Рекордни приходи у УИО: Шта од тога имају грађани?!

Управа за индиректно опорезивање БиХ и у 2022. години наставила је прикупљати рекордне приходе. У прва два мјесеца, по основу индиректних пореза, прикупљено је нешто мање од милијарди и по КМ.

Република Српска 12.03.2022 | 19:50
Рекордни приходи у УИО: Шта од тога имају грађани?!

По основу акциза, ПДВ-а, царина и путарина, Управа за индиректно опорезивање БиХ у јануару и фебруару ове године прикупила је милијарду и 423 милиона КМ. Прикупљена средства већа су чак за 248 милиона марака него у истом периоду 2021. године.

„Приходи се дијеле на дневном нивоу. Тако смо практично за институције БиХ расподијелили 301 милион КМ, ФБиХ је припало 610 милиона КМ, Републици Српској 338 милиона КМ и Брчко дистрикту 34 милиона конвертибилних маракА“, каже портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Овакав раст јавних прихода, кажу стручњаци, има два извора. Први је ниска основица из прошле године, јер је привредна активност у великој мјери била ограничена вирусом корона. Други, али кључни разлог, је инфлациони удар – који подразумијева раст цијена роба и услуга.

Инфлација директно утиче на куповну моћ грађана, али и њихов социјални статус.

„Она јесте једна врста пореза, с тим да је разлика пореских и инфлационих давања у томе што за порезе грађанин добије порески рачун, и он је информисан и видљив колико даје за финансирање државне управе. Код инфлације тај рачун се не добија непосредно, већ посредно преко раста цијена“, истиче економиста Миленко Станић.

Стална поскупљења првенствено значе да је привреда БиХ неефикасна да то спријечи.

Економисти појашњавају да је инфлација увијек постојала, али да је свјетска монетарна политика на њу најчешће одговарала штампањем енормних новчаних средстава, што је за посљедицу имало пад вриједности новца, а раст вриједности робе. У том свему грађани су приморани да услуге плаћају и по неколико пута више него што стварно вриједе. 

Зато и није изненађење што УИО БиХ биљежи рекордне приходе. Значајно већа средства која су се слила у државну касу отварају дилему – да ли се тај новац може искористити као помоћ грађанима и привреди?! 

Стручњаци истичу да је то и те како могуће, јер су управо грађани ти који су заслужни да се тај новац прикупи. 

„Социјално угроженом становништву и оним сегментима привреде који су више угрожени неопходна је помоћ. И као што смо имали у ситуацији када је избила пандемија, та помоћ би требала бити брза, требала би бити усмјерена ка онима којима је она највише потребна“, сматра представник Удружења економиста Републике Српске СWОТ, Саша Грабовац.

„Вратити путем и социјалних фондова, у сваком случају путем донација и путем акција и мјера које би ишле у том правцу снижавања цијена. У том смислу је потпуно оправдан захјтев грађана да се јавна администрација одрекне дијела тих прихода, прије свега и дијелу акциза“, надовезује се економиста Миленко Станић

Одрицање од дијела акциза већ је прихватио парламент на државном нивоу. Међутим, уколико та одлука буде коначна, на њену примјену чекаће се најмање 6 мјесеци. То је за социјално угрожене касно, упозорава економиста Саша Грабовац.

„Сви нивои власти, од локалне заједнице, ентитетских, кантоналних у БиХ или на нивоу БиХ треба да нађу начин сличан ономе као што су можда урадили за вријеме поплава и сада за вријеме пандемије да се направи тај трансфер тог новца и да се помогне онима којима је помоћ највише потребна“, каже Грабовац.

Најављено укидање акциза на гориво, помогло би буџетима грађана, али док и ако та мјера заживи, посљедице могу бити велике.

Струка већ упозорава да пољопривредници широм БиХ у недостатку средстава и тржишта, већ траже помоћ за прољетну сјетву. 

(БН/Р.Крстојевић)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Татар

12.03.2022 19:29

Обицан народ је вец одавно науцио да нема па га другације не треба ни посматрати преци су људи владајуце касте и њиховс незбринута и незапослена деца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.03.2022 20:31

Изборна година ће појести приходе. Повећање плата, нови радници, тендери, куповина гласова, и криминал. Народу нула бодова. Увијек је тако а ми шутимо и гласамо. Чудан смо неки сој.

Name

Wwww

12.03.2022 20:24

Зар се неко. Сикира. За. Народ. Толико. Муке. Рада. За. Ситниш. Толико. Бола. Можда ће нас. Тражити. За. Гла. Е тад. Ћемо. Видјети. Чија. Мајка. Црну. Вуну преде. Бандо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

13.03.2022 06:56

Шта је ово сунце ти пољубим. Овако је зато што су на власти неписмени као ти. Или си можда пијан.

Name

ре wwww

13.03.2022 08:31

Ниси ставио тачку на крају реченице.

Name

Адвокат

12.03.2022 20:31

Штеди се за црне дане. Ко зна шта ће још Пућину пасти на памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

12.03.2022 20:32

Па нормално кад је све поскупило. Царина на робу иде у процентима, а све је скупље и скупље и онда на то додас пдв и ето пара. Зашто да се брину кад се иовако уплаћује. Сами дери и гули, овај народ и није низашта друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

12.03.2022 21:32

ВЛАСТ ЈЕ НАМЈЕРНО УКИНУЛА РОБНЕ РЕЗЕРВЕ,ВЈЕСТАЦКИ НАОРАВИЛИ НЕСТАСИЦУ РОБЕ ДА НАРОД КУПУЈЕ ЗАЛИХЕ,ПОВЕЦАЊЕМ ЦИЈЕНА ПОВЕЦАВА СЕ ИПДВ,ЈЕДИНИ ИЗВОР ПРИХОДА УЗ ДОЗНАКЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА,ЗАТО И НЕМА ПРИВРЕДЕ.ДОКЛЕ ЦЕ НАРОД ОВО ИЗДРЗАТИ ВИДЈЕЦЕМО.

Name

Ако

12.03.2022 21:03

Ово стање не захтијева побуне широких маса,онда ништа није!Чуј,треба чекати 6 мјесеци на усвајање круцијалних одлука од животне важности за народ!!! Па,дајте бар да извршимо колективно самоубиство,овако неспособни и успавани.Чему живјети,која је сврха нашег постојања?!Живот у страху и биједи,није живот,а све док не устанемо у борбу за голи живот,ми смо само обични мјерачи времена,који ником и ни чему не служимо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пссст

12.03.2022 23:45

Све сто наплате ови плаценици из УИО није никаква њихова заслуга нити народ има икакве користи од тога.Да раде како треба и да знају радити без криминалних радњи приходи би били веци за 30 %.Овај Ковацевиц нема појма ста је царина и ста. И како треба радити.Из дрзаве се износе стотине милиона на црно а он изјављује како нису у могуцности то да спријеце нити имају мјере за то.Све се ово десава за то сто се примају људи без икаквих провјера и доводе се само подобни.Маса их не зна ста је царина и никад неце несто ни науцити из простог разлога сто нема никакве едукације,једино ста могу науцити је како узети за себе и сефове паре од странке и то је један од разога и највеци засто напла треба да буде веца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.03.2022 06:07

Поправице се стање владајуце господе.Тренутно је највеци проблем гдје цувати покрадене паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.03.2022 06:23

Државни апарат је највећи терет људима. И то је глобални проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

13.03.2022 06:43

Има онај дио грађана који је ухљебљен у институције и јавне установе које се финансирају новцем пореских обвезника. Политицари имају додатни новац којим це платити нове запослене на измисљеним радним мјестима која слузе за скупљање сигурних гласова. Они који нису дио тога неце имати никакве користи, само стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

13.03.2022 07:41

Ма одлицно питање, ста од тога имају градјани. А и одговор се намеце сам по себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испразњен

13.03.2022 08:06

Новцаник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.03.2022 08:17

Парадокс је да грађани неће имати баш никакве користи од средстава које по разним основама прикупи УИО, све те паре одлазе у државну касу за пуњење буђета, и подмиривање потреба државе и њеног корумпираног бирократског система!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

13.03.2022 09:12

Треба један путин у бх да помете ове несреце на власти

ОДГОВОРИТЕ