Цијена злата јако висока, највиша у задњих 50 година

- Цијена злата у БиХ у посљедњих неколико мјесеци је у порасту, а додатни скок је забиљежен и задњих неколико дана, потврдили су нам они који се баве продајом овог племенитог метала.

Босна и Херцеговина 14.03.2022 | 07:45
Цијена злата јако висока, највиша у задњих 50 година

И економски аналитичари у разговору за "Независне новине" истичу да цијена овог племенитог метала на свјетским берзама достиже рекорде, што се, како кажу, одражава и на наше тржиште. Рекордна цијена је и због кризе у Украјини.

Цијене откупа се крећу зависно од квалитета злата, па тако износе од 130 до 200 КМ по граму.

Из једне бањалучке златаре истичу да се биљежи раст цијене злата за 20 до 30 одсто у односу на прошлу годину.

"Сигурно је да је разлог виших цијена у БиХ управо тај што цијене злата на свјетском тржишту достижу рекорде", истичу из ове златаре и додају да је продаја злата опала у посљедње вријеме, те да се сада оно купује само за посебне прилике попут крштења или вјенчања.

Из сарајевских златара казали су да је цијена овог племенитог метала посљедњих мјесеци у порасту, те да је раније грам 14-каратног злата коштао 100 КМ, али да је сада 130 КМ.

"Јако је мала потражња управо због високе цијене, више откупљујемо него што продајемо", казали су из једне златаре.

Игор Гавран, економски аналитичар, у разговору за "Независне новине" казао је да је сада цијена злата јако висока, те да је највиша у задњих 50 година, али и да је куповина злата увијек паметна инвестиција.

"Сада је цијена јако висока, али с обзиром на то да се не чини да ће се ситуација у Украјини завршти брзо, а да санкције и неке наредне економске кризе могу трајати још дуже, мислим да сада није прекасно за куповину злата за оне који имају довољно средстава за улагање и стрпљења да чекају добит", казао је Гавран.

Како је рекао, предвиђања за наредни период су да ће цијене и даље остати високе па, како каже, чак ће и додатно расти све док се стање у Украјини не смири и пратеће санкције се не почну уклањати.

"Сваки нови вал или ескалације рата или још тежих санкција би водио дубљој економској и сигурносној кризи, а тиме би тај повећани ризик нестабилности утицао на додатни раст цијене злата", истиче Гавран и додаје да сигурно постоји још један фактор који додатно може утицати на цијену злата.

"Руска Федерација је један од највећих свјетских произвођача злата, а у актуелним условима блокаде великог дијела њених средстава у иностранству, сасвим је извјесно да ће велики дио, ако не и цјелокупне произведене количине злата, откупити њена централна банка, што би додатно ограничило количине злата доступне на свјетском тржишту и тиме опет додатно потакло раст цијене због мање понуде и велике тражње", казао је Гавран.

Саша Стевановић, екомомиста, каже да сада све указују да ће цијена злата за унцу са садашњих 2.000 достићи и цифру од 2.500 долара.

"Злато је традиционални облик улагања, чија вриједност расте у неизвјесним временима", казао је Стевановић за "Независне новине".

(Независне Фото: Профмедиа) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Руси це скапати од глади

14.03.2022 08:02

Један ос највецих производјаца најскупљих руда. Злата, паладијума, никла, алуминијума итд. итд.... Највеци произ. титанијума (цврсци од зељеза лаган као алуминијум)скупљи пд злата без њега нема лета "боинга" авиона и ракета итд..... Размисљам само наглас да је све како треба а не накарадно, нама је потребна добра сарадња са Русијом и Њемацком, односно Русије и Њемацке и да прст у ухо.... Али, дјаво не да никоме.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

14.03.2022 08:12

СВЕРЦ ДРОГЕ У СВИЈЕТУ ДИЗЕ ЦИЈЕНУ ЗЛАТА.ЈЕДНОСТАВНА И ИСПЛАТИВА ТРАНСАКЦИЈА.РАТОВИ,ДРОГА,КОРОНА,ПОПЛАВЕ И ОЛУЈЕ,ДА ЛИ ЦЕ ОСТАТИ НЕКО ДА ИСКОРИСТИ ЗЛАТО.СКУПЉА БИ БИЛА ПАМЕТ ОД ЗЛАТА АЛИ НАЗАЛОСТ У СВИЈЕТУ ЈЕ НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хегемон

14.03.2022 09:12

Презире "памет", стапом и саргарепом се намеце лаз као и "лазна памет"....

Name

Игор

14.03.2022 09:30

"Цијене откупа се крећу зависно од квалитета злата, па тако износе од 130 до 200 КМ по граму" . На берзи је злато 999/24цт око 60 € , ко то у БиХ плаца откуп 102 € ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКИ

14.03.2022 11:23

СТА МУ ВРИЈЕДИ АКО НЕМА ХРАНЕ ЈЕСЦЕ ЗЛАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највици су Извозник

14.03.2022 12:10

И хране. Вјеровао или не. Све ти је то ланцано спојено са ресурсима.... Ма свега и јос це висе бити....