Заказана сједница: Притисак јавности уродио плодом

Притисак јавности је уродио плодом и позитивна је вијест да ће Дом народа Парламента БиХ одржати хитну сједницу 16. марта на којој би се требали разматрати приједлози о укидању акциза на гориво  и смањењу стопе ПДВ-а на основне животне намјернице на пет одсто, изјавио је предсједник СДС Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 14.03.2022 | 19:08
Заказана сједница: Притисак јавности уродио плодом

Он каже да нема разлога да се било шта одгађа и да је непоходно да се мјере којима се поможе становништву да преброди све тежу економску ситуацију требају донијети у најкраћем могућем року.

Шаровић јер рекао да је оптимиста и да вјерује да би Дом народа могао усвојити приједлог о смањењу стопе ПДВ- а који је у Представником дому ПБиХ усвојен на приједлог СДС, ПДП и ДНС.

„Вјерујем да ће се то десити, али се у исто вријеме се бојим шта ће СНСД учинити, јер су, колико видим сви други спремни да прихвате одлуку о смањењу ПДВ-а на основне животне намирнице на пет одсто. Тренутно ништа није искључено, а постоји и сценарији да се закон о измјени ПДВ-а не нађе на сједници Дома народа“, истакао је Шаровић.

Он  наводи да без СНСД није могуће усвојити измјене Закона, и истиче да је, са друге стране, ова странка под великим притиском јавности ако буде опстуисала мјере којима се помаже становништу. 

За СНСД је умјесто ефеката мјера, додаје Шаровић, битније то од кога је дошао приједлог о смањену ПДВ-а.

„Видимо да сада и Милорад Додик предлаже да ПДВ за те намирнице буде нула посто и он иде до крајности само да не буде усвојен закон који је предложио СДС“, казао је Шаровић и подсјетио да је прије неколико дана СНСД није предлагао стопу ПДВ-а од нула, него десет одсто. 

Свједоци смо, каже он и покушаја куповине времена од стране СНСД-а.

„Јавност мање зна да је СНСД тражио 15 дана да се овај закон не ставља на разматрање како би смислили шта да раде у међувремену. Од њих смо чули и приједлоге да смањење ПДВ-а прво разматра НСРС, а када су прије пар седмица упутили приједлог да он буде 10 одсто нису питали НСРС“, истакао је Шаровић.

Поручио је да нема веремена за одлагање и политичке игре и да се смањење акциза и ПДВ-а мора усвојити у наредних пар дана јер је становништву неопходна помоћ.

„Нема препрека да се то уради и из разлога што новца у буџету има довољно јер у овом повећању цијена једино профитирала држава која убире знатно веће приходе, јер са повећањем цијена расте и износе ПДВ-а“, поручио је Шаровић.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Анонимусс

14.03.2022 18:24

Ста нам врједи гориво 3.11 до спустања стопе пдв бице 3.60 и кад ако се уопсте договорите бице опет преко 3 км. Литар уља отисао на 4.80. Вреца брасна поскупила у задњих мјесец дана 12 км. Ал ајд бар је пиво у кафани појефтинило на 1.50км то је и прије требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирац

14.03.2022 20:10

Будзет Цвијановицке је 12 милиона то је 48 хиљада пензија по 300 км па видите какво јецстање

Name

Татар

14.03.2022 18:49

Ето народе видите да ипак они и нису оно за ста се издају.А ста би тек било кад би маса од100000људи кренула ка председниству .Онда би се уместо оне "Не мозе нам нико нијста"певала она "отворите се капије раја"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган. Ст..

14.03.2022 18:50

Оснујте комисију... Као и за борце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.03.2022 19:17

Није се лако одрец толико пара али једно од решења је смањити износе које се дају политичким партијама и тим компензирати мањак у каси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2022 21:17

Шароња, покрени иницијативу о смањењу свих принадлежности свим политичарима од мјесне заједнице до тебе.Сигурно нећеш, гдје бих себи и својима сви су на буџету

Name

За ре

15.03.2022 03:52

И ако би покренуо није он тај који би усвајао такву иницијативу.зна се ко усваја или не усваја. Опозиција је предлагала и укидање "бијелог хљеба"па нису усвојили.није саровиц за то крив него додик.саровиц је прави политицар.и највисе префлига који су усвојени били су на његов предлог

Name

борац

15.03.2022 04:29

Никакве сврхе то нема подице цијене за толико и опет исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест

15.03.2022 13:08

До мојега. Друга страна одговорна па се одрава. Јеби ти свој притисак,на цитаоце, мацку о реп. Зна ти твоја јаловизија.

ОДГОВОРИТЕ