Predstavnički dom BiH izglasao zakone za pristupanje EU

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je dva veoma važna zakona, koji su ključni za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina 10.03.2022 | 11:05
Predstavnički dom BiH izglasao zakone za pristupanje EU

Radi se o Predlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom veću, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Uz predloge ovih zakona, Predstavnički dom usvojio je na jučerašnjoj sednici zaključke u kojim od Doma naroda traži da ih usvoji po hitnom postupku te da istovremeno okončaju i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

"Predstavnički dom obaveštava Delegaciju EU u BiH da je usvojio Predlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, nakon što je ranije usvojio Predlog zakona o javnim nabavkama, da ih je prosledio Domu naroda sa zahtevom za hitno postupanje te traži od institucija EU da BiH odobre status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", kaže se u zaključku.

"Zakon o VSTV-u se odnosi na integritet nosilaca sudskih funkcija, dok je Zakon o sukobu interesa priča koja traje duži niz godina i koja je zapravo sveobuhvatni zakon koji je rađen u saradnji s međunarodnim organizacijama u BiH i jednom većom grupom zastupnika iz oba entiteta, iz pozicije i opozicije. On ispunjava sve evropske standarde, dobio je tu vrstu podrške i tretira u kompletnosti sve ono što je teretirao i nefunkcionalni zakon o sukobu interesa", kazao je jedan od predlagača, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlametarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Da bi stupili na snagu, ovi zakoni moraju dobiti potrebnu podršku i u Domu naroda.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

EU

10.03.2022 10:30

Sta kaze zakon oce pohapsiti lopove koji su opljackali drzavu ?Ili nece biti dokaza ili ce biti "zastarilo"❓Evropa dosla kad je sve gotovo‼️

ODGOVORITE
Name

Doboj

10.03.2022 16:07

Ne moze bez referenduma!!! Narod ne zeli u propali projekat zvani EU. Zapadna nazovi demokratija se urusila, zasto bi smo mi usli u cistu propast?

Name

@re

10.03.2022 18:26

Pola naroda uslo vec u EU bez referenduma‼️Sluzi po starackim domovima i obradjuje njive propale EU❓Ako dodju na referendum i presuse doznake ,nadati se cemu.Lako je vama u Doboju za vas je referndum zvecka

Name

BIG TOIN

10.03.2022 12:36

Aha, kako sad to odjednom? Šta, Laktašenko se opet predomislio?

ODGOVORITE
Name

EU

10.03.2022 15:11

A sta sa korumpiranim I potkovanim i drogiranim savjetnicima Hoce Li i Oni u EU??

ODGOVORITE
Name

Aha

10.03.2022 20:30

Vidite kako se moze.

ODGOVORITE
Name

dogurali

10.03.2022 22:03

do kandidata