Запаљива реторика итекако забрињава све грађане

- Да ли се рефлексија украјинске кризе може прелити на Босну и Херцеговину? Саговорници у емисији "Изазови" наводе да је потребно да три политичка лидера три народа у БиХ да позову на дијалог и смиреност. Упозоравају да би било какав већи сукоб на тлу Босне и Херцеговине могао да прерасте у регионални рат који би могао гурнути Европу и свијет у нуклеарни рат.

Босна и Херцеговина 11.03.2022 | 23:11
Запаљива реторика итекако забрињава све грађане

Запаљива реторика, ратнохушкачка која се нарочито ових дана може чути у високим политичким круговима у Сарајеву итекако забрињава све грађане.

- Сасвим је за очекивати да ће грађани бити уплашени, али сматрам да великим силама – НАТО-у, САД-у и Русији није у интересу да дође до рата. Рат у Босни и Херцеговини не би се завршио само босанско-херцеговачким сукобом, ако би до њега дошло. То би био рат који би био регионалних размјера, рат који би можда гурнуо Европу и свијет у нукеларни рат. Сигуран сам да ником није до тога, јер ране од прошлог рата су још ту, рекао је предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало.

Међутим, има и оних који страхују од евентуалних инцидената на тлу Босне и Херцеговине.

- Не искључује могућност да поједине групице, људи који не мисле својом главом, направе изоловани инцидент. Због тога, у овом моменту је битно да три лидера три народа у Босни и Херцеговини позову своје народе на дијалог и смиреност.  Да ли ће којекаква изјава Додика ићи у том смјеру страха, мислим да је то једна немоћ. То мислим и на лидере коалиције СНСД-а, ХДЗ-а и СДА који су без снаге да рјешавају основне животне проблеме, наводи Слободан Васиљевић, магистар електротехничких наука.

Васиљевић указује да није вријеме за прикупљање политичких поена, већ за конкретне потезе. Он наводи да се не може чекати до краја мјесеца на интервентне мјере, јер цијене енергената и намирница вртоглаво расту.

- У Републици Српској немамо робне резерве, не ради рафинерија, немамо резерве нафте и нафтних деривата, основних животних намирница. Имамо тако низак животни стандард грађана да за просјечну плату се може купити свега 300 литара горива, а за једну просјечну пензију око 100 литара уља, указује Васиљевић.

Млинари указују да није вријеме за панику, те да ће бити довољно бар пшенице и брашна, јер, како тврде, помоћи ће Србија.

- Предсједник Србије је дао обећање да ће помоћи Босни и Херцеговини. Након таквих најава, усуђујем се да кажем да никаквих проблема не би требало бити са снабдијевањем брашна у БиХ док имамо доток пшенице, рекао је Ивица Мајић, сувласник компаније млина “Мајић” из Оџака.

600.000 хектара је обрадивих површина у БиХ, то је фабрика хране на отворено, тако да грађани не би требали да брину да може доћи до несташице основних животних намирница, поручио је један од водећих млинара у БиХ. 

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гого Басиста

12.03.2022 00:14

Постоје групице у БиХ срби босњаци небитно! Кад их постројис, њих пет заједно имају два зуба. То је катастрофа, неће нам ваљда они одређиват судбину!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ценер

12.03.2022 05:01

И прошли рат је био регионални,није само унутар БиХ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

12.03.2022 05:36

Немојте се прецијењивати, неће они због сроља поћети нуклеарни рат, а сваки други што да не

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.03.2022 06:07

Опет Србија па срамота да буде насе политицаре ако се могу тако назвати.Дрзимо велике говоре а немамо довољно љеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

12.03.2022 06:41

Сваки дан се чује из Бања луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

12.03.2022 07:22

Бла,бла,бла,нек је срецан родјендан Милораду,зив нам и здрав био!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

12.03.2022 08:09

НЕКА МИЛОРАД ОДЕ У СВОЈУ ВИЛУ И НЕКА СЕ ТАМО СКРАСИ. ОН СВОИМ ЗАПАЉИВИМ ГОВОРОМ И ЛАЖИМА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ МНОГЕ ИНЦИДЕНТЕ. ТАКВИ НАМА НЕ ТРЕБАЈУ.

Name

БОБА

12.03.2022 08:05

ДРАГИ МОЈИ КО ЈЕ МОЋАН И СВЕ СВОЈЕ УХЉЕБИО ЊЕГА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ДА ЛИ ЋЕ ПОНОВО БИТИ РАТА.ОНИ СУ ОДАВНО НА ДРУГОЈ ПЛАНЕТИ.ЊИМА СУ БИТНИЈИ ПРОВОДИ ДЕСТИНАЦИЈЕ,ЉУБАВНИЦЕ,ИМАЊА ВИЛЕ ДОБРА АУТА, СТАНОВИ НЕГО ШТА НАМ СЕ ДЕШАВА, ШТА КО ПРИЧА И МИСЛИ.ТАКВИХ ИМА У ИЗОБИЉУ.ТО НАМ ЈЕ НАША БОРБА ДАЛА. ОПШТЕ ЈЕ ПОЗНАТО ДА СВАКА КРИЗА ДОНОСИ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ЛОПОВЛУКА И МАЛВЕРЗАЦИЈА.ДА ЛИ СУ ЛУДИ,ДЕФОРМИСАНИ,БОЛЕСНИ ТО ИХ НЕ ДОТИЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једни градјани

12.03.2022 09:23

Упорно бране лази и селективам приступ о градјанском рату на овим просторима као и осталим проблемима, а другима прилика да им скресу у лице истину у цињеницама.....

ОДГОВОРИТЕ