Inflacija nastala ratnim dešavanjima i skokom cijena

"Trenutno se suočavamo sa jednom od najvećih inflacija poslije rata, a ona je proizvedena ratnim dešavanjima, ali i rastom cijena energenata", navela je Vidovićeva.

Republika Srpska 08.03.2022 | 22:41
Inflacija nastala ratnim dešavanjima i skokom cijena

 Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su Nova banka i Sberbanka vrlo likvidne i da sada sigurno čine najjači konzorcijum u BiH.

Vidovićeva je naglasila da deponenti i svi klijenti koji tu imaju sredstva nemaju razloga za brigu, jer rukovodstvo banke poručuje da imaju 500 miliona КM iznad rezerve, što znači da u svakom momentu mogu isplatiti komplet depozite.

Ona je za portal "Banjalukanet" istakla da nije ni trebalo sumnjati da će se depoziti isplatiti, jer bi u slučaju da kupac nije pronađen, država stala iza banke.

Prema njenim riječima, u Sberbanci trenutno nije ugroženo nijedno radno mjesto, a za to postoji garancija novog rukovodstva.

"Trenutno se suočavamo sa jednom od najvećih inflacija poslije rata, a ona je proizvedena ratnim dešavanjima, ali i rastom cijena energenata", navela je Vidovićeva.

Ona kaže da ne postoje instrumenti kojima bi se uticalo na inflaciju, na način da se ona smanji, ali da se može uticati određenim mjerama da se pomogne stanovništvu.

"Vlada je donijela odluku da se u prvoj interventnoj nabavci od 15 miliona КM obezbijede osnovne životne namirnice, odnosno da ih uplatimo kod proizvođača i da oni stoje kao rezerva u slučaju da bude potrebe. Isto tako, diktiraćemo cijenu pšenice koju smo kupili i proizvodiće se brašno po toj cijeni po kojoj smo nabavili. Po tom osnovu, uticaćemo na cijenu brašna", rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva kaže da je nabavljena i određena količina nafte i naftnih derivata.

"Tu nije kraj nabavkama, tako da ćemo stalno u zalihama imati određene količine robe, ukoliko dođe do nestašice. Smatramo da neće doći do nestašice hrane, a od svjetskih sankcija zavisi hoće li doći do nestašice nafte", istakla je Vidovićeva.

Ona naglašava da je Republika Srpska uputila prijedlog da se smanje ili ukinu akcize na gorivo, ali da dogovor još nije postignut.

Vidovićeva je poručila da nema potrebe da građani kupuju zalihe, jer, kako kaže, nismo područje koje je izloženo ratu, niti ćemo biti.

Ona je napomenula da je u proteklom periodu došlo do rasta plata, po dva osnova.

Da li će doći do nove korekcije plata u skorijem periodu nije poznato, ali Vidovićeva ističe da će se stanovništvu koje ima niža primanja sigurno pomoći.

"S obzirom na to da rastu cijene, biće više priliva od PDV i najveći dio od tog povećanja usmjeravaćemo da pomognemo stanovništvu koje ima manja primanja i koje će biti ugroženo ovom inflacijom. Plate su povećane po dva osnova. Prvo, jer se, smanjujući porez na dohodak i ta sredstva direktno usmjeravajući radnicima, ne poslodavcu, Vlada odrekla 54 miliona КM poreza iz budžeta da bi svakom radniku u Republici Srpskoj prosječno bila povećana plata 16 КM mjesečno. Za 280.000 radnika to je značajna cifra za budžet", rekla je ona.

Drugi dio povećanja, naglasila je ona, Vlada je za svoje budžetske korisnike, gdje je ona poslodavac povećala platu za niže plate pet odsto, a za plate više od 1.000 КM za tri odsto.

"Moramo pomoći stanovništvu koje ima niža primanja, a to su penzioneri, gdje će sigurno biti davanja, jednokratna ili na koji način dogovorimo. Isto tako, i boračkim kategorijama koje su ugrožene. Već smo donijeli odluku za onih 10.000 boraca koji su u oktobru dobili pravo na mjesečni dodatak, a do sada ih nisu imali. To su borci do 60 godina koji su nezaposleni, Vlada je donijela odluku da svakom od njih da jednokratnu naknadu od 100 КM. Takvih slučajeva će sigurno biti još do kraja godine", rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je poručila i da rukovodstvo Republike Srpske ne odustaje od vraćanja nadležnosti, da to ne može realizovati za mjesec ili dva, ali da će se dugoročno sigurno uraditi.

Govoreći o mogućnost osnivanja uprave za indirektno oporezivanje Republike Srpske, ona je navela da Srpska nije zadovoljna raspodjelom na nivou BiH i da nema svoj suverenitet nad indirektnim porezom.

"Mi i sada kada bismo htjeli da smanjimo tu stopu na hranu, povećamo na luksuz, mi to ne možemo uraditi dok ne dogovorimo na nivou BiH. To nas ograničava da nama to nije instrument sa kojim mi možemo da reagujemo, a indirektni porezi su dobar instrument i alat sa kojim možete brzo da regujete i u povećanju i u smanjenju cijene, a nisam optimistična da će se to dogovoriti na nivou BiH", kaže Vidovićeva.

Ona ističe da ne postoje veće primjedbe na UIO BiH, ali da u Republici Srpskoj nisu zadovoljni raspodjelom.

Prema njenim riječima, Budžet Srpske je vrlo likvidan i apsolutno je netačno da se puni novim zaduživanjima.

"Ne kasnimo sa izmirenjem naših obaveza, niti ćemo kasniti u buduće", poručuje Vidovićeva.

Ona je navela da je trenutni dug Srpske 42,8 odsto, a po zakonu može biti maksimalno 55 odsto, a sad je 5,86 milijardi КM javnog duga, a ako se sabere ukupan dug svih u Republici Srpskoj, on je 6,15 milijardi КM ili 51,8 odsto, a maksimalno može biti 60 odsto.

"Mi nismo ni blizu tog maksimuma, iako smo prebrodili virus korona i u ovoj godini imamo zaduženje tačno toliko koliko vraćamo, znači dug neće porasti, nego će biti manji jer je dosta visok rast BDP-a u prošloj godini, procjenjuje se da će biti 6,2 odsto. Taj naš dug će sigurno pasti u ovoj godini", kaže Vidovićeva. 

(Srna)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

xy

08.03.2022 21:51

hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Borac

08.03.2022 22:15

Zori,opet si pijana. Cijene rastu vec godina ima.

Name

Branko Ćopić

09.03.2022 06:06

Izokrenuta priča???

Name

Vanzemaljac

09.03.2022 06:27

E Zorka po tebi mi smo velesila,a mi goli prosijaci.RS je na nivou nas koji radimo za 700 KM,sve našpanovano do maksimuma.Preživljava,a godine prolaze a bez kredita ništa i tako dalje.....

Name

c

09.03.2022 06:31

Vi što god hoćete da uradite ne možete, zato što se dogovarate "suguzice" bajavi ste, a narodu kao pričate mi bi ali ne možemo. A za banku lažete ćekaju se isplate iz nekih razloga, lažete narod. Zato narod i bježi a vi samo pričate "stručnjaci".

Name

Uhh

09.03.2022 10:11

Vazno da je pijana zora dala ATV 200 000 km. Nezakonito.

Name

Joza

08.03.2022 21:53

Poslije ovog teksta, ti si stvarno luda.

ODGOVORITE
Name

Nenad

08.03.2022 21:56

Reče Zora... Ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha Daj rakije.....

ODGOVORITE
Name

Muk

08.03.2022 22:06

Tteba samo citati u suprotnom pravcu znaci kada ona kaze da ima viska para to je manjak a gdje se netreba bojati tu kipi itd.

ODGOVORITE
Name

Glas

08.03.2022 22:13

Cuj uplaticemo snabdjevacima,a oni ce to kao fol cuveti negdje.Pretpostavljam da su snabdjevaci sogurno po vasem odabiru.zVita li narod ove izjave “izmedju redova” ili se cini da je totalno slijep.Pa pre sopstvenim ocima vas stoka krade.Niste nista bolje ni zasluzili.

ODGOVORITE
Name

Šta predlažeš Zoro?

08.03.2022 22:21

Možda još koji ugovor Prointeru, kakve veze ima inflacija, a mi smo navikli s vama sirotinjski, ne brini, stegnuće narod kaiš . I svaka čast za kadriranje, ko bi rekao da za vd sada preferirate neandrtalce. Superhikovski pozdrav za vladajuće milionere.

ODGOVORITE
Name

re

09.03.2022 09:49

Pa oni po pravilu ne predlazu nista,jer nisu samostalni i jer je BiH nefunkcionslna.Ali opljackati entitet su uspjeli .Protjerati narod su takodje uspjeli!Povezati se ruskim talijanskim i svim mogucim kriminalom su uspjeli ,nije im smetala takva BiH.

Name

Ipe

08.03.2022 22:24

Sve po starom,ko ima,imat će,ko se patio bit će mu još teže,uglavnom stabilno kaže Zorka

ODGOVORITE
Name

Milko

08.03.2022 22:25

Ova priča gluposti a profesori sa ekonomskog fakulteta ćute i gledaju kako brod tone.

ODGOVORITE
Name

Milanka ✅

08.03.2022 22:43

Inflacija nastala,korona nestala ?

ODGOVORITE
Name

Žena vlast

08.03.2022 22:50

Ti si gora nego sva inflacija. Kad su žene počele da vladaju svijetom, svijet je počeo tonuti. Hoćete ravnopravnost spolova. Eto vam mozak žene koja ne zna ni da li je pošla, ili je došla.

ODGOVORITE
Name

modricanin

08.03.2022 22:53

Znaci Zoro zaduzeni smo 82,4 posto ili u parama 86,5 milijardi. Nazdravlje Zoro, do dna

ODGOVORITE
Name

Jovana

08.03.2022 22:58

Bolje što država nije stala iza Sberbanke! Čega se vi dokopate gubi mu se svaki trag!

ODGOVORITE
Name

Rade

09.03.2022 00:20

Da može vi bi se zadužili i još vise sa tim milijardama ste samo sebi luksuzan život napravili ali narod je navikao a i nije bolje zaslužijo, a i vi ste navikli na luksuz kojeg vise neće biti. Tebi ko vjeruje taj je za psihijatrije, a stanje republike srpske je okreće se kolo sreće kad stane tu je i kraj svega jedan čovjek upravlja sudbinom naroda i kune se u krst naciju vjeru koju iskorištava lahko je vama biti Srbin iz interesa budi gladan siromašan taj proklinje svaki dan sve živo!

ODGOVORITE
Name

Rep Srpska

09.03.2022 02:44

Evo i meni u aprilu povećavaju platu za 100€. Sa 2500€ na 2600€ neto. Danke Dojcland.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

09.03.2022 03:12

Nema za tebe i za Dodikovu mafiju inflacije,vi ste se obezbijedili na vrijeme a ko jebe narod Zoro,uništili ste što se moglo uništiti,sram da vas bude,gotovi ste do izbora kako god...

ODGOVORITE
Name

INFLACIJA NASTALA

09.03.2022 03:35

NASTALA JE INFLACIJA.. OD NABAVKI KORUPTIVNIH.. SNSD I NJEGOVIH DUPELIZACA.. DODIGA VISKOVICA CVIJANOVICKE.. STO KRADU I NJIHOVA DJECA.. SPIRICA RADMANOVICA.. NJIH ELENINISITE IZ POLITIKE.. NECE BITI INFLACIJE.. STOKU

ODGOVORITE
Name

AR

09.03.2022 04:05

Samo da nije bilo rata I da sad ne ratuje putin sa citavim svijetom mi bi bili najveca svjetska sila a baja bi bio svima predsednik Koja je ovo budala

ODGOVORITE
Name

Narod

09.03.2022 04:32

Rast cijena i jeste inflacija, onaj ko je ovu postavio za ministra je gori od nje.

ODGOVORITE
Name

SASA

09.03.2022 05:08

Kada ona može biti min. finansija i onaj iz U.S. direktor instituta zdravlja, onda nema dalje..

ODGOVORITE
Name

Iskreno

09.03.2022 05:19

Gospodja vidovic je nanijela toliko zla srpskom narodu slusajuci sefa duduka da je medju prvim kandidatima za tunjice ili focu

ODGOVORITE
Name

Eh

09.03.2022 05:29

Ovim lazima nema kraja A mi u RS nemamo ni jednu instituciju da radi svoj posao i da ga zna raditi

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

09.03.2022 05:37

Čudni su putevi GOSPODNJI! Nedaj BOŽE nikome!

ODGOVORITE
Name

mislim

09.03.2022 05:41

Brzo ce biti prazna hijene cekaju.

ODGOVORITE
Name

Zoro, Zoro

09.03.2022 06:10

Još kada bi ti mogli/trebali vjerovati…., u suštini svo izlaganje je sviranje jednoj “stvari”…

ODGOVORITE
Name

Cirkuzant

09.03.2022 06:19

Posle Viškovića ovo je najveći cirkuzant u Vladi!

ODGOVORITE
Name

00000

09.03.2022 06:19

LAZ PUSTA LAZ??SAMO LAZ????

ODGOVORITE
Name

Xxx

09.03.2022 06:28

Rat, nafta,plin i vaš kriminal. Al vaš kriminal je najveća inflacija koja moze da nam se desi.

ODGOVORITE
Name

Arsa

09.03.2022 06:51

Daj majke ti nemoj vise lagati samu sebe kako ti ne dosadi od tebe mi je odvratnija samo ona Majkicka sve sto vas dve kazete netreba uzimati za ozbiljno stvarnost je sasvim suprotna

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

09.03.2022 06:59

Vi ste nenadmašni stručnjaci u svom poslu, sve sami eksperti. Zadnji ekspert Konstantin je ustoličen u institut. Koronu ste razbili samo da ovaj rat stane i odosmo u tačku. Ne može nam niko ništa! Pokoj duši RS, amin.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

09.03.2022 06:59

Samo nemoj dizati kredit. Ovima što imaju veće plate triput više pomažeš, samo sirotinjo crkni,, nikom i ne trebaš

ODGOVORITE
Name

Pera

09.03.2022 07:00

Sad je rat kriv za sve!!!!! A mi treba da budemo SVI LUDI BAJO pa da ti vjerujemo!!!!

ODGOVORITE
Name

Рр

09.03.2022 07:13

Сад ће пристати буква,биће хране и за ситну марву.

ODGOVORITE
Name

Starcevica

09.03.2022 07:15

I sve po zakonu, da dug ne može biti veći od 55 %, kad bude zahvalilo dićete na 65% i opet sve po zakonu.... Bravo za onih 16 maraka....

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

09.03.2022 07:29

Pa nemože rat u Ukraini pokriti baš sve promašaje aktualne vllasti u RS, to je pomalo pretenciozna teorija naše drage " gospođe ministarke"recimo npr.da je inflacija u ovoj državi postojala i prije Rusko- Ukrainnskog sukoba!!

ODGOVORITE
Name

dott

09.03.2022 08:53

Pa tek je petnaest dana rata, šta će biti za godinu?

ODGOVORITE
Name

Naravno

09.03.2022 10:14

Strucnjak si ti!, sve ces riješiti. Inflacija je za tebe mala maca. Hahahahaha..

ODGOVORITE
Name

Re

09.03.2022 16:21

Kakav sljam ova drzava drzi

ODGOVORITE
Name

Boban

09.03.2022 17:04

Unistece dodik iote banke kao iove predxodne

ODGOVORITE
Name

Inflacija je nastala

09.03.2022 17:42

Vasom sistematskom pljackom, prije plandemije i ovih desavanja a koju ste za vrijeme toga visestruko ubecali pljackom. Pa zaboga i montirani i upuveni ste za i uv to, naravno i da sve pripisete trenutnoj situaciji..... Daleko od toga da ste jedini.....

ODGOVORITE
Name

Pa

09.03.2022 20:46

Ova nije trijezna ni kad spava..imaju li ove njene izjave veze sa mozgom sprzenim od rakije ili sta?

ODGOVORITE