Danas u Parlamentu BIH o akcizama, smanjenju PDV-a...

Danas je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu su prijedlozi zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice, te Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama.

Bosna i Hercegovina 09.03.2022 | 07:56
Danas u Parlamentu BIH o akcizama, smanjenju PDV-a...

Zahtjev za razmatranje prijedloga zakona o zloupotrebi pojma genocid u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku su uputili poslanik SNSD-a Snježana Novaković-Bursać i poslanik Srpskog kluba Jakov Galić.

U obrazloženju se navodi da ovaj zakonski prijedlog predviđa utvrđivanje krivičnog djela i sankcija zbog zloupotrebe pojma genocid.

Zahtjev za razmatranje prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV, po hitnom postupku uputili su poslanici SNSD-a.

Navedeno je da bi radi poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima globalne inflacije i poremećaja na tržištu, potrebno uvesti nižu stopu PDV-a i tako uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova.

Prijedlogom je predviđeno smanjenje stope PDV-a na deset odsto za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovanu dječiju hranu.

Osim toga, predviđeno je i uvođenje više stope PDV-a koja bi iznosila 22 odsto na luksuzne proizvode.

Poslanici bi, po hitnom postupku, trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se traži ukidanje naplate akcize na gorivo, što bi smanjilo maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

U prvom čitanju poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

(Agencije  Foto:SB)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Procedura

09.03.2022 07:08

Parlament BiH prvo mora usvojiti "Inckov" zakon o negiranju genocida, objaviti ga u Službenom glasniku BiH, i nakon stupanja na snagu ovoga Zakona, ista Skupština može po svojoj procjeni mijenjati ovaj Zakon. Svi pokušaji promjene zakona prije ove procedure su lupanja prazne slame???

ODGOVORITE
Name

Milovan Radunić

09.03.2022 07:16

Mali broj fiskalnih kasa ima mogućnost da radi dvije stope PDVa što znači da će mnogi morati izdvojiti novac za nabavku novih kasa. Kase koje sada koriste trgovci plaćane su i do 1200 KM a njihova stvarna vrijednost je 200-300 KM, sa tako visokom cijenom morale su imati mogućnost više stopa PDVa. Koliko li će koštati nove?

ODGOVORITE
Name

Re

09.03.2022 08:16

Zavisi koliko njih se želi ugraditi , kao i uvijek do sada. Lopovčine i kriminalci vladaju.

Name

yoki

09.03.2022 07:55

PDV treba ukinuti potpuno

ODGOVORITE
Name

Baja

09.03.2022 08:28

Na nista od toga to je samo predlozeno da bi druga strana rekla ne a ovi nas podrepasi hoce da ispadnu dobricine pa ce reci mi bi al oni koce to je smisljeno u burlinoj kuhinji

ODGOVORITE
Name

Zaga

09.03.2022 08:34

Daj,Bože,da se političari bar jednom osvrnu na činjenično stanje u zemlji i shvate da svojom bahatošću nanose ogromnu štetu narodu,koja može rezultirati narodnim buntom.To nikako nije dobro,prvenstveno po njih,kojima je stalo da ostanu na vlasti,pa neka dobro razmisli šta im je činiti.

ODGOVORITE
Name

Re Zaga

09.03.2022 08:55

Konačno bi političari trebali da rade u korist naroda...Da se za narod angažuju koliko za korupciju, svima bi nam bilo bolje.

Name

Tatar

09.03.2022 09:45

Ja mislim da nece nista biti od smanjenja pa nisu budale

Name

Narod

09.03.2022 08:51

pita da mu saopstite koliko je km puteva i na koim lolacijama napravito od akciza ,ako nema odgovora akcize potpuno i trajno ukinuti jer se trose nenamjenski ,podobnim i lopovluk ,a putevi se prave od kredita sto opet narod placa

ODGOVORITE
Name

BA

09.03.2022 13:30

Sada će se javiti Darko Kovačević i pričati kako je potrebno 6 mjeseci da UIO pripremi tehničku izvodljivost diferencirane stope PDV-a. A moraju i stručnjaci izračunati koliko ide u kasu uhljeba, povećanjem stope na luksuz i smanjenje na životne namjernice. Ma nema od toga ništa, smijem se opkladiti. Fadil kaže manje stavljajte ulja i masti u hranu.

ODGOVORITE