Укидање акциза на гориво спас за перадаре

Координациони одбор Заједнице живинара/перадара Босне и Херцеговине данас је издао саопштење у коме се апелује на Дом народа Парламентарне скупштине БиХ да привремено донесе одлуку о суспензији акциза на гориво и тиме  помогне опстанку ове производње која је угрожена због дивљања цијена енергената.  

Босна и Херцеговина 10.03.2022 | 18:45
Укидање акциза на гориво спас за перадаре

"Након недавног енормног повећања цијена сировина,репроматеријала и транспорта као и електричне енергије производјачи у сектору зивинарске/перадарске производње су се суочили са новим нерјешивим проблемом свакодневног  повећања цијена нафте и нафтиних деривата Највећи удар на наш сектор је изазвало енормно повећање цијена кукуруза и соје који учествују у тросковима производње 80 одсто“,  наводи се у саопштењу.  

Даље се каже да овакви удари на ову производњу у кратком периоду имају нежељене ефекте – значајно је смањена производња, а многи најављују потпуну обуставу производње. 

Сагледавајући стање у БиХ гдје не постоје залихе енергената и репроматеријала, једна од могућих мјера која је на располагању властима у БиХ и која би могла спријечити обуставу производње би била привремено суспендовање Акциза на гориво у БиХ.

"Зато тражимо од Дома народа Парламентарне скупстине БиХ да потврди закон усвојен у Представничком дому Парламентарне скупстине БиХ од 09.03.2022.г. и привремено суспендује акцизе на гориво", кађе се у саопштењу.

Живинари/перадари БиХ апелују на власти у БиХ и ентитета да хитно и другим мјерама помогну ову производњу, као и све остале производјаце у сектору пољопривредне производње који су у слицној ситуацији.

"Чињеница је да једино цијене пилецег меса нису повећане у задње вријеме и да су знатно испод цијена у односу на друге категорије меса“, каже се, поред осталог, у саопштењу Координационог одбора Заједнице живинара//перадара, које су потписали Предраг Миличић и Един  Јабунџић.

 (БН/С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дика

10.03.2022 18:55

Овако је у бањалуцким кафицима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

11.03.2022 06:24

А каже се да се нема. Никад доста. Ко има имаће још више укидањем акциза, аута не вози сиротиња и стари народ. Л уља најнижа у Тропику 3,29км. Треба престати красти и запослити народ и више производити, а не укидати акцизе и глупирати се са стопама ПДВа.