Рат у Украјини ће утицати и на пољопривреду

Поремећаји цијена узроковани руско-украјинском кризом, одразили су се и на пољопривреду. Произвођачи страхују да ли ће им се огромни издаци за сјетву исплатити. Упитни су цијена и пласман готових производа. Како ће се руско-украјинска криза одразити на увоз пољопривредних култура и репроматеријала потребног и јако битног за ову област? Шта да очекују пољопривредици, првенствено, воћари који су највише извозили у Русију?

Република Српска 12.03.2022 | 20:08
Рат у Украјини ће утицати и на пољопривреду

За обраду парцеле од једног хектара прошле године је било потребно око 1.000 марака. Припрема и сјетва исте њиве сада кошта више од двије хиљаде марака, што довољно говори о поскупљењима. Произвођачи, страхују да неће наплатити уложено. Аларм је упаљен, робних резерви немамо, а домаћи произвођачи су у проблему.

Младен Лазић, пољопривредни произвођач из Голог Брда код Бијељине каже за БН да без обзира на сва поскупљења репроматеријала и горива не вјерује да би цијена готових производа могла да иде 100% или 150 %. Очекује, како каже, да ће цијене бити на прошлогодишњем нивоу, можда, 10% до 20% скупље.

Уложити се мора, а средства су на измаку. Домаћим произвођачима проблем представља и недостатак репроматеријала, јер се главни састојци за његову производњу набављају из земаља Русије и Украјине. Тако је, између осталог и са недостатком фолија за пластеничку производњу. Фолије су са 1.90 КМ, 2 КМ, 2,5 КМ отишле на чак 8 КМ по килограму и у наредних мјесец дана неће бити проблем цијена, колико  ће бити проблем што их неће бити на тржишту, упозорава Лазић.

Отворено је и питање шта ће бити са извозом воћа, које се највише пласира на руско тржиште.
Зијад Смајић, воћар из Кораја, каже за БН да су тренутно огромна финансијска улагања, а ако не буде извоза за Русију, пита се, да ли ће све моћи пласирати на тржиште Европске Уније и по којој цијени?

Укупна спољнотрговинска размјена Републике Српске са Русијом износи око 100 милиона марака. Уколико се настави, питање је како ће се роба наплаћивати? Економисти су става да се потребно окренути извозу у Кину.

“Јер сва плаћања са Русијом иду преко европских коресподентних банака. СВИФТ је укинут и то је онемогућено. Ту сад до изражаја долази Кина, евентуално Турска… Наши канали робно-новчане размјене са Руисјом би требали да се промијене, да се преусмјере преко тих земаља, које неће уводити санкције Русији, па, можда, преко њих и вршити извоз воћа.”, наводи за БН економиста Мирјана Орашанин.

Док пољопривреднике муче рекордни трошкови производње, упитна цијена и пласман финалног производа, Република Српска нема робних резерви. Све то указују на потребу већег ангажмана власти на заштити домаће производње, која је од пресудног значаја, посебно у кризним временима.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Xx

12.03.2022 19:38

Немојте ви нас дират ми це мо yеби посијат и имацемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.03.2022 20:36

Извоз у Кину воћа и поврћа. Небулозе.

Name

Ниси разумио

13.03.2022 07:20

Плацање и извоз за русију це се обављати преко кине и турске.

Name

Код нас

13.03.2022 00:05

Је криза у пољопривреди вец дуго ,невезано за сукобе русије и украјине. Насим властима увијек је неко други крив за неуспјехе Те економска криза ,те корона ,сад ови сукоби ..... Никад није до њих и њиховог нерада и небриге. Ал њима це бити добро као и досад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СухРа

13.03.2022 02:00

Рат у Украјини нема никакве везе са БиХ привредом. Инфлација је у скоро свакој држави на свијету, а разлог је штампање новца без покрића како би се спасиле економије држава за вријеме цовида - 19. Умјесто да падне вриједност националних валута попут долара, еура, јена, фунте, франка и др. јаких валута, одлучено је да се иде у поскупљење највише онога што народ највише купује : храна, гориво, лијекови итд. и да се на тај начин сакупи што више безвриједних долара, еура, фунти итд. како би се спалили ! Мали народи у оваквим ситуацијама нахебу као и обично. Тако ће бити и овај пут !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

13.03.2022 03:39

Не дижите кредите за сетву. Лед је већ спреман да све уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

13.03.2022 07:18

У глави. Па буде ресено. Овима ЕУ остаплерима је потребније средство за превазилазење медија. Ранили смо их ко голубове, а ево како нам пјевају. Сјеца језика је за њих, па онда наса храна. Нек се сналазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.03.2022 11:02

Хохштаплерима. Ријеч је германизам. И ако је вец користиш,користи исправно.

Name

благо нама

13.03.2022 18:46

Ово сто ви писете је несхватљиво, али назалост тацно. Ову малу дрзаву БиХ могу да нахране Семберија и Посавина, али кога брига за пољопривреду? Исто су политицки моцници и слуге Запада урадиле и у Хрватској (Славонија) и Србији. Није ли Војводина била зитница СФРЈ???

ОДГОВОРИТЕ