Nastavlja se istraga oko pada drona u Hrvatskoj

"Unutar vazdušnog prostor Rumunije dron se zadržao svega tri minuta, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad te zemlje", izjavio je Banožić za "Novu TV".

Region 11.03.2022 | 22:47
Nastavlja se istraga oko pada drona u Hrvatskoj

Na mjestu u Zagrebu gdje je pao dron sutra će biti nastavljen uviđaj, prenose hrvatski mediji.

Očekuje se da će premijer Hrvstske Andrej Plenković i nadležni članovi Vlade sutra već u 8.00 časova doći će na mjesto pada besposadne letjelice gdje se vrše istražne radnje.

U Zagrbu je večeras održan sastanak Plenkovića i lidera bezbjednosno-obavještajnog sistema o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, bezbjednosti vazdušnog prostora i nivou spremnosti svih službi.

"Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama Eu i NATO", napisao je Plenković na "Tviteru" nakon sastanka u Banskim dvorima.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je večeras da se može sa sigurnošću reći da je letjelica došla iz Rumunije, ali da će sutra saopštiti gdje je bila prethodno.

"Unutar vazdušnog prostor Rumunije dron se zadržao svega tri minuta, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad te zemlje", izjavio je Banožić za "Novu TV".

On kaže da je na osnovu podataka koji prikupljeni juče uveče, odmah netom poslije samog incidenta, istraga išla u dva pravca - jedan je rad na samom terenu gdje je pao dron, a drugi se odnosio na sve one zemlje članice NATO saveza gdje se unutar radarskih sistema zabilježilo kretanje letjelice.

Na konstataciju da su se Mađari hvalili da su oni nadgledali tu letjelicu, te pitanje da li je razgovarao sa mađarskim kolegom, Banožić je rekao da misli da je tu nastao najveći problem.

"I Rumuni su trebali obavijestiti Mađare, a isto tako Mađari su trebali obavijestiti hrvatske snage. Ali, ostavićemo to za naše koordinacije sa NATO saveznicima", naveo je Banožić.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa sa operativnim doletom od 1.000 kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu, kao i da je u hrvatski vazdušni prostor ušao iz Rumunije i Mađarske, vjerovatno sa ukrajinske teritorije. 

(Srna Foto: AA) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ipe

11.03.2022 22:05

Snimila skalamerija šta je trebala,poslala podatke gdje treba,a NATO PVO sistem ga vidio "na snimku".

ODGOVORITE
Name

GTI

11.03.2022 22:12

Hrvati su vec spremili cvijece za okupatora

ODGOVORITE
Name

Kluzo

11.03.2022 22:12

A čuj kakva istraga, pala leteća krava i Milanović to izjavi.Nisam razumio sto je nisu oborili.Htjeli su da je pomuzu, valjda.Imam čudan osjećaj da će u " njihovu" i Orbanovu stići prava PVO sa pravim vojnicima u narednom periodu.Rezonski je da se to desi a Orbanu idu i izbori.Pajac sa Pantovčaka može još neko vrijeme da jede pečenu pilad.Genijalno kako bi rekao brat Tramp

ODGOVORITE
Name

Mozda je

12.03.2022 09:47

Htjela da leti iz Hrvatske u Ukrajinu?

Name

Kontam

11.03.2022 22:41

Sumnjivo ovo nesto muti nato sad ce navaljat svo moguce naoruzanje u hrvatsku madjarsku i rumuniju da se brane

ODGOVORITE
Name

IZBORNA GODINA

12.03.2022 07:11

NE DAO BIG DA JE LETIKICA PREKETELA PREKO SRBIJE,SAV NATO BI SE OKOMIO NA BEOGRAD.SVAKA SUSA HOCE DA BUDE NEKI FAKTOR.NATO OPREMLJEN KRTOGIM IZ DRUGIG SVJETSKOG RATA,PA RASIPA GDJE MU SE PROHTIJE.CUVATI SE RASPALIH BUDALETINA.

Name

Rat

11.03.2022 23:12

Svi vi patriote sto podrzavate jednu ili drugu stranu, sad vidite koliko je blizo rat nasim granicam ( Srbija,Hrvatska,BiH....), a sutra ce te uzeti vase vize i evropske pasose i otici, ako do necega dodje.

ODGOVORITE
Name

Ilija

12.03.2022 10:16

Roknuli ga srbi.

ODGOVORITE