Наставља се истрага око пада дрона у Хрватској

"Унутар ваздушног простор Румуније дрон се задржао свега три минута, ушао у простор Мађарске и 40 минута био изнад те земље", изјавио је Баножић за "Нову ТВ".

Регион 11.03.2022 | 22:47
Наставља се истрага око пада дрона у Хрватској

На мјесту у Загребу гдје је пао дрон сутра ће бити настављен увиђај, преносе хрватски медији.

Очекује се да ће премијер Хрвстске Андреј Пленковић и надлежни чланови Владе сутра већ у 8.00 часова доћи ће на мјесто пада беспосадне летјелице гдје се врше истражне радње.

У Загрбу је вечерас одржан састанак Пленковића и лидера безбједносно-обавјештајног система о паду војне беспосадне летјелице у Загребу, безбједности ваздушног простора и нивоу спремности свих служби.

"Детаљно истражујемо све околности. Водимо интензивне разговоре са савезницама Еу и НАТО", написао је Пленковић на "Твитеру" након састанка у Банским дворима.

Министар одбране Хрватске Марио Баножић рекао је вечерас да се може са сигурношћу рећи да је летјелица дошла из Румуније, али да ће сутра саопштити гдје је била претходно.

"Унутар ваздушног простор Румуније дрон се задржао свега три минута, ушао у простор Мађарске и 40 минута био изнад те земље", изјавио је Баножић за "Нову ТВ".

Он каже да је на основу података који прикупљени јуче увече, одмах нетом послије самог инцидента, истрага ишла у два правца - један је рад на самом терену гдје је пао дрон, а други се односио на све оне земље чланице НАТО савеза гдје се унутар радарских система забиљежило кретање летјелице.

На констатацију да су се Мађари хвалили да су они надгледали ту летјелицу, те питање да ли је разговарао са мађарским колегом, Баножић је рекао да мисли да је ту настао највећи проблем.

"И Румуни су требали обавијестити Мађаре, а исто тако Мађари су требали обавијестити хрватске снаге. Али, оставићемо то за наше координације са НАТО савезницима", навео је Баножић.

У досадашњој истрази утврђено је да се ради војном извиђачком дрону средњег домета са оперативним долетом од 1.000 километара ТУ-141 Стризх, који је произведен у бившем Совјетском Савезу, као и да је у хрватски ваздушни простор ушао из Румуније и Мађарске, вјероватно са украјинске територије. 

(Срна Фото: АА) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ипе

11.03.2022 22:05

Снимила скаламерија шта је требала,послала податке гдје треба,а НАТО ПВО систем га видио "на снимку".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

11.03.2022 22:12

Хрвати су вец спремили цвијеце за окупатора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клузо

11.03.2022 22:12

А чуј каква истрага, пала летећа крава и Милановић то изјави.Нисам разумио сто је нису оборили.Хтјели су да је помузу, ваљда.Имам чудан осјећај да ће у " њихову" и Орбанову стићи права ПВО са правим војницима у наредном периоду.Резонски је да се то деси а Орбану иду и избори.Пајац са Пантовчака може још неко вријеме да једе печену пилад.Генијално како би рекао брат Трамп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда је

12.03.2022 09:47

Хтјела да лети из Хрватске у Украјину?

Name

Контам

11.03.2022 22:41

Сумњиво ово несто мути нато сад це наваљат сво могуце наорузање у хрватску мадјарску и румунију да се бране

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРНА ГОДИНА

12.03.2022 07:11

НЕ ДАО БИГ ДА ЈЕ ЛЕТИКИЦА ПРЕКЕТЕЛА ПРЕКО СРБИЈЕ,САВ НАТО БИ СЕ ОКОМИО НА БЕОГРАД.СВАКА СУСА ХОЦЕ ДА БУДЕ НЕКИ ФАКТОР.НАТО ОПРЕМЉЕН КРТОГИМ ИЗ ДРУГИГ СВЈЕТСКОГ РАТА,ПА РАСИПА ГДЈЕ МУ СЕ ПРОХТИЈЕ.ЦУВАТИ СЕ РАСПАЛИХ БУДАЛЕТИНА.

Name

Рат

11.03.2022 23:12

Сви ви патриоте сто подрзавате једну или другу страну, сад видите колико је близо рат насим границам ( Србија,Хрватска,БиХ....), а сутра це те узети васе визе и европске пасосе и отици, ако до нецега додје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

12.03.2022 10:16

Рокнули га срби.

ОДГОВОРИТЕ