Upaljen crveni alarm: Ukinitite akcize i smanjite stopu PDV-a

"Nakon dvije godine proizvođenja i širenja straha, sada je to potpuno jasno, nametnutog pandemijom korona virusa od strane zapadnih centara moći, to stanje je nastavljeno ratom u Ukrajini i antiruskom histerijom sada praćenog i ekonomskim sankcijama koje su dovele do eksplozije cijena enrgenata i posledično tome hrane i usluga", stoji u saopštenju Saveza penzionera i potomaka.

Republika Srpska 11.03.2022 | 13:14
Upaljen crveni alarm: Ukinitite akcize i smanjite stopu PDV-a

Kako kažu nebrojeno puta su upućivali apele Vladi da mora uključiti sve stručne potencijale kako bi došli do najboljih rješenja za krizu koja je bila na vidiku i čije posljedice danas imamo.

"Upućivali smo ih da je poljoprivreda jedina koja može obezbijediti da preživimo velike ekonomske udare na globalnom nivou. Da racionalizacijom u administraciji svih nivoa vlasti, smanjenjem enormnih troškova prije svega stranačkim zapošljavanjem, kupovinom skupih automobila, visokih primanja funkcionera, spriječavanjem pljačke u javnim preduzećima i ustanovama, koje iznose stotine miliona, iste usmejere u plansku poljoprivrednu proizvodnju, otkup i lagerovanje rezervi", dodaju u saopštenju.

Ističu da su pozive javno upućivali i udrženjima u poljoprivredi kojih ima više od 50, da se ujedine, sačine jedinstven prijedlog mjera i organizovano izvrše pritisak na Vladu da ih provede.

"Prije posebnog zasjedanja Narodne skupštine na temu „statusa boračke populacije“, uputili smo javni apel svim udruženjnima kojih je nažalost, više od 20, da se sastanu prije sjednice, postignu dogovor i izađu sa jedinstvenim realnim i održivim zahtjevima. U istom apelu smo pozvali poslanike i pozicije i opozicije da se dobro informišu o statusu boračke populacije i njihovim problemima kako bi zajednički odgovorno, bez stranačkog prepucavanja i nadgornjavanja usvojili najbolja i održiva rješenja", saopšteno je iz Saveza penzionera i potomaka.

Dodaju da danas moramo konstatovati da se naš glas, glas razuma možda čuo, ali nije poslušao.

"Zato ponovo pozivamo sve institucije i odgovorne funkcionere vlasti od lokalne do republičke i državne, da je upaljen crveni alarm, jer treba hitno obezbijediti novac da se posije svaki komad obradivog zemljišta, da se pomogne stočarima, mljekarima i peradarima, te da se donese kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan u proizvodnji hrane", naglašeno je u saopštenju.

Navode da kao najhitniju i najdjelotvorniju mjeru zahtijevamo da se odmah ukinu akcize na gorivo i smanji stopa PDV na osnovne životne namirnice i repromaterijal u proizvodnji hrane.

"Da se cijene limitiraju i stave pod inspekcijski nadzor. Pozivamo poljoprivrdne proizvođače i njihova udruženja da se ujedine i zaborave na pojaedinačne interese, te da u saradnji sa Vladom dogore najefikasnije mjere zaproizvodnju hrane. Pozivamo borce, da konačno shvate, da se samo ujedinjeni u jedinstvenu organizaciju mogu organizovano izboriti za svoja prava i status u društvu. Valjda ma je to postalo jasno kad su vidjeli ko ih je sve predstavljao i govorio u njihovo ime na Posebnoj sjednici Narodne skupštine", saopšteno je iz Saveza penzionera i potomaka.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VUK

11.03.2022 12:32

Gospodo iz vlasti pošto nemate ni pameti ni časti da ovom napaćenom narodu izađete u susret bez razmišljanja uradite predloženo. Glad nam je na vratima. Dosta je vaših nebuloznih priča o snazi Republike koja nema ni kilogram brašna u Robnim rezervsama a ministar poljoprivrede se poziva na pšenicu koja je u vlasništvu privatnih mlinova. Poljoprivreda mora imati dobre subvencijee i planove kako prehraniti ovaj narod a vi to niti imate niti vas je briga.

ODGOVORITE
Name

Pamet u glavu

11.03.2022 14:32

Sve je ovo dobro rečeno. Problem je u tome , koliko treba biti napisano ovakvih članaka da bi narod shvatio ko ih predstavlja u vlasti i ko ih vodi. Evidentno je da vlast koristi vrlo lukave metode. Drži ih u neimaštini , a u izbornoj kampanji ide nagrada za glas a to je: Vreća brašna, šteka cigara, i slično, nerazmišljajući šta sutra kada to potrošimo. Zato dolazi oktobar 2022 . Treba sjesti i hladne glave dobro razmisliti kome dati glas. Naravno ove sadašnje smo provjerili i oni ispadaju iz igre.

ODGOVORITE