Представнички дом БиХ изгласао законе за приступање ЕУ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ изгласао је два веома важна закона, који су кључни за добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Босна и Херцеговина 10.03.2022 | 11:05
Представнички дом БиХ изгласао законе за приступање ЕУ

Ради се о Предлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком већу, пренео је сарајевски портал Клиx.ба.

Уз предлоге ових закона, Представнички дом усвојио је на јучерашњој седници закључке у којим од Дома народа тражи да их усвоји по хитном поступку те да истовремено окончају и процедуру усвајања Закона о јавним набавкама.

"Представнички дом обавештава Делегацију ЕУ у БиХ да је усвојио Предлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и Предлог закона о изменама и допунама Закона о ВСТВ-у БиХ, након што је раније усвојио Предлог закона о јавним набавкама, да их је проследио Дому народа са захтевом за хитно поступање те тражи од институција ЕУ да БиХ одобре статус кандидата за чланство у Европској унији", каже се у закључку.

"Закон о ВСТВ-у се односи на интегритет носилаца судских функција, док је Закон о сукобу интереса прича која траје дужи низ година и која је заправо свеобухватни закон који је рађен у сарадњи с међународним организацијама у БиХ и једном већом групом заступника из оба ентитета, из позиције и опозиције. Он испуњава све европске стандарде, добио је ту врсту подршке и третира у комплетности све оно што је теретирао и нефункционални закон о сукобу интереса", казао је један од предлагача, шеф Клуба СДП-а у Представничком дому Парламетарне скупштине БиХ Саша Магазиновић.

Да би ступили на снагу, ови закони морају добити потребну подршку и у Дому народа.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЕУ

10.03.2022 10:30

Ста казе закон оце похапсити лопове који су опљацкали дрзаву ?Или неце бити доказа или це бити "застарило"❓Европа досла кад је све готово‼️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.03.2022 16:07

Не мозе без референдума!!! Народ не зели у пропали пројекат звани ЕУ. Западна назови демократија се урусила, засто би смо ми усли у цисту пропаст?

Name

@ре

10.03.2022 18:26

Пола народа усло вец у ЕУ без референдума‼️Слузи по старацким домовима и обрадјује њиве пропале ЕУ❓Ако додју на референдум и пресусе дознаке ,надати се цему.Лако је вама у Добоју за вас је реферндум звецка

Name

БИГ ТОИН

10.03.2022 12:36

Аха, како сад то одједном? Шта, Лакташенко се опет предомислио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

10.03.2022 15:11

А ста са корумпираним И поткованим и дрогираним савјетницима Хоце Ли и Они у ЕУ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

10.03.2022 20:30

Видите како се мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

догурали

10.03.2022 22:03

до кандидата