Упаљен црвени аларм: Укинитите акцизе и смањите стопу ПДВ-а

"Након двије године произвођења и ширења страха, сада је то потпуно јасно, наметнутог пандемијом корона вируса од стране западних центара моћи, то стање је настављено ратом у Украјини и антируском хистеријом сада праћеног и економским санкцијама које су довеле до експлозије цијена енргената и последично томе хране и услуга", стоји у саопштењу Савеза пензионера и потомака.

Република Српска 11.03.2022 | 13:14
Упаљен црвени аларм: Укинитите акцизе и смањите стопу ПДВ-а

Како кажу небројено пута су упућивали апеле Влади да мора укључити све стручне потенцијале како би дошли до најбољих рјешења за кризу која је била на видику и чије посљедице данас имамо.

"Упућивали смо их да је пољопривреда једина која може обезбиједити да преживимо велике економске ударе на глобалном нивоу. Да рационализацијом у администрацији свих нивоа власти, смањењем енормних трошкова прије свега страначким запошљавањем, куповином скупих аутомобила, високих примања функционера, спријечавањем пљачке у јавним предузећима и установама, које износе стотине милиона, исте усмејере у планску пољопривредну производњу, откуп и лагеровање резерви", додају у саопштењу.

Истичу да су позиве јавно упућивали и удржењима у пољопривреди којих има више од 50, да се уједине, сачине јединствен приједлог мјера и организовано изврше притисак на Владу да их проведе.

"Прије посебног засједања Народне скупштине на тему „статуса борачке популације“, упутили смо јавни апел свим удружењнима којих је нажалост, више од 20, да се састану прије сједнице, постигну договор и изађу са јединственим реалним и одрживим захтјевима. У истом апелу смо позвали посланике и позиције и опозиције да се добро информишу о статусу борачке популације и њиховим проблемима како би заједнички одговорно, без страначког препуцавања и надгорњавања усвојили најбоља и одржива рјешења", саопштено је из Савеза пензионера и потомака.

Додају да данас морамо констатовати да се наш глас, глас разума можда чуо, али није послушао.

"Зато поново позивамо све институције и одговорне функционере власти од локалне до републичке и државне, да је упаљен црвени аларм, јер треба хитно обезбиједити новац да се посије сваки комад обрадивог земљишта, да се помогне сточарима, мљекарима и перадарима, те да се донесе краткорочни, средњорочни и дугорочни план у производњи хране", наглашено је у саопштењу.

Наводе да као најхитнију и најдјелотворнију мјеру захтијевамо да се одмах укину акцизе на гориво и смањи стопа ПДВ на основне животне намирнице и репроматеријал у производњи хране.

"Да се цијене лимитирају и ставе под инспекцијски надзор. Позивамо пољоприврдне произвођаче и њихова удружења да се уједине и забораве на појаединачне интересе, те да у сарадњи са Владом догоре најефикасније мјере запроизводњу хране. Позивамо борце, да коначно схвате, да се само уједињени у јединствену организацију могу организовано изборити за своја права и статус у друштву. Ваљда ма је то постало јасно кад су видјели ко их је све представљао и говорио у њихово име на Посебној сједници Народне скупштине", саопштено је из Савеза пензионера и потомака.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВУК

11.03.2022 12:32

Господо из власти пошто немате ни памети ни части да овом напаћеном народу изађете у сусрет без размишљања урадите предложено. Глад нам је на вратима. Доста је ваших небулозних прича о снази Републике која нема ни килограм брашна у Робним резервсама а министар пољопривреде се позива на пшеницу која је у власништву приватних млинова. Пољопривреда мора имати добре субвенцијее и планове како прехранити овај народ а ви то нити имате нити вас је брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

11.03.2022 14:32

Све је ово добро речено. Проблем је у томе , колико треба бити написано оваквих чланака да би народ схватио ко их представља у власти и ко их води. Евидентно је да власт користи врло лукаве методе. Држи их у неимаштини , а у изборној кампањи иде награда за глас а то је: Врећа брашна, штека цигара, и слично, неразмишљајући шта сутра када то потрошимо. Зато долази октобар 2022 . Треба сјести и хладне главе добро размислити коме дати глас. Наравно ове садашње смо провјерили и они испадају из игре.

ОДГОВОРИТЕ