Страх од глобалног сукоба није реалан у овом тренутку (ВИДЕО)

Страх од глобалног сукоба у овом тренутку није реалан, али поремећаји раста цијена направиће глобални земљотрес, јасан је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић у емисији "Пулс" БН телевизије. Он је навео да ће дешавања изазвана руско-украјинском кризом имати посљедице сличне онима, које је имао Први и Други свјетски рат.

Република Српска 10.03.2022 | 22:56
Страх од глобалног сукоба није реалан у овом тренутку (ВИДЕО)

Руско-украјински сукоб ће потрајати. Западни свијет није спреман на преговоре, вјероваће да санкцијама може сломити Русију, али она има своје елементе као што су извоз гаса и нафте. Тек када се исцрпе обје стране, онда ће доћи до разговора, али неколико година ће ово трајати без заокруженог циља, каже Младен Иванић у емисји Пулс БН телевизије.

- Нити ће Русија због Балкана почети рат са Америком, нити ће Америка почети рат са Русијом због Украјине, то се види и у овом сукобу, каже Иванић и додаје да велики имају своје интересе и препуцавају се преко мањих. 

- Грађани у Републици Српској ће платити озбиљну цијену економских посљедица руско-украјинске кризе, које се већ осјећају, каже Иванић, наглашавајући да власт више мисли како да сачува позиције, него о потребама становништва.

"Доступност роба ће бити мања", каже Иванић и додаје:

“Већ данас је требало договарати набавке да се предуприједи сигуран раст цијена који ће се наставити. Да се брине о грађанима далеко би се више времена трошило шта да се ради да се спријечи потенцијални удар који је већ кренуо цијена, да се спријече потенцијалне несташице појединих производа, а тиме ко се бави, нико жив. Волио бих да власт изађе са осмишљеним програмом мјера, али једино ко о томе говори смо ми из опозиције”.

Када је у питању БиХ могуће су политичке прекомпозиције у односу на геополитичку сцену, каже Иванић, напомињући да очекује већи ангажман Запада.

“Јако је важно да Република Српска отвори и канал комуникације са Западом, јер ће Запад свјесно овај простор након што је Русија показала да је њен интерес Украјина, Запад ће показати да је Западни Балкан његов интерес и ми морамо имати комуникацију, а не да будемо предмет који неко удара по глави. Главно тржиште нам је ипак ЕУ.”, наводи Иванић

Такође, наглашава да је Русија имала врло позитивну улогу када је у питању постдејтонска БиХ и да ће се без ње тешко одржати стабилност, коју имамо,

“Ја заговарам подједнако добар однос и са Русијом као једном од потписница Дејтона и са Западом као другим објективним стубом Дејтона и земљама које су врло економски присутне овдје које преко програма ЕУ и банака за обнову и развој значајно финансирају наш живот. Ако смо разумни ми и са једнима и са другима морамо разговарати и наш је интерес да и с једнима и са другима разговарамо, а не да будемо оруђе било једне, било друге стране.”

Према његовим ријечима, авантуризам власти у Српској могао би да кошта и њене грађане.

„Ја мислим да је пред господином Додиком понуда одустани од надлежности, врати се у институције, у суштини прихвати Инзков закон и можемо наставити даље, ако он то уради онда ће тензије пасти, али ако то уради онда је сломио дигнитет и ауторитет Републике Српске у институцијама БиХ дефинитивно“, наводи он.

Сматра да се руско-украјинска криза неће одразити на одржавање избора у БиХ и избора ће бити, али не и промјене изборног закона.

"Ако буде разума, све ће се окончати, уласком Украјине у ЕУ, али не и у НАТО и то је једино релано рјешење",  поручио је почасни предсједник ПДП-а и бивши члан Предсјендиштва БиХ Младен Иванић.

(БН) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

без љутње молим

10.03.2022 22:23

Оно ста је мени јако јако занимљиво да се ни једном ријецју на помиње сурањи сусрет у Анталији на ком це уцествовати Додик, Ердоган, Лајцак и Ескобар. А мени то указује на цињеницу да Додик јос није 'излапио'

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.03.2022 05:38

То знаци да ни Република Српска јос није "излапила" и да је Додиково присуство неопходно у заврсници. Зна ли неко колико је тајних састанака обављено с њим.

Name

Ре

11.03.2022 06:12

Није Он излапео него они који њега бирају.

Name

ЖИКА Ж

11.03.2022 06:31

Није мајка карала Мују што се коцкао, него што се вадио. Милораде издајицо, издао си све па и самога себе. Откачи се већ једном. Пусти на слободу овај напаћени народ.

Name

Ре ?

11.03.2022 06:57

Није он излапио, он је сада користан за еуро а и атланске интеграције.... Он ће лично да подигне заставу БиХ испред сједишта НАТО-а...и не би ме чудило да ће сам предложити да је пјешке однесе из БиХ до Брисела..

Name

Благо нама

11.03.2022 06:47

Спавајмо мирно, имамо Констракту на целу института за јавно здравље,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

11.03.2022 08:51

Поприлично живим на овим просторима Босне и Р.Српске! У свом животу нисам доживио овакву,стравично безкрупулозну диктаруру,криминал и корупцију у Р.С. Нисам доживио да један човек бахато и некултурно вређа и понижава,сваког ко не мисли као он. Увреде које је упутио женама,а поготово Јелени Тривић превазилази здрав РАЗУМ. ОДАВНО је требао бити кажњен због изговоренх увреда женама.Поготово треба одговарати за криминал и корупцију (ппреносим само оно што преносе средства информисања) и разни портали. О коме се ради,зна се.

Name

Прњавор

11.03.2022 06:49

Какав глобални сукоб????ко би ратово???јадни русси се пате 20 дана са украјинцима и једва узели 1 град,а и он је на ивици да га Украјинци врате под контролу..надам се да немислите да 1 таква јадне,бедна руссија,која није способна дотурит гирива и хране својој војски која се налази одма у 1 суседној држави,да би могли да ратују против ЕУ или сачувај ме Боже са САД..????Чика Бајден би се само осмехнио и посло 1 ловачко удружење да растера ту неорганизовану,раштимовану руссиску багру..аа,да.,имају "моћне"савезнике..Сврбију и Кину..који би за ситну лову продали и маму своју..не Адолфа Путлера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.03.2022 08:32

Мислим да Додик уопсте није озбиљан политицар.Он би био добар комицар попут легендарног Олиа.Његов рад на пољу политике је тај да се дрзава након 20година налази на ивици рата кога срецом не прихвата ни једна ни друга страна па се сад цовек понизно додворава онима које је до јуце псовао на сав глас .

Name

РЕ

11.03.2022 08:39

Није Русија Нато па да узима градове без икаквог обзира на цивиле. Кад изадју цивили видјецес како це да напредују.

Name

буги

11.03.2022 09:06

Ух, како тебе ложе са пропагандом то није и баш здраво. Оно јесте тешко да у Федерацији дођеш до других информација али загреби мало по интернету, није на одмет. Отвори очи и ум, не слушај шта ти Клиx и Н1 говоре.

Name

БОБ РОЦК Прњавору

11.03.2022 09:40

У праву си

Name

Асоцијација

11.03.2022 11:30

Ово што се дешава у Украјини, судећи по сликама које стижу, све више подсјећа на оне 'наше' резервисте, добровољце, драговољце из '91,'92 а и касније.

ОДГОВОРИТЕ