gradjane naseg grada! Zna se dobro koja je to familija koja nas ucjenjuje..

Name

Tooo

15.03.2022 19:02

Treba napraviti državna preduzeća, i otkačiti više ove privatnike!

Name

Banja Luka

15.03.2022 14:25

BRAVO

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.03.2022 14:28

Pa pelješi grad taj lik već godinama, ali očigledno ima jak dogovor sa Šefom.

ODGOVORITE
Name

Dobra ideja

15.03.2022 14:53

Nisam u Pdp,ali ideja je odlicna. Ako gradovi na kapitalistickom Zapadu mogu imati javni prevoz,tj.gradsku prevoznicku firmu,zasto bi BL pustala da se par privatnika bogati, a radnici im rade za bijedu I usluga prevoza je losa.

ODGOVORITE
Name

Mirjana

15.03.2022 15:10

Sve pohvale,za Gradonačelnika,u kakvim autobusima se vozimo,stari prljavi,prokišnjavaju a da ne govorimo o klimi .......

ODGOVORITE
Name

Miljevic

15.03.2022 15:31

Ovo sto ima B. Luka a zove se gradski prevoz nema niti jedan veći grad u okruženju. Svi veći gradovi imaju preduzeće javnog prevoza kojeg je grad vlasnik. Umjesto da su nekadašnji gradski saobraćaj koji je bio jedan od RO Autoprevoza izdvojili iz Autoprevoza prilikom prodaje istog i formirali JP gradski saobraćaj danas ne bi imali uc jene prevoznika. U vrijeme privatizacije bilo je 35 autobusa iz Japanske donacije. I tada je bilo razmišljanja da se formira preduzeće gradskog prevoza, ali ipak su bili važniji lični interesi pojedinaca.

ODGOVORITE
Name

He he...

15.03.2022 15:39

Banja luka je jedini veci grad sa renomiranim autoprevoznicima tipa Zak Turs i Pavlovic turs :) ( cuj: Zak Turs ) oooogospodeboze...

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

15.03.2022 16:10

Ko placa ovu radnu grupu. Sta ce biti sa vozac ima i porodicama istih ako ih otjerate na ulicu

ODGOVORITE
Name

drug

15.03.2022 20:38

pa radiće šofer u gradskom prevozu za veću platu

Name

Lako rješivo

15.03.2022 16:10

Zna se ko je , kada, kako, u koliko sati opljačkao banjalučki Autoprevoz. Vratite imovinu i riješili ste problem. Banja Luka je već jednom napravila preduzeće, sada izgleda trebao od narodnih para praviti novo, kako bi novi krkani imali šta da pljačkaju.

ODGOVORITE
Name

Bravo

15.03.2022 16:18

neka parkiraju autobuse krševe.

ODGOVORITE
Name

Tako je

15.03.2022 16:57

Nedaj se drasko .uz tebe smo.zauvijek.

ODGOVORITE
Name

Slazem se

16.03.2022 06:10

Tako je Drasko! I konacno da mjesecna karta vazi za sve linije!

Name

Voxpopuli

15.03.2022 23:21

Dobro nisi obećao tramvajr i trolejbuse.

ODGOVORITE
Name

Deutschland

16.03.2022 09:54

Bravo Draško,otkacite ove kriminalce,svaki grad U okruzenju,ima jedan javni gradski prevoz,ko je sveto vucenovic,Pavlovič,itd,da privatizuje javni prevoz,najlosiji prevoz U Evropi imamo,pogledate iz knezeva buseve,ko U drugom sv,ratu,sumu seku hiljade kubika dnevno,Nece Autobus da nabave, kontejner za smece,javorani 20 km od bluke,nema Autobusa,samo načelnik knezeva krade,za sebe,