Инфлација настала ратним дешавањима и скоком цијена

"Тренутно се суочавамо са једном од највећих инфлација послије рата, а она је произведена ратним дешавањима, али и растом цијена енергената", навела је Видовићева.

Република Српска 08.03.2022 | 22:41
Инфлација настала ратним дешавањима и скоком цијена

 Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да су Нова банка и Сбербанка врло ликвидне и да сада сигурно чине најјачи конзорцијум у БиХ.

Видовићева је нагласила да депоненти и сви клијенти који ту имају средства немају разлога за бригу, јер руководство банке поручује да имају 500 милиона КМ изнад резерве, што значи да у сваком моменту могу исплатити комплет депозите.

Она је за портал "Бањалуканет" истакла да није ни требало сумњати да ће се депозити исплатити, јер би у случају да купац није пронађен, држава стала иза банке.

Према њеним ријечима, у Сбербанци тренутно није угрожено ниједно радно мјесто, а за то постоји гаранција новог руководства.

"Тренутно се суочавамо са једном од највећих инфлација послије рата, а она је произведена ратним дешавањима, али и растом цијена енергената", навела је Видовићева.

Она каже да не постоје инструменти којима би се утицало на инфлацију, на начин да се она смањи, али да се може утицати одређеним мјерама да се помогне становништву.

"Влада је донијела одлуку да се у првој интервентној набавци од 15 милиона КМ обезбиједе основне животне намирнице, односно да их уплатимо код произвођача и да они стоје као резерва у случају да буде потребе. Исто тако, диктираћемо цијену пшенице коју смо купили и производиће се брашно по тој цијени по којој смо набавили. По том основу, утицаћемо на цијену брашна", рекла је Видовићева.

Видовићева каже да је набављена и одређена количина нафте и нафтних деривата.

"Ту није крај набавкама, тако да ћемо стално у залихама имати одређене количине робе, уколико дође до несташице. Сматрамо да неће доћи до несташице хране, а од свјетских санкција зависи хоће ли доћи до несташице нафте", истакла је Видовићева.

Она наглашава да је Република Српска упутила приједлог да се смање или укину акцизе на гориво, али да договор још није постигнут.

Видовићева је поручила да нема потребе да грађани купују залихе, јер, како каже, нисмо подручје које је изложено рату, нити ћемо бити.

Она је напоменула да је у протеклом периоду дошло до раста плата, по два основа.

Да ли ће доћи до нове корекције плата у скоријем периоду није познато, али Видовићева истиче да ће се становништву које има нижа примања сигурно помоћи.

"С обзиром на то да расту цијене, биће више прилива од ПДВ и највећи дио од тог повећања усмјераваћемо да помогнемо становништву које има мања примања и које ће бити угрожено овом инфлацијом. Плате су повећане по два основа. Прво, јер се, смањујући порез на доходак и та средства директно усмјеравајући радницима, не послодавцу, Влада одрекла 54 милиона КМ пореза из буџета да би сваком раднику у Републици Српској просјечно била повећана плата 16 КМ мјесечно. За 280.000 радника то је значајна цифра за буџет", рекла је она.

Други дио повећања, нагласила је она, Влада је за своје буџетске кориснике, гдје је она послодавац повећала плату за ниже плате пет одсто, а за плате више од 1.000 КМ за три одсто.

"Морамо помоћи становништву које има нижа примања, а то су пензионери, гдје ће сигурно бити давања, једнократна или на који начин договоримо. Исто тако, и борачким категоријама које су угрожене. Већ смо донијели одлуку за оних 10.000 бораца који су у октобру добили право на мјесечни додатак, а до сада их нису имали. То су борци до 60 година који су незапослени, Влада је донијела одлуку да сваком од њих да једнократну накнаду од 100 КМ. Таквих случајева ће сигурно бити још до краја године", рекла је Видовићева.

Видовићева је поручила и да руководство Републике Српске не одустаје од враћања надлежности, да то не може реализовати за мјесец или два, али да ће се дугорочно сигурно урадити.

Говорећи о могућност оснивања управе за индиректно опорезивање Републике Српске, она је навела да Српска није задовољна расподјелом на нивоу БиХ и да нема свој суверенитет над индиректним порезом.

"Ми и сада када бисмо хтјели да смањимо ту стопу на храну, повећамо на луксуз, ми то не можемо урадити док не договоримо на нивоу БиХ. То нас ограничава да нама то није инструмент са којим ми можемо да реагујемо, а индиректни порези су добар инструмент и алат са којим можете брзо да регујете и у повећању и у смањењу цијене, а нисам оптимистична да ће се то договорити на нивоу БиХ", каже Видовићева.

Она истиче да не постоје веће примједбе на УИО БиХ, али да у Републици Српској нису задовољни расподјелом.

Према њеним ријечима, Буџет Српске је врло ликвидан и апсолутно је нетачно да се пуни новим задуживањима.

"Не каснимо са измирењем наших обавеза, нити ћемо каснити у будуће", поручује Видовићева.

Она је навела да је тренутни дуг Српске 42,8 одсто, а по закону може бити максимално 55 одсто, а сад је 5,86 милијарди КМ јавног дуга, а ако се сабере укупан дуг свих у Републици Српској, он је 6,15 милијарди КМ или 51,8 одсто, а максимално може бити 60 одсто.

"Ми нисмо ни близу тог максимума, иако смо пребродили вирус корона и у овој години имамо задужење тачно толико колико враћамо, значи дуг неће порасти, него ће бити мањи јер је доста висок раст БДП-а у прошлој години, процјењује се да ће бити 6,2 одсто. Тај наш дуг ће сигурно пасти у овој години", каже Видовићева. 

(Срна)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

xy

08.03.2022 21:51

хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.03.2022 22:15

Зори,опет си пијана. Цијене расту вец година има.

Name

Бранко Ћопић

09.03.2022 06:06

Изокренута прича???

Name

Ванземаљац

09.03.2022 06:27

Е Зорка по теби ми смо велесила,а ми голи просијаци.РС је на нивоу нас који радимо за 700 КМ,све нашпановано до максимума.Преживљава,а године пролазе а без кредита ништа и тако даље.....

Name

ц

09.03.2022 06:31

Ви што год хоћете да урадите не можете, зато што се договарате "сугузице" бајави сте, а народу као причате ми би али не можемо. А за банку лажете ћекају се исплате из неких разлога, лажете народ. Зато народ и бјежи а ви само причате "стручњаци".

Name

Ухх

09.03.2022 10:11

Вазно да је пијана зора дала АТВ 200 000 км. Незаконито.

Name

Јоза

08.03.2022 21:53

Послије овог текста, ти си стварно луда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

08.03.2022 21:56

Рече Зора... Ха ха ха ха ха ха Ха ха ха ха ха ха Дај ракије.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мук

08.03.2022 22:06

Ттеба само цитати у супротном правцу знаци када она казе да има виска пара то је мањак а гдје се нетреба бојати ту кипи итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

08.03.2022 22:13

Цуј уплатицемо снабдјевацима,а они це то као фол цувети негдје.Претпостављам да су снабдјеваци согурно по васем одабиру.зВита ли народ ове изјаве “измедју редова” или се цини да је тотално слијеп.Па пре сопственим оцима вас стока краде.Нисте ниста боље ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта предлажеш Зоро?

08.03.2022 22:21

Можда још који уговор Проинтеру, какве везе има инфлација, а ми смо навикли с вама сиротињски, не брини, стегнуће народ каиш . И свака част за кадрирање, ко би рекао да за вд сада преферирате неандрталце. Суперхиковски поздрав за владајуће милионере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.03.2022 09:49

Па они по правилу не предлазу ниста,јер нису самостални и јер је БиХ нефункционслна.Али опљацкати ентитет су успјели .Протјерати народ су такодје успјели!Повезати се руским талијанским и свим могуцим криминалом су успјели ,није им сметала таква БиХ.

Name

Ипе

08.03.2022 22:24

Све по старом,ко има,имат ће,ко се патио бит ће му још теже,углавном стабилно каже Зорка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

08.03.2022 22:25

Ова прича глупости а професори са економског факултета ћуте и гледају како брод тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка ✅

08.03.2022 22:43

Инфлација настала,корона нестала ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жена власт

08.03.2022 22:50

Ти си гора него сва инфлација. Кад су жене почеле да владају свијетом, свијет је почео тонути. Хоћете равноправност сполова. Ето вам мозак жене која не зна ни да ли је пошла, или је дошла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

08.03.2022 22:53

Знаци Зоро задузени смо 82,4 посто или у парама 86,5 милијарди. Наздравље Зоро, до дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

08.03.2022 22:58

Боље што држава није стала иза Сбербанке! Чега се ви докопате губи му се сваки траг!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

09.03.2022 00:20

Да може ви би се задужили и још висе са тим милијардама сте само себи луксузан живот направили али народ је навикао а и није боље заслужијо, а и ви сте навикли на луксуз којег висе неће бити. Теби ко вјерује тај је за психијатрије, а стање републике српске је окреће се коло среће кад стане ту је и крај свега један човјек управља судбином народа и куне се у крст нацију вјеру коју искориштава лахко је вама бити Србин из интереса буди гладан сиромашан тај проклиње сваки дан све живо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп Српска

09.03.2022 02:44

Ево и мени у априлу повећавају плату за 100€. Са 2500€ на 2600€ нето. Данке Дојцланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

09.03.2022 03:12

Нема за тебе и за Додикову мафију инфлације,ви сте се обезбиједили на вријеме а ко јебе народ Зоро,уништили сте што се могло уништити,срам да вас буде,готови сте до избора како год...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФЛАЦИЈА НАСТАЛА

09.03.2022 03:35

НАСТАЛА ЈЕ ИНФЛАЦИЈА.. ОД НАБАВКИ КОРУПТИВНИХ.. СНСД И ЊЕГОВИХ ДУПЕЛИЗАЦА.. ДОДИГА ВИСКОВИЦА ЦВИЈАНОВИЦКЕ.. СТО КРАДУ И ЊИХОВА ДЈЕЦА.. СПИРИЦА РАДМАНОВИЦА.. ЊИХ ЕЛЕНИНИСИТЕ ИЗ ПОЛИТИКЕ.. НЕЦЕ БИТИ ИНФЛАЦИЈЕ.. СТОКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

09.03.2022 04:05

Само да није било рата И да сад не ратује путин са цитавим свијетом ми би били највеца свјетска сила а баја би био свима председник Која је ово будала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

09.03.2022 04:32

Раст цијена и јесте инфлација, онај ко је ову поставио за министра је гори од ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

09.03.2022 05:08

Када она може бити мин. финансија и онај из У.С. директор института здравља, онда нема даље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

09.03.2022 05:19

Господја видовиц је нанијела толико зла српском народу слусајуци сефа дудука да је медју првим кандидатима за туњице или фоцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

09.03.2022 05:29

Овим лазима нема краја А ми у РС немамо ни једну институцију да ради свој посао и да га зна радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.03.2022 05:37

Чудни су путеви ГОСПОДЊИ! Недај БОЖЕ никоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

09.03.2022 05:41

Брзо це бити празна хијене цекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро, Зоро

09.03.2022 06:10

Још када би ти могли/требали вјеровати…., у суштини сво излагање је свирање једној “ствари”…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркузант

09.03.2022 06:19

После Вишковића ово је највећи циркузант у Влади!

ОДГОВОРИТЕ
Name

00000

09.03.2022 06:19

ЛАЗ ПУСТА ЛАЗ??САМО ЛАЗ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

09.03.2022 06:28

Рат, нафта,плин и ваш криминал. Ал ваш криминал је највећа инфлација која мозе да нам се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

09.03.2022 06:51

Дај мајке ти немој висе лагати саму себе како ти не досади од тебе ми је одвратнија само она Мајкицка све сто вас две казете нетреба узимати за озбиљно стварност је сасвим супротна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

09.03.2022 06:59

Ви сте ненадмашни стручњаци у свом послу, све сами експерти. Задњи експерт Константин је устоличен у институт. Корону сте разбили само да овај рат стане и одосмо у тачку. Не може нам нико ништа! Покој души РС, амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

09.03.2022 06:59

Само немој дизати кредит. Овима што имају веће плате трипут више помажеш, само сиротињо цркни,, ником и не требаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

09.03.2022 07:00

Сад је рат крив за све!!!!! А ми треба да будемо СВИ ЛУДИ БАЈО па да ти вјерујемо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

09.03.2022 07:13

Сад ће пристати буква,биће хране и за ситну марву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старцевица

09.03.2022 07:15

И све по закону, да дуг не може бити већи од 55 %, кад буде захвалило дићете на 65% и опет све по закону.... Браво за оних 16 марака....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

09.03.2022 07:29

Па неможе рат у Украини покрити баш све промашаје актуалне влласти у РС, то је помало претенциозна теорија наше драге " госпође министарке"рецимо нпр.да је инфлација у овој држави постојала и прије Руско- Украиннског сукоба!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

09.03.2022 08:53

Па тек је петнаест дана рата, шта ће бити за годину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

09.03.2022 10:14

Струцњак си ти!, све цес ријешити. Инфлација је за тебе мала маца. Хахахахаха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2022 16:21

Какав сљам ова дрзава дрзи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

09.03.2022 17:04

Унистеце додик иоте банке као иове предxодне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инфлација је настала

09.03.2022 17:42

Васом систематском пљацком, прије пландемије и ових десавања а коју сте за вријеме тога висеструко убецали пљацком. Па забога и монтирани и упувени сте за и ув то, наравно и да све приписете тренутној ситуацији..... Далеко од тога да сте једини.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

09.03.2022 20:46

Ова није тријезна ни кад спава..имају ли ове њене изјаве везе са мозгом спрзеним од ракије или ста?

ОДГОВОРИТЕ