Данас у Парламенту БИХ о акцизама, смањењу ПДВ-а...

Данас је сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а на дневном реду су приједлози закона о забрани злоупотребе појма геноцид, смањењу ПДВ-а на основне животне намирнице, те Приједлог закона о измјенама закона о акцизама.

Босна и Херцеговина 09.03.2022 | 07:56
Данас у Парламенту БИХ о акцизама, смањењу ПДВ-а...

Захтјев за разматрање приједлога закона о злоупотреби појма геноцид у парламентарну процедуру по хитном поступку су упутили посланик СНСД-а Сњежана Новаковић-Бурсаћ и посланик Српског клуба Јаков Галић.

У образложењу се наводи да овај законски приједлог предвиђа утврђивање кривичног дјела и санкција због злоупотребе појма геноцид.

Захтјев за разматрање приједлога закона о допуни Закона о ПДВ, по хитном поступку упутили су посланици СНСД-а.

Наведено је да би ради побољшања економског положаја социјално угрожених категорија становништва, посебно у условима глобалне инфлације и поремећаја на тржишту, потребно увести нижу стопу ПДВ-а и тако утицати на смањење цијена основних прехрамбених производа и лијекова.

Приједлогом је предвиђено смањење стопе ПДВ-а на десет одсто за лијекове, брашно, хљеб, млијеко и млијечне производе, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер и хомогенизовану дјечију храну.

Осим тога, предвиђено је и увођење више стопе ПДВ-а која би износила 22 одсто на луксузне производе.