Шаровић: Морате положити рачуне за новац од акциза

- Мора се утврдити гдје је завршио сав новац који је до сада прикупљен од акциза на гориво, а који је требао бити намијењен за градњу аутопутева. У овом моменту, када сви грађани трпе због повећања цијена горива, чији значајан дио чине управо акцизе, о овом питању што хитније мора расправљати Представнички дом ПСБиХ и Народна скупштина РС -, изјавио је предсједник СДС Мирко Шаровић.

Република Српска 15.03.2022 | 11:40
Шаровић: Морате положити рачуне за новац од акциза

Шаровић истиче да права анализа о начину трошења огромне количине новца који је до сада прикупљен од акциза никада није урађена и да је  неопходно је да се у институцијама отвори расправа гдје је новац завршио.

"Не треба бити много паметан па видјети да у задње двије године у Републици Српској није изграђен ниједан километар аутопута. У Федерацији БиХ нешто је рађено, али далеко мање у односу на прикупљена средстава за ту намјену”, рекао ја Шаровић.

Он подсјећа да је 2018. године "акцизна коалиција" ( СНСД, СДА и ХДЗ) прихватила повећање акциза на гориво уз обећање да ће из те акцизе бити грађана путна инфраструктура и да ће то позитивно утицати на повећање инвестиција и пословну климу у БиХ. 

"Четири године након тога видимо да је веома мало учињено на градњи обећане путне инфраструктуре“ напоменуо је Шаровић.

Истиче да је СДС од почетака био против увођења ових акциза  и да је и тада упозоравао да средства прикупљена на овај начин неће бити кориштена за праву намјену.

"Постојале су политичке снаге које су се противиле увођењу ових акциза. Тада смо упозоравали шта ће се десити са њима и то се, нажалост, испоставило тачним. Ипак увијек дође вријеме када се морају положити рачуни и око овога али и других ствари које је интересна политика СНСД-а, свјесно маглила и гурала под тепих. Међу њима је свакако и крчмљење нафтних и других робних резерви“, нагласио  је Шаровић.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

15.03.2022 11:05

Вигемаркове мачке појеле лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.03.2022 11:20

Покрали и подијелили братски лоповски на три дијела, а марва од народа нека пасе траву, боље нисмо ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

15.03.2022 13:23

Миле хрват је све цега се доцепао покрао. Битанга.

Name

!

15.03.2022 11:29

Браво! Само да се рачуни положе! Овакву пљачку сопственог народа није забиљежио свијет. У Африци ово не раде шта ради секта свођ народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.03.2022 11:44

Ако то питање постављас Додику,Цвијановицки Цубриловицу онда си на правој адреси.А ако се доиста буду полагали рацуни,у сто сумњам,обрацун се неце заврсити до судњега дана.

Name

Вишеград

15.03.2022 12:28

Ма додик је мала маца,шта ради ова лопужа ђуревић у једној касаби која од 2016год.како је дошао снсд на власт,заједно са полтронима незналицама,град више не личи нинашта.Вишеграђани су заборавили како изгледа бити радостан и смијати се.ђуревић,перишић,андрић,ђуровићка и кумпанија,то више нема нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

15.03.2022 12:32

видтели ста ова власт ради од народа колико су пара узели за акцизе иколико пара се узме приликом регистрације сваког аута ,па ми смо тим парамамогли имати најмодерније путеве у Европи ,а код нас рупа на рупи и за то све криви градонацелници ,ниста не раде апаре за путеве одосе у Бакинце Проинтеру Агапе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

15.03.2022 13:03

Акцизна коалиција је имала услове ММФ-а да смањи потросњу или повеца приходе Будзета да би могла наставити са кредитним задузењима, ММФ је инстистирао на смањењу потросње, а ова три лопова су, на Додиково инсистирање одлуцили да захвате јос мало из полупразних дзепова, празноглавих градјана, тиме су повецали колатерал, који није физицки потребан странцима, само као евентуално покрице за додатне кредите, а они су то одлуцили крцмити како позеле...да би градјанима било јасније, нису сви економисти, тај износ је као оно кад дизете кредит и рата 500км, а плата 1000, дакле не мозе по Закону, мора бити рата мања од трецине плате, онда ви казете, а топли оброк и превоз добијам на руке, мозе ли то, а банка казе мозе, дај само нек послодавац написе потврду и ви испунили услове...ово је несто слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

15.03.2022 22:03

Браво за коментар, то би могло бити 100% тачно, јер и из електропривреде се фале да су остварили неке приходе а сад оће неки кредит. Изгледа да је подлога битна...за кредите.

Name

Душан

15.03.2022 13:38

Једва чекам сутрашњу скупштинуКокице су ту ракијица је спремна сухотина спремна .Циркус Адрија поново наступаСНСД и ХДЗ има крваво да бране улидање акциза јер су паре веч порош а иду избори требаују доадатне залихе лове. унапријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бсњалукс

15.03.2022 13:46

Кад Додика питају одакле оволики кредити казе градили аутопутеве кад га питате гдје су паре од акциза опет за аутопутеве врти прицу у круг ниста бољи нису одборници у скупстини града