Strah od globalnog sukoba nije realan u ovom trenutku (VIDEO)

Strah od globalnog sukoba u ovom trenutku nije realan, ali poremećaji rasta cijena napraviće globalni zemljotres, jasan je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić u emisiji "Puls" BN televizije. On je naveo da će dešavanja izazvana rusko-ukrajinskom krizom imati posljedice slične onima, koje je imao Prvi i Drugi svjetski rat.

Republika Srpska 10.03.2022 | 22:56
Strah od globalnog sukoba nije realan u ovom trenutku (VIDEO)

Rusko-ukrajinski sukob će potrajati. Zapadni svijet nije spreman na pregovore, vjerovaće da sankcijama može slomiti Rusiju, ali ona ima svoje elemente kao što su izvoz gasa i nafte. Tek kada se iscrpe obje strane, onda će doći do razgovora, ali nekoliko godina će ovo trajati bez zaokruženog cilja, kaže Mladen Ivanić u emisji Puls BN televizije.

- Niti će Rusija zbog Balkana početi rat sa Amerikom, niti će Amerika početi rat sa Rusijom zbog Ukrajine, to se vidi i u ovom sukobu, kaže Ivanić i dodaje da veliki imaju svoje interese i prepucavaju se preko manjih. 

- Građani u Republici Srpskoj će platiti ozbiljnu cijenu ekonomskih posljedica rusko-ukrajinske krize, koje se već osjećaju, kaže Ivanić, naglašavajući da vlast više misli kako da sačuva pozicije, nego o potrebama stanovništva.

"Dostupnost roba će biti manja", kaže Ivanić i dodaje:

“Već danas je trebalo dogovarati nabavke da se preduprijedi siguran rast cijena koji će se nastaviti. Da se brine o građanima daleko bi se više vremena trošilo šta da se radi da se spriječi potencijalni udar koji je već krenuo cijena, da se spriječe potencijalne nestašice pojedinih proizvoda, a time ko se bavi, niko živ. Volio bih da vlast izađe sa osmišljenim programom mjera, ali jedino ko o tome govori smo mi iz opozicije”.

Kada je u pitanju BiH moguće su političke prekompozicije u odnosu na geopolitičku scenu, kaže Ivanić, napominjući da očekuje veći angažman Zapada.

“Jako je važno da Republika Srpska otvori i kanal komunikacije sa Zapadom, jer će Zapad svjesno ovaj prostor nakon što je Rusija pokazala da je njen interes Ukrajina, Zapad će pokazati da je Zapadni Balkan njegov interes i mi moramo imati komunikaciju, a ne da budemo predmet koji neko udara po glavi. Glavno tržište nam je ipak EU.”, navodi Ivanić

Takođe, naglašava da je Rusija imala vrlo pozitivnu ulogu kada je u pitanju postdejtonska BiH i da će se bez nje teško održati stabilnost, koju imamo,

“Ja zagovaram podjednako dobar odnos i sa Rusijom kao jednom od potpisnica Dejtona i sa Zapadom kao drugim objektivnim stubom Dejtona i zemljama koje su vrlo ekonomski prisutne ovdje koje preko programa EU i banaka za obnovu i razvoj značajno finansiraju naš život. Ako smo razumni mi i sa jednima i sa drugima moramo razgovarati i naš je interes da i s jednima i sa drugima razgovaramo, a ne da budemo oruđe bilo jedne, bilo druge strane.”

Prema njegovim riječima, avanturizam vlasti u Srpskoj mogao bi da košta i njene građane.

„Ja mislim da je pred gospodinom Dodikom ponuda odustani od nadležnosti, vrati se u institucije, u suštini prihvati Inzkov zakon i možemo nastaviti dalje, ako on to uradi onda će tenzije pasti, ali ako to uradi onda je slomio dignitet i autoritet Republike Srpske u institucijama BiH definitivno“, navodi on.

Smatra da se rusko-ukrajinska kriza neće odraziti na održavanje izbora u BiH i izbora će biti, ali ne i promjene izbornog zakona.

"Ako bude razuma, sve će se okončati, ulaskom Ukrajine u EU, ali ne i u NATO i to je jedino relano rješenje",  poručio je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić.

(BN) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

bez ljutnje molim

10.03.2022 22:23

Ono sta je meni jako jako zanimljivo da se ni jednom rijecju na pominje suranji susret u Antaliji na kom ce ucestvovati Dodik, Erdogan, Lajcak i Eskobar. A meni to ukazuje na cinjenicu da Dodik jos nije 'izlapio'

ODGOVORITE
Name

re

11.03.2022 05:38

To znaci da ni Republika Srpska jos nije "izlapila" i da je Dodikovo prisustvo neophodno u zavrsnici. Zna li neko koliko je tajnih sastanaka obavljeno s njim.

Name

Re

11.03.2022 06:12

Nije On izlapeo nego oni koji njega biraju.

Name

ŽIKA Ž

11.03.2022 06:31

Nije majka karala Muju što se kockao, nego što se vadio. Milorade izdajico, izdao si sve pa i samoga sebe. Otkači se već jednom. Pusti na slobodu ovaj napaćeni narod.

Name

Re ?

11.03.2022 06:57

Nije on izlapio, on je sada koristan za euro a i atlanske integracije.... On će lično da podigne zastavu BiH ispred sjedišta NATO-a...i ne bi me čudilo da će sam predložiti da je pješke odnese iz BiH do Brisela..

Name

Blago nama

11.03.2022 06:47

Spavajmo mirno, imamo Konstraktu na celu instituta za javno zdravlje,

ODGOVORITE
Name

Милун

11.03.2022 08:51

Поприлично живим на овим просторима Босне и Р.Српске! У свом животу нисам доживио овакву,стравично безкрупулозну диктаруру,криминал и корупцију у Р.С. Нисам доживио да један човек бахато и некултурно вређа и понижава,сваког ко не мисли као он. Увреде које је упутио женама,а поготово Јелени Тривић превазилази здрав РАЗУМ. ОДАВНО је требао бити кажњен због изговоренх увреда женама.Поготово треба одговарати за криминал и корупцију (ппреносим само оно што преносе средства информисања) и разни портали. О коме се ради,зна се.

Name

Prnjavor

11.03.2022 06:49

Kakav globalni sukob????ko bi ratovo???jadni russi se pate 20 dana sa ukrajincima i jedva uzeli 1 grad,a i on je na ivici da ga Ukrajinci vrate pod kontrolu..nadam se da nemislite da 1 takva jadne,bedna russija,koja nije sposobna doturit giriva i hrane svojoj vojski koja se nalazi odma u 1 susednoj državi,da bi mogli da ratuju protiv EU ili sačuvaj me Bože sa SAD..????Čika Bajden bi se samo osmehnio i poslo 1 lovačko udruženje da rastera tu neorganizovanu,raštimovanu russisku bagru..aa,da.,imaju "moćne"saveznike..Svrbiju i Kinu..koji bi za sitnu lovu prodali i mamu svoju..ne Adolfa Putlera

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.03.2022 08:32

Mislim da Dodik uopste nije ozbiljan politicar.On bi bio dobar komicar poput legendarnog Olia.Njegov rad na polju politike je taj da se drzava nakon 20godina nalazi na ivici rata koga srecom ne prihvata ni jedna ni druga strana pa se sad covek ponizno dodvorava onima koje je do juce psovao na sav glas .

Name

RE

11.03.2022 08:39

Nije Rusija Nato pa da uzima gradove bez ikakvog obzira na civile. Kad izadju civili vidjeces kako ce da napreduju.

Name

bugi

11.03.2022 09:06

Uh, kako tebe lože sa propagandom to nije i baš zdravo. Ono jeste teško da u Federaciji dođeš do drugih informacija ali zagrebi malo po internetu, nije na odmet. Otvori oči i um, ne slušaj šta ti Klix i N1 govore.

Name

BOB ROCK Prnjavoru

11.03.2022 09:40

U pravu si

Name

Asocijacija

11.03.2022 11:30

Ovo što se dešava u Ukrajini, sudeći po slikama koje stižu, sve više podsjeća na one 'naše' rezerviste, dobrovoljce, dragovoljce iz '91,'92 a i kasnije.

ODGOVORITE