Šarović: Morate položiti račune za novac od akciza

- Mora se utvrditi gdje je završio sav novac koji je do sada prikupljen od akciza na gorivo, a koji je trebao biti namijenjen za gradnju autoputeva. U ovom momentu, kada svi građani trpe zbog povećanja cijena goriva, čiji značajan dio čine upravo akcize, o ovom pitanju što hitnije mora raspravljati Predstavnički dom PSBiH i Narodna skupština RS -, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Republika Srpska 15.03.2022 | 11:40
Šarović: Morate položiti račune za novac od akciza

Šarović ističe da prava analiza o načinu trošenja ogromne količine novca koji je do sada prikupljen od akciza nikada nije urađena i da je  neophodno je da se u institucijama otvori rasprava gdje je novac završio.

"Ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti da u zadnje dvije godine u Republici Srpskoj nije izgrađen nijedan kilometar autoputa. U Federaciji BiH nešto je rađeno, ali daleko manje u odnosu na prikupljena sredstava za tu namjenu”, rekao ja Šarović.

On podsjeća da je 2018. godine "akcizna koalicija" ( SNSD, SDA i HDZ) prihvatila povećanje akciza na gorivo uz obećanje da će iz te akcize biti građana putna infrastruktura i da će to pozitivno uticati na povećanje investicija i poslovnu klimu u BiH. 

"Četiri godine nakon toga vidimo da je veoma malo učinjeno na gradnji obećane putne infrastrukture“ napomenuo je Šarović.

Ističe da je SDS od početaka bio protiv uvođenja ovih akciza  i da je i tada upozoravao da sredstva prikupljena na ovaj način neće biti korištena za pravu namjenu.

"Postojale su političke snage koje su se protivile uvođenju ovih akciza. Tada smo upozoravali šta će se desiti sa njima i to se, nažalost, ispostavilo tačnim. Ipak uvijek dođe vrijeme kada se moraju položiti računi i oko ovoga ali i drugih stvari koje je interesna politika SNSD-a, svjesno maglila i gurala pod tepih. Među njima je svakako i krčmljenje naftnih i drugih robnih rezervi“, naglasio  je Šarović.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jaffa

15.03.2022 11:05

Vigemarkove mačke pojele lovu.

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.03.2022 11:20

Pokrali i podijelili bratski lopovski na tri dijela, a marva od naroda neka pase travu, bolje nismo ni zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

15.03.2022 13:23

Mile hrvat je sve cega se docepao pokrao. Bitanga.

Name

!

15.03.2022 11:29

Bravo! Samo da se računi polože! Ovakvu pljačku sopstvenog naroda nije zabilježio svijet. U Africi ovo ne rade šta radi sekta svođ narodu

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.03.2022 11:44

Ako to pitanje postavljas Dodiku,Cvijanovicki Cubrilovicu onda si na pravoj adresi.A ako se doista budu polagali racuni,u sto sumnjam,obracun se nece zavrsiti do sudnjega dana.

Name

Вишеград

15.03.2022 12:28

Ма додик је мала маца,шта ради ова лопужа ђуревић у једној касаби која од 2016год.како је дошао снсд на власт,заједно са полтронима незналицама,град више не личи нинашта.Вишеграђани су заборавили како изгледа бити радостан и смијати се.ђуревић,перишић,андрић,ђуровићка и кумпанија,то више нема нигдје

ODGOVORITE
Name

Gospodo

15.03.2022 12:32

vidteli sta ova vlast radi od naroda koliko su para uzeli za akcize ikoliko para se uzme prilikom registracije svakog auta ,pa mi smo tim paramamogli imati najmodernije puteve u Evropi ,a kod nas rupa na rupi i za to sve krivi gradonacelnici ,nista ne rade apare za puteve odose u Bakince Prointeru Agape

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

15.03.2022 13:03

Akcizna koalicija je imala uslove MMF-a da smanji potrosnju ili poveca prihode Budzeta da bi mogla nastaviti sa kreditnim zaduzenjima, MMF je instistirao na smanjenju potrosnje, a ova tri lopova su, na Dodikovo insistiranje odlucili da zahvate jos malo iz polupraznih dzepova, praznoglavih gradjana, time su povecali kolateral, koji nije fizicki potreban strancima, samo kao eventualno pokrice za dodatne kredite, a oni su to odlucili krcmiti kako pozele...da bi gradjanima bilo jasnije, nisu svi ekonomisti, taj iznos je kao ono kad dizete kredit i rata 500km, a plata 1000, dakle ne moze po Zakonu, mora biti rata manja od trecine plate, onda vi kazete, a topli obrok i prevoz dobijam na ruke, moze li to, a banka kaze moze, daj samo nek poslodavac napise potvrdu i vi ispunili uslove...ovo je nesto slicno.

ODGOVORITE
Name

Idealno

15.03.2022 22:03

Bravo za komentar, to bi moglo biti 100% tačno, jer i iz elektroprivrede se fale da su ostvarili neke prihode a sad oće neki kredit. Izgleda da je podloga bitna...za kredite.

Name

Dušan

15.03.2022 13:38

Jedva čekam sutrašnju skupštinuKokice su tu rakijica je spremna suhotina spremna .Cirkus Adrija ponovo nastupaSNSD i HDZ ima krvavo da brane ulidanje akciza jer su pare več poroš a idu izbori trebauju doadatne zalihe love. unaprijed.

ODGOVORITE
Name

Bsnjaluks

15.03.2022 13:46

Kad Dodika pitaju odakle ovoliki krediti kaze gradili autoputeve kad ga pitate gdje su pare od akciza opet za autoputeve vrti pricu u krug nista bolji nisu odbornici u skupstini grada