Лидери ЕУ на самиту у Паризу о чланству Украјине

- Лидери ЕУ на самиту у Паризу разматрају заједнички одговор на рат у Украјини, при чему су изнели различита виђења о томе колико далеко да иду са економским санкцијама и да ли да по убрзаној процедури приме Украјину у Унију.

Свијет 10.03.2022 | 22:18
Лидери ЕУ на самиту у Паризу о чланству Украјине

"Ми желимо слободну и демократску Украјину са којом делимо заједничку судбину", рекла је председница ЕК Урсула фон дер Лејен на скупу, преноси Ројтерс.

Други лидери су, међутим, поручили да Украјини неће бити дозвољено да се прикључи ЕУ по убрзаном поступку, што је тражио председник Зеленски.

Премијер Холандије Марк Руте поручио је данас да не постоји убрзана процедура приступања ЕУ.

Руте је нагласио да је Холандија међу првима послала војну подршку Украјини и затражила снажне санкције против Русије

"Нема сумње да Холаднија стоју уз Украјину. Али нема такве ствари као што је убрзано приступање ЕУ. То не постоји", каже Руте.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да би ЕУ требало да продуби своје партнерство са Украјином пре него да говори о чланству, које би захтевало јединство свих 27 чланица.

Шолц није коментарисао да ли би Унија требало да забрани увоз руске нафте.

"Можемо ли да отворимо процес пријема са земљом која је у рату, мислим да не. Можемо ли да затворимо врата и кажемо "никада". То би било неправедно", рекао је француски лидер Емануел Макрон и позвао на опрезност.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мала Милица

10.03.2022 22:35

Лидери ЕУ се састају да виде ко ће кога захебат. На сликању су исто к'о матуранти, масмијани, срећни а уствари све вук до вука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее

10.03.2022 23:51

Јадни украјинци са будалама на власти. Због цега имају рат, због НАТО и ЕУ, који су их оставили да им земља буде спрзена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадан си ти

11.03.2022 05:13

Си ти кад тако мислис. У ЕУ, на Западу влада мир, демократија и благостање и сви би у њихово друство, тако и Украјина, Само руски резим је против мира, демократије, људских права али до дозивотних владара. И Русија сама, руски народ це исто затразити да буде дие ЕУ, Само полако, и Беларус исто.

Name

саса

11.03.2022 07:34

А када це земље западног Балкана, овдије нема сукоба?

Name

Ово је економски рат

11.03.2022 10:06

Самим тиме и сваки други.... Против отимацина, газењем свих ПРАВИХ медјународних правила. Крај правила на којима је досадасњи трули западни систем... То нема благе везе ни са каквом демократијом, правима и осталим подвалама.....

Name

ре јадан

11.03.2022 10:09

ЕУ се мора ослободити Америчке шапе,ЕУ је једно а Нато друго.Нато је антируски савез.

Name

Ре Јадан си ти

11.03.2022 11:46

Ја се питам о каквој демократији ти причаш, убијају народ по читавој планети. Драги моји, једно несмијете заборавити ЕУ и НАТО силедзије су се ујединили да нападну Русију али Путин то и чека. Русија удара по Украјини са орузјем 60 ети и НАТО силедзије несмију да се појаве. Видјеће кад они крену шта ће да удара. Хахахахахахахахаха Зивела Русија, зивео Путин.