Lideri EU na samitu u Parizu o članstvu Ukrajine

- Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

Svijet 10.03.2022 | 22:18
Lideri EU na samitu u Parizu o članstvu Ukrajine

"Mi želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom delimo zajedničku sudbinu", rekla je predsednica EK Ursula fon der Lejen na skupu, prenosi Rojters.

Drugi lideri su, međutim, poručili da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se priključi EU po ubrzanom postupku, što je tražio predsednik Zelenski.

Premijer Holandije Mark Rute poručio je danas da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU.

Rute je naglasio da je Holandija među prvima poslala vojnu podršku Ukrajini i zatražila snažne sankcije protiv Rusije

"Nema sumnje da Holadnija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji", kaže Rute.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU trebalo da produbi svoje partnerstvo sa Ukrajinom pre nego da govori o članstvu, koje bi zahtevalo jedinstvo svih 27 članica.

Šolc nije komentarisao da li bi Unija trebalo da zabrani uvoz ruske nafte.

"Možemo li da otvorimo proces prijema sa zemljom koja je u ratu, mislim da ne. Možemo li da zatvorimo vrata i kažemo "nikada". To bi bilo nepravedno", rekao je francuski lider Emanuel Makron i pozvao na opreznost.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mala Milica

10.03.2022 22:35

Lideri EU se sastaju da vide ko će koga zahebat. Na slikanju su isto k'o maturanti, masmijani, srećni a ustvari sve vuk do vuka.

ODGOVORITE
Name

Eee

10.03.2022 23:51

Jadni ukrajinci sa budalama na vlasti. Zbog cega imaju rat, zbog NATO i EU, koji su ih ostavili da im zemlja bude sprzena...

ODGOVORITE
Name

Jadan si ti

11.03.2022 05:13

Si ti kad tako mislis. U EU, na Zapadu vlada mir, demokratija i blagostanje i svi bi u njihovo drustvo, tako i Ukrajina, Samo ruski rezim je protiv mira, demokratije, ljudskih prava ali do dozivotnih vladara. I Rusija sama, ruski narod ce isto zatraziti da bude die EU, Samo polako, i Belarus isto.

Name

sasa

11.03.2022 07:34

A kada ce zemlje zapadnog Balkana, ovdije nema sukoba?

Name

Ovo je ekonomski rat

11.03.2022 10:06

Samim time i svaki drugi.... Protiv otimacina, gazenjem svih PRAVIH medjunarodnih pravila. Kraj pravila na kojima je dosadasnji truli zapadni sistem... To nema blage veze ni sa kakvom demokratijom, pravima i ostalim podvalama.....

Name

re jadan

11.03.2022 10:09

EU se mora osloboditi Američke šape,EU je jedno a Nato drugo.Nato je antiruski savez.

Name

Re Jadan si ti

11.03.2022 11:46

Ja se pitam o kakvoj demokratiji ti pričaš, ubijaju narod po čitavoj planeti. Dragi moji, jedno nesmijete zaboraviti EU i NATO siledzije su se ujedinili da napadnu Rusiju ali Putin to i čeka. Rusija udara po Ukrajini sa oruzjem 60 eti i NATO siledzije nesmiju da se pojave. Vidjeće kad oni krenu šta će da udara. Hahahahahahahahaha Zivela Rusija, ziveo Putin.